Łańcuch - czyścić i smarować czy tylko smarować?

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Łańcuch - czyścić i smarować czy tylko smarować?

Postprzez dlugi348 » sobota, 21 lutego 2015, 06:44

Zaczalem wczoraj czytac odnosnie czyszczenia lancucha i mam mentlik, jedna szkola mowi zeby czyscic druga mowi zeby nie czyscic tylko smarowac gdyz czyszczenie oslabia lancuch chemia itd itp. A niby sam smar `zrzuca` brud i wszelki nadmiar tego co mamy na lancuchu. Stad moje pytanie jakie sa wasze doswiadczenia w tym temacie i co radzicie robic a czego nie robic
Kingway Challanger 200 ==> Honda VT 500 Ascot ==> Suzuki GSX 750F ==> marzenia... są po to by je spełniać...
dlugi348
Klubowicz
Klubowicz

Re: Łańcuch - czyścić i smarować czy tylko smarować?

Postprzez Abek » sobota, 21 lutego 2015, 09:29

Nie czytaj głosów namawiających do nieczyszczenia. Zębów też nie musisz myć bo jak będzie dużo brudu to samo odpadnie prawda?

Łańcuch czyścić i smarować. Czyścić naftą świetlną, nie niszczy łańcucha i ringów w nim. Smarować smarem do łańcucha. ja używam Motula i jestem mega zadowolony. Producenci różną częstotliwość zalecają, ja jednak łańcuch czyszczę średnio raz w miesiącu (w sezonie) i smaruję co każde 200 - 300 km i po każdym mycie czy też jeździe w deszczu. Smar kosztuje 50 zł nowy napęd 800. W co lepiej inwestować? :)
Butelka nafty która spokojnie Ci wystarczy na cały sezon (razem z myciem upierd*** felgi od smaru) a kosztuje 5 zł.
Abek

Postprzez dlugi348 » sobota, 21 lutego 2015, 10:14

I wlasnie dlatego zwrocilem sie z tymi watpliwosciami do ludzi z formu;) gdyz wiadomo ile osob tyle glosow i pomyslow.u
Kingway Challanger 200 ==> Honda VT 500 Ascot ==> Suzuki GSX 750F ==> marzenia... są po to by je spełniać...
dlugi348
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KR-Ociec » sobota, 21 lutego 2015, 18:40

"Abek" : "...Zębów też nie musisz myć bo jak będzie dużo brudu to samo odpadnie prawda? ..."
No włąśnie, że nie trzeba - trza opłukać SPIRYTUSEM !!! Wystarcza ! :D

Ale o łańcuch dbaj !!! - jak Ci nawet ząbek wyleci to masz jeszcze "cały garnitur" w buzi :) - a jak Ci łańcuch w trasie wyleci to ... też masz garnitur ale w trumnie :( :D :D :D
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Powrót do UKŁAD JEZDNY