WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez ogórek » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 16:08

olszuwy. U ciebie też były trzy piny czy jeden.Od której strony wierciłeś. :?:
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez olszuwy » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 23:53

Oryginalnie miałem 1 pin. Wierciłem od środka otworki o średnicy gwoździka miedzianego i też od środka pogłębiałem otwór do średnicy łebka gwoździa ale tak, żeby łepek minimalnie wystawał. po czym planowałem to na papierze ściernym. jak znajdę fotki to wrzucę

[ Dodano: 18-12-12, 00:22 ]
od góry i od dolu pred lutowaniem i zalaniem żywicą:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
olszuwy

Postprzez unio » wtorek, 18 grudnia 2012, 12:00

Najważniejsze dopasować odpowiednie odległości żeby kulka chodząca po okręgu trafiała w punkt na gwożdziku w momencie włączenia odpowiedniego biegu. Robota wymaga cierpliwosci i dokładności bo jak źle wymierzysz to nie będzie wyświetlał np 1 i 4. Ja włączałem każdy bieg i odznaczałem przykładając czujnik za każdym razem w taki sposób żeby zaznaczyć położenie.
unio

Postprzez ogórek » wtorek, 18 grudnia 2012, 16:18

u mnie są trzy piny,ale nie widać w którym miejscu zatrzymuje się ta kulka na biegach 1,456,ale od strony owiewki są wystające plastikowe bolczyki zastanawiam się czy nie wiercić w nich otworów z tej strony i wtedy będzie trafiać. póżniej zapodam fotki.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez sp7kbi » środa, 19 grudnia 2012, 16:39

U mnie jest podobnie, trzy piny. Profilaktycznie kupiłem jeszcze jeden czujnik ;)
Wstępnie rozrysowałem okrąg i odmierzyłem takie same odległości między pinami.
Widać gdzie jest 1, luz, 2,3 i 6 kwestia tylko rozmieszczenia 4 i 5.
To tak jeszcze teoretycznie bo przed wierceniem muszę sprawdzić to "namacalnie" ;)
sp7kbi

Postprzez ogórek » środa, 19 grudnia 2012, 19:09

dziś opanowałem temat ,wierciłem małym wiertełkiem 1 od strony owiewek czyli w te wystające plastikowe bolczyki, myśle że będzie ok.teraz tylko wszystko zamontować i sprawdzić czy czegoś nie spieprzyłem. :mrgreen:
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez olszuwy » środa, 19 grudnia 2012, 23:19

Z rozmieszczeniem jest tak, że koło po którym chodzi kulka jest podzielone na 6 części (po 60') a luz jest w połowie pomiędzy 1 a 2
olszuwy

Postprzez sp7kbi » piątek, 21 grudnia 2012, 09:13

Zatrzymanie kulki wychodzi centralnie w tym polu ?
sp7kbi

Postprzez ogórek » piątek, 28 grudnia 2012, 17:58

OK.Wszystko zamontowałem ,ALE no właśnie cuś nie tak.Tak jak pisałem wcześniej ja u siebie mam orginalnie dwa piny z 2,3 bieg już zamontowane przez suzuki i kable z kostką które idą gdzieś do modułu.Gdy ta kostka jest odpięta od instalacji wszystko jest ok.wyświetlacz działa prawidłowo.Ale gdy podpinam tą kostkę do instalacji nagle wyświetlacz wariuje pokazuje jakieś dziwne cyfry np.zamiast 0 to 8 albo niepełną trójke itp. o co kaman.pomocy. :cry:
http://img716.imageshack.us/img716/2025/dsc03663ck.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/6316/dsc03664or.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/6591/dsc03665l.jpg
Wyczytałem że ta kostka z pinami to jakieś zblokowanie mocy na 2,3 biegu.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » piątek, 28 grudnia 2012, 18:17

po podłączeniu tej kostki na wszystkich biegach pokazuje cyrki czy tylko na 2 i 3 biegu?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez ogórek » piątek, 28 grudnia 2012, 18:34

na wszystkich. :cry:
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » piątek, 28 grudnia 2012, 18:49

więc kolejne pytania. do czego podpiąłeś zasilanie do wyświetlacza? i czy na kostce od strony modułu jest napięcie czy jest tam masa? teoria mówi że na kostce od strony czujnika luzu powinna być masa.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez ogórek » piątek, 28 grudnia 2012, 18:50

Wyczytałem jeszcze o jakiś przekażnikach, które wszystko naprawią ,ale nie wiem jakie to przekażniki gdzie je zamontować na których kablach i o jakich wartościach.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » piątek, 28 grudnia 2012, 18:55

Jak tak czytam ten temat to mam coraz większe obawy co do tego czy sobie poradzę... Ja to mam tyle wspólnego z techniką co księża z celibatem...
Abek

Postprzez ogórek » piątek, 28 grudnia 2012, 18:57

Zasilanie wyświetlacza podpiąłem pod oświetlenie tablicy rejestracyjnej,na kostce od strony modułu nie sprawdzałem jakie tam jest napięcie plus czy minus.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » piątek, 28 grudnia 2012, 20:19

specem od elektroniki to nie jestem ale troszkę temat ogarniałem. sama zasada działania wyświetlacza jest prosta. od strony czujnika mamy masę a od drugiej zasilanie. skoro zapalają się różne kreski wyświetlacza to znaczy że coś jest namieszane z zasilaniem po podłączeniu modułu. napiszę na forum GS to gościa który zajmuje się elektroniką i zobaczymy co on powie. dodatkowo widzę że kupiłeś wyświetlacz od tego samego gościa co ja więc myślę że on też bez problemu udzieli ci pomocy.
ziomek4000

Postprzez alox » piątek, 28 grudnia 2012, 23:28

Witam,
odpowiem Ogórek tutaj bo tak to wszyscy skorzystają.O ile dobrze pamiętam to ja użyłem dodatkowych 2 przekazników (takich malutkich) na 12V,jeden styk zwięrnny minimum, może być więcej.O ile pamiętam to sygnał z 2 i 3 biegu sterował cewką przekaźników ( każdego z osobna), + 12V do cewki byl brany z tego samego, który zasila płytkę, od czujnika kabelek 2 i 3 bieg podłączamy do obojętnie którego konektorka od cewki przekaźnika do drugiego konektora podłaczamy +12 V (te same napięcie co płytka),w zależności od przekaźnika może on mieć więcej niż dwa konekory do podłączenia styków przekaźnika( czesto jest ich kilka).Używając multimetra odszukujemy (lub patrzymy w kartę katalogową przekaźnika), które konektory zamykają obwód i pod jeden (obojętnie który) podłączamy mase ale nie z czujnika tylko dodatkową z ramy,silnika czy czegokolwiek co jest masą a drugi konektorek podłączamy do naszego wyświetlacza.I powinno dzialać.Tak bynajmniej mi się wydaję,musiałbym rozebrać swój czujnik bo robiłem to jakiś rok temu.Trzeba podciągnąć dodatkową masę, bo z tych obudówek wychodzi tylko + a masa jest z czujnika,to jest banalnie prosty układ ale robi własnie takiego psikusa.Można ewentualnie odłaczyć te obwody od 2 i 3 biegu co idą do modułu,ciekawe czy moto byłoby szybsze.Acha dobrze by było na wszelki wypadek do cewki przekaźnika wlutować diode zabezpieczające,miedzy + a - a jak luknijcie w googlu.(paskiem diody do + np dioda 1n4001 lub 1n4007 najzwyklejsza prostownicza).Jak coś to pytajcie.
alox

Postprzez ogórek » sobota, 29 grudnia 2012, 09:36

Dzięki alox za pomoc.Dzisiaj napisałem @ do gościa co sprzedał mi wyświetlacz biegów,okazuje się właśnie że wystarczy na tych orginalnych kabelkach od 2i3 biegu wlutować po diodzie prostowniczej 1N4001 lub 1N4007 i będzie git.Wyczytałem też na forum bandit crew że niektórzy poprostu odcinają te dwa kabelki w diabły i też śmigają ,niby różnicy nie ma. :mrgreen:
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alox » sobota, 29 grudnia 2012, 21:40

Ja też na to wpadłem ale jak już miałem przekaźniki to mi się nie chciało znowu rozbierać, sciągać dekli i ciać kable, przy module sobie to zrobiłem.Ale jak sie ma rozebrany czujnik to najłatwiej właśnie diody wlutować.
alox

Postprzez olszuwy » niedziela, 30 grudnia 2012, 15:58

Popieram użycie diod prostowniczych. Wcześniej czy później przekaźniki padną.
olszuwy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI