Tłumik akcesoryjny, pomoc w wyborze

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez moro99 » środa, 27 marca 2013, 15:45

Gof, i pamietaj z\e moc silnika jest sprawdzana przez producentow na sucho czyli bez oprzyzadowania (mowie np o silnikach aut (osie wały koła itd)
Strzelam ze w moto jest tak samo i moc na kole bedzie ociupine nizsza (u nas nie ma tylu elementow gdzie moga byc straty)
moro99

Postprzez Gof » środa, 27 marca 2013, 15:47

No ale u mnie na kole jest wyższa :)
Gof

Postprzez moro99 » środa, 27 marca 2013, 15:48

widac nie oszukuje suzuki tak jak inni :)
Ja musialbym swojego zhamowac
moro99

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 16:08

Budzik napisał(a):ro99, przy zalozeniu jakiejs akcesoryjnej puszki moc sie obnizy tak jak mowisz, ale nie przy dedykowanej pod konkretny silnik

ja to się dziś chyba strasznie czepiam...albo chcę dojść do momentu kiedy wszyscy się zrozumiemy, więc proszę o wyjaśnienie jak wygląda puszka akcesoryjna, a jak dedykowana?
Znowu nawiążę do IXIL'a bo tym próbuję obalić mity. Mają kilka modeli (gatunków, rodzaji jak zwał tak zwał) puszek. Tylko, że sama puszka będzie taka sama dla każdego motocykla, różnica na stronie polega tylko na doborze odpowiedniego kitu łączącego puszkę z kolektorem. Taka jest opinia dystrybutora a ponadto otrzymując fakturę za zakup wydechu mam nawet rozbicie na dwie pozycje: puszka + kit.

Jeśli ktoś uważa, że wymiana samej końcówki doda skrzydeł to...to niech lepiej nie zmienia, szkoda kasy;)

Moim zdaniem dostępne na rynku powszechnych puszki mają na celu zmianę dzwięku a nie parametrów motocykla...no i ewentualnie + 5 do lansu pod dyskoteką Reaktor w Mińsku:P:P:P
Mały

Postprzez moro99 » środa, 27 marca 2013, 16:14

Mały, ok reasumujac
Kupujac wydech i liczac ze cos sie zmieni (poza dzwiekiem) na duzo lepiej - to wlasciciel moze sie zdziwic

kupujac wydech + robiac chiptuning - wtedy mozna liczyc na jakies madre przyrosty mocy
moro99

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 16:17

moro99 napisał(a):widac nie oszukuje suzuki tak jak inni :)
Ja musiałbym swojego zhamowac

Miałem okazję sprawdzić moto na profesjonalnej hamowni, wyszło jak dobrze pamiętam około 101 KM...mimo zapewnień człowieka który to badał -bardzo chciałbym w to wierzyć. Aż taka różnica w stosunku do danych technicznych, chyba jednak nie możliwe....mieliście już taki przypadek?

to jak zamontuję tego Ixila to powinno dojść do 120-130KM!! :P:P
jednak bardziej wieżę w nagły wzrost samooceny niż mocy moto:)

[ Dodano: 27-03-13, 16:22 ]
moro99 napisał(a):Mały, ok reasumujac
Kupujac wydech i liczac ze cos sie zmieni (poza dzwiekiem) na duzo lepiej - to wlasciciel moze sie zdziwic

kupujac wydech + robiac chiptuning - wtedy mozna liczyc na jakies madre przyrosty mocy

nie wdając się dalej w szczegóły z grubsza tak właśnie jest...
Ostatnio edytowano środa, 27 marca 2013, 16:20 przez Mały, łącznie edytowano 1 raz
Mały

Postprzez moro99 » środa, 27 marca 2013, 17:07

Mały napisał(a):Ixila to powinno dojść do 120-130KM!! :P

doklej jeszcze z 2 czy 3 naklejki castrola i bedziesz Hajke Gof'a zostawial spod kazdych swiatel

Mysle ze rzad wielkosc 15% wiecej niz przewiduje fabryka nie jest realny po 4 latach uzytkowania (nawet jako nowka szt jakby mial 7-9 KM wiecej to byloby naprawde dobrze)

Chociaz kto wie - moze sie byle :)
moro99

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 18:05

moro99, też mi się ten wynik wydaje nie realny, taka tolerancja jak piszesz jest już bardziej realna.

P.S. Masz może na zbyciu takie naklejki? Jeśli faktycznie to takie skuteczne to może warto spróbować? Chętnie wymienię się na naklejki pioneera albo Alpine, sąsiad ma takie na golfie to może jedną odda :diabel:
Mały

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 20:42

Jezeli chcemy miec odczuwalne efekty w postaci przyrostu moxu to nie mozemy skupiac sie tylko na wydechu. Zwiekszenie wydajosci wydechu, bez zwiekszenia wydajnosci dolotu nic nie da, a tylko moze pogorszyc. Jezeli zadbamy od poxzatku, czyli zwiekszenie wydajnosci dolotu (stozki i inne bajery) nastepnie odpowiednia ilosc paliwa (regulacja gaznika, odpowiednie dysze, mapy wtrysku) a potem odpowiednio wydajny uklad wydechowy to wzrost mocy bedzie odczuwalny. Jesli zajmiemy sie tylko 1 czescia to skiepscimy. Zmiana dysz w gazniku na wydajniejsze nic nam nie da skoro dolot nie bedzie w stanie dac odpowiedniej ilosci tlenu do spalenia tejze mieszanki paliwowo-powietrznej. Jesli bedzie dolot i paliwo a wydech nie to tez nie bedzie lepiej jechal bo wydech nie bedzie w stanie odprowadzic odpowiedniej ilosci gazi powstalych przy spalaniu mieszanki. Wiec jeslu chcemy miec efekt trzeba zrobic wszystko. Sama zmiana puchy na przelot moze cos nam dac. Na pewno dzwiek i moze z 0,5KM bo gazy noe beda stawialy oporow :fale moze i uciec np te 5km bo nie bedzie odpowiedniego oporu.

Silniki wyczynowe pozbawione sa norm czystosci i glosnosci. Nie ma tam zadnych katalizatorow a wszystko wyliczone jest tak aby wykrzesac jak najwiec mocy i momentu(tu zjawiska falowe i inne sa bardzo wazne) w sprzetach cywilnych musza byc spelniose pewne normy, oczywiscoe kosztem mocy- katalizatory, wytlumienie. A jesli przez to wydech jest mniej wydajny to i dolot i moezzanka paliwowa jest pod to ustawiona.

Miki. Twoja "dedykacja" jest pod konkretne model, czyli mocowania przejscia z kolejtora na puszke.
A ja pisze o "dedykacji" pod konkretny silnik. Wiadomo kazdy motocykl wytwarza ina fale na roznych obrotach, ale odpowiednio dobiera sie srednice rury, material z jakiego jest zrobiony, chropowarosc i sama dlugosc aby efekt koncowy byl najoptymalniejszy. Wszystkie zagiecia i kolanka tez maja wplyw na to jak zalamuje, odbija i rozchodzi sie fala.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez KUBA-GSXF » środa, 3 kwietnia 2013, 13:53

Ja sie zastanawiam nad tym czys lub podobnym i jestem ciekawy waszej opini:

http://allegro.pl/twobrothers-racing-tl ... 13025.html

mysle jescze nad tłumikiem do jajka od gsxr:
http://allegro.pl/tlumik-wydech-gsx-r-g ... 55980.html
--------------------------------------------------------
GSXF-600 + DR 650 all by SUZUKI :)
KUBA-GSXF

Postprzez Budzik » środa, 3 kwietnia 2013, 18:26

KUBA-GSXF, ten 1 wyglada jakby byl zrobiony z puszki po piwie (jesli chodzi o wielkosc). ale two brothers gra pierwsa klasa. chyba nidema ma puche ich firmy

a tego 2 nawet bym nie zakladal bo moze wiecej zaskodzic nic dac dobrego
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez DeElcano » czwartek, 4 kwietnia 2013, 10:26

KUBA-GSXF, moim zdaniem Two Brothers jest najlepiej brzmiącym wydechem z super głębokim basem. Od zeszłego sezonu jestem posiadaczem tego, http://owiewki24.pl/pl/p/SUZUKI-GSX-650 ... ip-On/2214 ,niestety jest bardzo głośny ( jak kto lubi ) od razu zamontowałem najmocniejszy dB killer ( są trzy) bo bez nie da się jeździć, w drugim moto mam Yośke tri owal i Two Brothers bije ją pod każdym względem. Two Brothers zaraził mnie znajomy z forum gsxr i chwała mu za to :brawo:
DeElcano

Postprzez Corter » czwartek, 4 kwietnia 2013, 16:18

DeElcano, wrzucales gdzies na youtube filmik z brzmieniem tych Tw "braciszkow" ? Chetnie bym posluchal.
Ostatnio widzialem gsxfa z Yoshi trc i brzmial bardzo ladnie i basowo. Nie mam jednak porownania do Two Brothers. Musialyby stac obok siebie.
Corter

Postprzez DeElcano » czwartek, 4 kwietnia 2013, 16:57

Corter, filmik nie odzwierciedli tego brzmienia ( jest tego sporo na youtube ) Skoro jesteś z Piaseczna, zrobi się cieplej, podjedziesz do mnie to posłuchasz i porównasz Yosi i Brothers-a bez i z dB killer-ami.
DeElcano

Postprzez Corter » czwartek, 4 kwietnia 2013, 20:34

DeElcano, pomysl jak najbardziej dobry. Chetnie kiedys poslucham i porownam. Zaloze sie, ze i Maly nie odpusci takiej okazji, bo obaj interesujemy sie muzyka:-)
A kiedy w tym roku bedzie cieplej??? Ktos to wie????
Corter

Postprzez Mały » czwartek, 4 kwietnia 2013, 20:36

Ja wiem kiedy, wiem, że w tym roku! :shock:
Mały

Postprzez DeElcano » czwartek, 4 kwietnia 2013, 21:59

oby jak najszybciej bo już piany dostaje :/
DeElcano

Postprzez Maciek K-ce » niedziela, 7 kwietnia 2013, 15:36

DeElcano, te braciszki mają w zestawie db killery czy trzeba dokupić?
Maciek K-ce

Postprzez DeElcano » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 07:38

Maciek K-ce napisał(a):DeElcano, te braciszki mają w zestawie db killery czy trzeba dokupić?

trzeba dokupić

http://www.owiewki24.pl/pl/p/dB-Killer- ... -4-dB/1572

http://www.owiewki24.pl/pl/p/dB-Killer- ... ATVMX/1574

http://www.owiewki24.pl/pl/p/dB-Killer- ... -8-dB/1573
DeElcano

Postprzez wasatyperez » sobota, 13 kwietnia 2013, 20:05

Wyjąłem db killera z tego ixila i brzmi rewelacyjnie. Jutro wrzucę filmik. Może ktoś chiałby się jutro ustawić polatać? podobno ma być pogoda wreszcie.
www.universal-sklep.com

Komputery i peryferia, AGD, RTV i wiele innych pierdół :D
wasatyperez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI