Wymiana pompy hamulcowej - przód

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Wymiana pompy hamulcowej - przód

Postprzez cr2sher » wtorek, 1 kwietnia 2014, 11:32

Witam,

szukałem ale nie znalazłem, może wynika to z faktu że nie umiem szukać albo po prostu nie ma tego.

Potrzebuje od was informację jak wymienić pompę hamulcową w jajku, chodzi o przednie koło. Co jak gdzie i dlaczego trzeba zrobić.
Będę wdzięczny za odpowiedź, bo niestety pompa padła a tu pogoda do latania.
cr2sher

Postprzez Pan W » wtorek, 1 kwietnia 2014, 11:58

Pompa hamulcowa jest przy klamce. Aby ją zdjąć potrzebujesz klucz 10mm do odkręcenia obejmy która ją trzyma. :P Odkręcasz przewody i już. Potem odwrotna kolejność.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez Gof » wtorek, 1 kwietnia 2014, 12:28

A ja zapytam inaczej - skąd wiesz, że to pompa padła? Jaki masz objaw?
Gof

Postprzez Pan W » wtorek, 1 kwietnia 2014, 13:17

Gof, drażliwy temat pompy hamulcowej i hamulców z przodu haha... :P
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez Gof » wtorek, 1 kwietnia 2014, 13:39

Nie, ale zęby na nim zjadłem i nauczyłem się, że początkowe objawy nie zawsze wskazują na to, co się wydaje... ;)
Gof

Postprzez cr2sher » wtorek, 1 kwietnia 2014, 15:44

brak hamulca, klamka dochodzi do samej manetki i dopiero hamuje. Moto było u mechanika miało wymienione klocki z przodu, odpowietrzony układ i mechanik stwierdził że do wymiany jest pompa hamulcowa bo przepuszcza, stwierdził że nie ma sensu zestawu naprawczego tylko do wymiany na druga
cr2sher

Postprzez Gof » wtorek, 1 kwietnia 2014, 16:37

A zaciski mechanik rozebrał i czyścił?
Gof

Postprzez cr2sher » wtorek, 1 kwietnia 2014, 16:47

zapewne nie :/ nie byłem przy tym, jedyne co mogę powiedzieć to przed wizyta u mechanika moto tez rewelacyjnie nie hamowało bo powiedzmy klocków nie było, założył nowe klocki odpowietrzył układ no i hamulców dalej brak :/
cr2sher

Postprzez Alpha » wtorek, 1 kwietnia 2014, 18:21

Te dwie śruby w obejmie wymagają odpowiedniej kolejności przykręcania - patrz serwisówka .
Przy pracy z hydrauliką sterylna czystość .

Sprawdź jeszcze odpowietrzenie . Przechyl moto ,mocno na siebie , kierownica w lewo - poczekać trochę ,użyć klamkę parę razy . Zbiorniczek jest teraz najwyższym punktem układu ,i jeśli było ,powietrze powinno się wydostać .

Klocki po wymianie , zanim się dotrą , mogą gorzej hamować . Docieramy delikatnie .
Alpha

Postprzez cr2sher » wtorek, 1 kwietnia 2014, 18:44

Po wymianie kolckow przelatane jakies 200km jednak hamulcow jak nie było tak nie ma, czytałem jeszcze na forum i może wezme się najpierw za tłoczki i zobaczę w jakim sa stanie, auto zawsze robilem sam bo wiem jacy sa mechanicy w większości przypadkow jedno zrobia inne spier.. ale na moto kompletnie się nie znam ale widze ze chyba trzeba będzie się bliżej samemu przyjrzeć a bo kasy już zostało sporo i uslyszalem do wymiany pompa... :/ ale patrząc na wasze wpisy w innym temacie zaczynam watpic
cr2sher

Postprzez Gof » wtorek, 1 kwietnia 2014, 20:49

cr2sher napisał(a):patrząc na wasze wpisy w innym temacie zaczynam watpic

Ja tym sposobem mam trzy pompy hamulcowe do Hayabusy i dwa niepotrzebne zaciski :)

Rozbierz to, wyczyść zaciski (także w rowkach pod gumkami - zobaczysz o co chodzi jak rozbierzesz), nasmaruj tłoczki pastą do tłoczków i złóż. Znajdziesz w necie dużo informacji, jak to zrobić, są specjalne spraye do czyszczenia zacisków, ale można zrobić to też szmatką i miseczką z płynem hamulcowym. Przyda się też mały śrubokręt do oskrobania tych rowków pod gumkami. Tylko ostrożnie z wyjmowaniem tłoczków - delikatnie, najlepiej wysunąć je hydraulicznie (ja robię to drugą pompą) albo pneumatycznie (jak masz kompresor), a jak nie chcą wyjść to delikatnie łap kluczem przez szmatkę, i czyść je też szmatką (żaden papier ścierny i inne pomysły). Gumki myj tylko płynem hamulcowym - od benzyny puchną.

Pompę też możesz rozebrać i wyczyścić (przydadzą się szczypce do pierścieni Segera, bez nich ciężko będzie zdjąć pierścień trzymający tłok, ale też się da), ale ja miałem straszne problemy z hamulcem (właśnie łapał bardzo późno) i winne okazały się porysowane tłoczki, które minimalnie cofały się przy cofnięciu pompy. I tym sposobem mam trzy dobre pompy :)

W historie na temat klocków bym nie wierzył (tzn. na temat innego skoku klamki z ich powodu, bo słabsze hamowanie jest jak najbardziej możliwe), układ hamulcowy w motocyklu sam wyrównuje ciśnienie w układzie do atmosferycznego w momencie puszczenia klamki (jest taki otworek w pompie, który wyrównuje ciśnienie z ciśnieniem w zbiorniczku wyrównawczym), dlatego hamulec powinien wciskać się tak samo dobrze po wymianie klocków jak przy ich końcu. Przy czym jeżeli będą porysowane tłoczki, to oczywiście będzie inaczej, bo cieńsze klocki to inny punkt styku boku tłoczka z uszczelką.

No i tak jak mówi Alpha - odpowietrzenie. Też z doświadczenia - jeżeli wydaje się że układ jest już dobrze odpowietrzony, to i tak jakieś małe bąbelki jeszcze gdzieś się znajdą, a nawet mały bąbelek powoduje dramatyczną różnicę w pracy klamki. Wrażliwe jest na to łączenie pompy z przewodami hamulcowymi i same przewody (warto w nie postukać albo zostawić układ na noc, niech te bąbelki zejdą z przewodów, i wtedy odpowietrzyć układ przy pompie).
Ostatnio edytowano wtorek, 1 kwietnia 2014, 20:51 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez cr2sher » wtorek, 1 kwietnia 2014, 21:50

Spoko pracuje w ASO co prawda samochodowym ale dostęp do narzędzi mam, nie bardzo mam zamiar się prosić mechaników o pomoc bo wiadomo lepiej zrobić coś samemu.
Prośba czy możecie podesłać jakiś link jak dobrze odpowietrzyć układ w moto?
cr2sher

Postprzez Gof » środa, 2 kwietnia 2014, 05:42

Poszukaj w necie, pełno tego jest.
Gof

Postprzez cr2sher » piątek, 9 maja 2014, 16:50

Wiec wracam do tematu pompy hamulcowej. Gof po części miałeś rację po odpowiednim odpowietrzeniu ukladu hamulcowego, hamulec znacznie się polepszył. Niestety po czasie i kilku jazdach znowu jest to samo czyli klamka dochodzi praktycznie do samej manetki, więc czeka mnie wymiana pompy hamulcowej.
I teraz moje pytanie, mam do wzięcia pompę z GSXR1000 kumpel szykował moto na tor i montował wydajniejszą pompę, wiadomo że w GSXR pompa jest inna, ma inny zbiorniczek wyrównawczy i moje pytanie czy ktoś robił taki przeszczep ? Czy pompa z GSXR jest bardziej wydajna niż z GSXF ? Czy będą lepsze właściwości hamowania ?

[ Dodano: |9 Maj 2014|, o 18:59 ]
Tak jeszcze dodam że chodzi o pompę hamulcową tego typu

Obrazek
cr2sher

Postprzez Gof » poniedziałek, 12 maja 2014, 09:15

Najważniejsza jest średnica tłoka pompy - jest napisana na pompie. Większa średnica to twardsza klamka (nawet "drewniana"), ale mniejsza siła hamowania (czyli większej siły musisz użyć żeby uzyskać tą samą siłę docisku do tarczy). Mniejsza średnica to miękka, gąbczasta klamka, która wpada głęboko (za głęboko), za to siła hamowania jest większa. Jak chcesz to mam na to wzory, ale nie chcę Cię na razie katować matematyką - pompy w motocyklach są dobrze dobrane zgodnie z tymi wzorami, aby były sprawne (czyli nowa ma mieć taką średnicę jak stara) :)
Gof

Postprzez cr2sher » wtorek, 13 maja 2014, 11:07

Gof, czy oznaczenia na pompie to co mówisz o średnicy tłoka to np. jest 14 w takim kółku czy jakieś inne oznaczenie? Jeżeli to to w jednej i drugiej pompie mam takie samo oznaczenie.

A dodatkowo może informacja już się gdzieś na forum pojawiła, ale nie zaszkodzi napisać. W serwisie Suzuki jest obecnie akcja serwisowa na pompy hamulcowe w GSXR-ach we wszystkich wersjach powyżej roku 2004 więc jak ktoś ma takie moto warto się pofatygować i mieć nową pompę hamulcową :)
cr2sher

Postprzez Gof » wtorek, 13 maja 2014, 11:14

Dokładnie - 14mm tłok. Jeśli jest taki sam to spoko, byle mocowania do kierownicy pasowały.

Przy czym zauważyłem, że często problemy z zaciskami lub odpowietrzeniem zwalane są na pompę... więc może być tak, że na nowej będzie tak samo.
Gof

Postprzez cr2sher » wtorek, 13 maja 2014, 11:45

no właśnie zaciski są wyczyszczone tłoczki też, przewody są w oplocie więc to raczej zostało wyeliminowane. Hamulce odpowietrzone początkowo klamka sztywna i brała w połowie odległości miedzy pozycja spoczynkową a maksymalnie dociśniętą do manetki. Po ok 2 tygodniach jazdy hamulec robi się coraz bardziej miękki i w tym momencie żeby zahamować niestety klamka dochodzi do samej manetki. Więc na ten moment pozostaje mi już tylko wymiana pompy i mam nadzieję że pomoże. Uchwyt zbiorniczka muszę trochę przerobić bo w GSXR jest przykręcane do kiery natomiast w jajku nie ma takiej możliwości ale już mam na to rozwiązanie :)
cr2sher

Postprzez Gof » środa, 14 maja 2014, 07:58

Zanim wymienisz pompę spróbuj rozruszać tłoczki, obejrzyj czy żadna gumka np. się nie zawinęła, czy jeden tłoczek równomiernie wychodzi i możesz go schować ręką, a po zablokowaniu go palcem wychodzi też drugi (i to samo w drugim zacisku). Jajko ma 2 tłoczki na zacisk, więc to proste, w Hayce jest 6 i to jest dopiero zabawa :)
Gof

Postprzez cr2sher » środa, 14 maja 2014, 09:20

Gof, tłoczki już czyściłem i sprawdzałem faktycznie było kiepsko bo sie blokowały teraz jest wszystko ok z nimi a mimo to klamka "wpada"
cr2sher

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY