REGULACJA ZAWIESZENIA

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

REGULACJA ZAWIESZENIA

Postprzez TasmaN » niedziela, 22 marca 2009, 09:06

Witam,

W ramach zimowego przeglądu motocykla rozkręciłem wahacz w celu sprawdzenia stanu amortyzatora i przesmarowania łożysk. Przy okazji przyjrzałem się dokładnie jakie są możliwości regulacji amortyzatora i w swoim modelu mam możliwość ustawiania:
1. Tłumienia dobicia - pokrętło na zbiorniczku gazowym
2. Napięcia wstepnego spreżyny - nakrętki przytrzymujące sprężynę
3. Tłumienia odbicia - pokrętło od spodu amortyzatora

Moje pytanie odnosi się do regulacji odbicia. Pokrętło ma możliwość ustawienia w 4 punktach przy czym w moim przypadku nie ma on pozycji końcowej, tzn można kręcić do woli w prawo lub w lewo, nie ma ogranicznika końcowego. (Sam przełącznik przeskakuje prawidłowo co 90 stopni). Nie wiem czy jest to prawidłowo czy być może coś jest uszkodzone w samym mechanizmie regulacji?

Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 13 września 2011, 12:26 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez ZiGi » piątek, 27 marca 2009, 15:57

No cóż regulacja odbicia jest obrotowa i bez ogranicznika tak jak regulacja klamki hamulca :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Gronek » piątek, 29 maja 2009, 20:52

Witam
mam jedno pytanko odnośnie amorka tył, a dokładniej pneumo-hydraulicznego z gsx750f. Czy można w nim uzupełniać olej :?: bo mi "łapie" pod samym końcem jak by było mało olejku...
pozdrawiam
Gronek

Postprzez grzegi87 » sobota, 20 czerwca 2009, 17:44

w moim gsx 600 tylni amorek troche inaczej jest z konstruowany, ma chyba tylko dwie regulacje, najgorsze jest to ze nie mozna w latwy sposob przestawic twardosci sprezyny, bo wiadomo nie mam klucza.
jest 7 poziomow a ja mam ustawione na 5, z pasazerem jest za miekkie zawieszenie, czy zmieni cos jak przestawie na 7.
tak jak przestawie to jest pytanie, jak to zrobic samemu macie sposoby w jaki sposob przestawiacie i czy sami dorabialiscie klucz jak tak moze kilka porad.
grzegi87

Postprzez Gonzo » niedziela, 21 czerwca 2009, 18:14

grzegi, ja wyjąłem tylko amor, przy okazji nasmarowałem sobie łożysko igiełkowe przy wachaczu, nastepnie scisłem go w imadle i go przestawiłem ;)
Gonzo

TYLNE ZAWIESZENIE - AMORTYZATOR

Postprzez pegaz » czwartek, 13 sierpnia 2009, 09:59

Witam,

Pytanie zadalem na innym form, ale nie otrzymalem konkretnj odpowiedzi.

Zauwazylem ze jak wsiadam na motocykl to slychac "sykniecie". Sadze ze jest to tylny amortyzator, bo nic innego nie przychodzi mi do glowy. Wczesniej na to nie zwracalem uwagi. Sygniecie jest wowczas jak jest mocniejsze klapniecie tylkiem, natomiast przy normalnym posadzeniu sie nic nie slychac. Moze jest jakis zawor cisnieniowy? Wyglada na to ze amortyzator pracuje poprawnie.

Zadne regulcje nie byly wykonywane.
Ostatnio edytowano wtorek, 15 czerwca 2010, 15:16 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez ZiGi » czwartek, 13 sierpnia 2009, 10:54

Hmmm... w 750 jest regulacja gazowa pod siedzeniem z tego co widziałem u Tasiorka, może to to właśnie syczy Ci :?: :shock: :roll: :idontknow:
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez pegaz » czwartek, 13 sierpnia 2009, 11:15

No i wlasnie tu lezy problem, czy powinno syczec, bo taka jego uroda, czy cos jest uszkodzone.

Nie moge znalezc skd sie ten "syk" wydobywa.

Wczesniej kompletni nie zwaracalem na to uwagi, bo rzadko bujalem sie na moto na stopkach centralnych bez wlaczonego silnika ;)
pegaz

Postprzez Miki » czwartek, 13 sierpnia 2009, 11:48

Ale syknięcie jest jak dociska amorek czy jak odpuszcza :?: Bo jeżeli syczy jak odpuszcza (wstaje) to jest prawidłowe działanie 8)
Miki

Postprzez pegaz » czwartek, 13 sierpnia 2009, 12:00

Sykniecie jest jak siadam na moto, czyli jak go obciazam.

A z ciekawosci, wiesz gdzie jest (podejrzewam jakis zawor), ktory pwoduje to "sykniecie"?
pegaz

Postprzez Miki » czwartek, 13 sierpnia 2009, 12:07

no to nie mam pojęcia, ale wątpie żeby to była jakaś usterka, ale lepiej sprawdzić. Dziś pogadam z mechaniorami, jeden ma jajko 750 :)
Miki

Postprzez TasmaN » niedziela, 16 sierpnia 2009, 22:48

Trudno mi cos podpowiedziec ale u mnie rowniez w 750 nie ma takiego sykniecia :/
TasmaN

Postprzez unio » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:12

Tak jak u mnie . Czy to przy wsiadaniu, czy zsiadaniu nic nie syczy. Twój problem może świadczyć o nieszczelności amora gazowego. Jeżeli nie dobija to jeszcze pojeździsz ale masz sygnał że czeka Cię wymiana.
unio

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:39

unio napisał(a): czeka Cię wymiana.

a slyszalem ze pasuje ten od GSXRa, podobniez wydajniejszy i lepsiejszy :)
TasmaN

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:41

Pegaz, jakbys chcial wymienic to gosc z Lubina ma mase czesci do GSXFow. Bralem od niego walki i glowice. Rychu chyba wlasnie od niego bral silnik ale nie wiem jaka ma opinie w ocach Rycha :/

Generalnie z mojej strony mozna sie z gosciem dogadac i nawet ceny potargowac.

Kontakt: IVAN - 665-456-475
TasmaN

Postprzez firefox » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 17:07

TasmaN napisał(a):Pegaz, jakbys chcial wymienic to gosc z Lubina ma mase czesci do GSXFow. Bralem od niego walki i glowice. Rychu chyba wlasnie od niego bral silnik ale nie wiem jaka ma opinie w ocach Rycha :/

Generalnie z mojej strony mozna sie z gosciem dogadac i nawet ceny potargowac.

Kontakt: IVAN - 665-456-475

A to wiem ktory to, duzo rzeczy na allegro ma, mialem okazje zadac mu pytanie na allegro ale nie mial czesci lub mial wysokie ceny.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez pegaz » poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 20:12

Na razie probuje zlokalizowac ta nieszczelnosc, ale jeszcze pogrzebie. Ciekawe ze amor pracuje raczej poprawnie.

Koles o ktorym piszecie ma wysokie ceny niestety :(

dzieki za odpowiedzi.

[ Dodano: 18-08-09, 13:53 ]
Amortyzator jest polaczony ze zbiorniczkiem przewodem. Czy tam jest jakis gaz? czy tylko powietrze. Rozbieral ktos to ustrojstwo?

[ Dodano: 22-08-09, 16:17 ]
Okazalo sie ze regulacja na "dobiciu" wogole nie dziala, takze bedzie wymiana :(
pegaz

Postprzez Miki » piątek, 21 sierpnia 2009, 07:50

grzegi87 napisał(a):jest 7 poziomow a ja mam ustawione na 5, z pasazerem jest za miekkie zawieszenie, czy zmieni cos jak przestawie na 7.

da i to dużo, miałem podobnie tylko u mnie było na 4 i była gąbka, teraz mam na 7 i jest twardo jak jade solo, jak z pasażerem jest ok :)
Miki

Postprzez zolwik » piątek, 21 sierpnia 2009, 14:39

A ma ktoś metode lub klucz do tylniego amora by go przestawić ?
A jeśli chodzi o klucz to wymiary z fotą by dał do zrobienia.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Miki » piątek, 21 sierpnia 2009, 14:56

zolwik, słyszysz nie zapomnij o ustawieniu odrazu tłumienia odbicia :) taka nakrętka od góry amorka, a klucz, jak znajade do kolegi to fotke zrobię jak to mniej więcej wygląda. 8)
Miki

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY