UBEZPIECZENIE MOTOCYKLI

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Postprzez krzysmci » czwartek, 27 stycznia 2011, 15:30

Ubezp. NNW może być komunikacyjne lub ogólne. NNW komunikacyjne obejmuje tylko zdarzenia związane z jednym pojazdem i z reguły obejmuje także pasażerów. Także jak masz NNW komunikacyjne na samochód to na motocykl musisz mieć osobne ubezpieczenie. NNW ogólne dotyczy wypadków związanych z jedną osobą, mających miejsce w różnych sytuacjach życiowych (np. podczas uprawiania sportów itp), w niektórych przypadkach obejmuje również ubezp. od następstw wypadków komunikacyjnych.
krzysmci

Postprzez firefox » środa, 9 lutego 2011, 22:10

NWW dotyczy tych na ktorych wyraznie jest napisane w umowie. Jesli wykupisz NWW dla kierowcy to dotyczy kierowcy a jak pasazera to pasazerow :)

TRzeba na to uwazac, bo roznie z tym jest w zaleznosci od ubezpieczalni.
Ostatnio edytowano środa, 9 lutego 2011, 22:11 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kwiatek » piątek, 18 lutego 2011, 18:01

Witam . Wznowię temat , ile płacicie w tym roku za OC+NW , bo mi właśnie przysłali ofertę z PZU i po prostu jestem w szoku , do poprzedniego jest wzrost ceny ok 80zł .Tamten rok 52 OC +31 NW , a w tym roku 68 OC+ 79NW , co wy na to?
kwiatek

Postprzez zolwik » piątek, 18 lutego 2011, 19:00

Tak jak u mnie samo OC do wytrzymania ale NW strasznie poszło w górę .Dla pocieszenia można NW wykupić w innym terminie .

Mimo tego i tak są najtańsi :P na razie .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Budzik » sobota, 19 lutego 2011, 11:43

NW a nie NNW?

nie wiem jak w tym roku, bo jeszcze mam troche czasu do zaplaty, ale placilem OC42zła NNW 99 i bebeczka powiedizlal mi ze NNW zawsze 99 i ze na to ie ma znizek itd
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Rutek » sobota, 19 lutego 2011, 12:39

Witam i od razu pytam :)
M\Imbryk jest ubezpieczony w PZU na poprzedniego właściciela. Moto kupiłem pod koniec lipca i mało jeździłem więc nie przepisywałem ubezpieczenia na siebie. Czy teraz z początkiem nowego sezonu nie będzie problemu żeby było w ubezpieczeniu moje nazwisko ?
Ubezpieczenie ważne do czerwca chyba jest.
Rutek

Postprzez Lucky » sobota, 19 lutego 2011, 14:42

Po przerejestrowaniu lecisz do ubezpieczyciela z umową i nowym dowodem rej. i Ci przepisują,
Lucky

Postprzez zolwik » sobota, 19 lutego 2011, 15:38

Lucky napisał(a):Po przerejestrowaniu lecisz do ubezpieczyciela z umową i nowym dowodem rej. i Ci przepisują,

Nie PO tylko PRZED lub w trakcie nie oddadzą DR puki nie będziesz widnieć na polisie .
Pokazujesz umowę polisę i DR (jeśli w trakcie to będziesz posiadał tymczasowy).
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Rutek » sobota, 19 lutego 2011, 15:42

No tylko, że ja dowód Rejestracyjny mam na siebie. :P
Rutek

Postprzez Budzik » sobota, 19 lutego 2011, 16:18

zolwik napisał(a):Nie PO tylko PRZED lub w trakcie nie oddadzą DR puki nie będziesz widnieć na polisie .
Pokazujesz umowę polisę i DR (jeśli w trakcie to będziesz posiadał tymczasowy).

w urzedzie jak chca OC to chodzi o to zeby bylo wazne, bo OC mas zna pojazd a nie na osobe ;] a teraz kupujac pojazd kupujesz go z polisa a nie tak jak kiedys ze poisa przepadala po 30 dniach.

ja odebralem poajzd i jezdzilem na starej polisie az sie skonczyla, potem PZU przyslalo mi list ze gratuluja zakupu motocykla ale konczy sie OC i czy chce u nich miec nadal ubezpieczenie. pojechalem do nich i wykupilem nowa polise, to tylko pani w siedzibie powiedziala mi ze p kupnie powinienem przyjechac aby przepisali na mnie polise i tyle.
Budzik

Postprzez Rutek » sobota, 19 lutego 2011, 17:45

Dzięki za odpowiedzi. Można na was liczyć ;]
Rutek

Postprzez zolwik » sobota, 19 lutego 2011, 18:21

Budzik napisał(a):... potem PZU przyslalo mi list ze gratuluja zakupu motocykla ale konczy sie OC i czy chce u nich miec nadal ubezpieczenie. pojechalem do nich i wykupilem nowa polise, to tylko pani w siedzibie powiedziala mi ze p kupnie powinienem przyjechac aby przepisali na mnie polise i tyle.

Też tak miałem tylko by nie mieć problemów to w ciągu 30dni od zakupu podpisałem lub przepisałem polisę . Bo różnie może to być jak złapią ciebie bez OC lub dopadnie fundusz w razie wypadku , ale to już po za tematem nie dotyczy to tego.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Lucky » sobota, 19 lutego 2011, 18:43

Ja u ubezpieczyciela byłem już z miękkim dowodem żeby od razu numer rejestracyjny zmienili. Pani w wydziale komunikacji (Warszawa Targówek) powiedziała, że nie interesuje ją na kogo jest polisa byle by o ten pojazd chodziło czyli Vin.
Lucky

Postprzez unio » sobota, 19 lutego 2011, 20:38

Najśmieszniejsze jest to że jedna podwyżka była w listopadzie a już szykują następną na wiosne z tego co słyszałem w marcu. Też mam w PZU bo jak na razie mimo podwyżki mają jeszcze najtaniej na motocykle.
unio

Postprzez Budzik » sobota, 19 lutego 2011, 21:33

jeszce dluuugo beda mieli najtaniej :) tak z ciekawosci zadzwonilem w zeszlym roku do avivy czy commercial union bo zobaczylem reklame w TV ze maja teraz "atrakcyjne oferty OC dla moto".

to po 1. GSXF to dla nich motocykl w 100% sportowy
a po 2. skladka OC wyszla mi ok 1000zł xd

a w pzu przechodza znizki z motorowerow wiec mamjuz prawie maxa :D w tym roku 55%
Budzik

Postprzez Rutek » sobota, 19 lutego 2011, 21:55

Ile procentów zniżki dochodzi przez rok ? Czy jak to tam się "nabija" :D
Rutek

Postprzez Budzik » sobota, 19 lutego 2011, 22:22

ogolnie albo 10% albo 5%, oni maja jakas kolejnosc, i normalnei masz co 10% ale kilka jest ze o 5% ci sie podnosi
Budzik

Postprzez Lucky » niedziela, 20 lutego 2011, 00:10

A orientujecie się czy w PZU przechodzą zniżki z samochodu na motor?? I jak to wygląda jeśli nie posiadam prawa jazdy kat A??
Lucky

Postprzez Cygi » niedziela, 20 lutego 2011, 00:44

hhehe chcialbym placic takie sumki za ubezpieczenie swojego jajca. Przez rok placiłem jakies 88zł OC. Potem w Irlandii dopadła mnie tutejsz psiarnia i musiałem sie przerejstrowac na blachy tubylców. Tzw Third part czyli jakby nasze OC na pocatek bez znizek wyliczyli ok 500 euro na GSXF. Jezeli zrobisz kurs jazdy na ktorym sprawdzane sa twoje umiejetnosci yo dadza ci papier ktory troche pomoze obnizyc skladke. Jezeli masz znizki z Polski to w pewnym stopniu pomoze w zaleznosci jak dlugo juz sie jest na wyspie. Bo jezeli po 2 latach pobytu kupujesz moto to znizki z Polski nic nie znacza. A wszyscy co maja ponizej 24 lat to placa krocie. Mam kumpla ktory kupił GSXR-a 1000 K8 i tylko 1 firma zgodziła sie ubezpieczyc wlasnie po takim kursie "pokazowym swoich umiejetnosci" inne odmowiły. Mysle ze w Polsce jeszcze znizki nie sa takie drastyczne w stosunku do zarobków tak jak w Irlandii.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez zolwik » niedziela, 20 lutego 2011, 08:11

Lucky napisał(a): I jak to wygląda jeśli nie posiadam prawa jazdy kat A??

Jeśli będzie potrzebować takie info to masz zwyżkę , jeśli nie to normalnie zapłacisz , tylko przy kolizji masz pozamiatane .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INNE...