Wibracje od silnika - czy to normalne ?

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Wibracje od silnika - czy to normalne ?

Postprzez Qubek » środa, 4 czerwca 2014, 21:56

Witam,
w poprzedni weekend byłem na wycieczce (700 km w dwa dni). To taka moja pierwsza wyprawa, więc odczucie może być subiektywne. Ale w sumie po kilku dniach dalej mam takie wrażenie.

A chodzi o odczucie nadmiernych drgań, szczególnie przy 5-6 tyś obrotów (wyżej jakby mniej). czuję drgania zarówno na kierownicy, na setach, i w kolanach jak zcisnę. Uczucie to jest tak silne, że przez kilka dni mam mrowienie w prawej dłoni i lewej stopie.

Pytanie - czy na GSX650F ktoś miał podobne doświadczenia ? Czy to kwestia raczej mojego przyzwyczajania się (mam to moto od początku roku, taki wypad był pierwszy).

Jeśli coś mogło nawalić - to co ? W kredensie wiadomo - są poduszki pod silnikiem - a tutaj co sprawdzić ?
Qubek

GSX 650 F - pierwszy sezon
Qubek

Postprzez KR-Ociec » środa, 4 czerwca 2014, 22:26

Qubek, - w "imbrolu" nic takiego nie mam przy żadnej prędkości obrotowej ... - no , chyba że mam "mientkie nogi" jak się nie mogę zmieścić między dwoma tirami z naprzeciwka ... :P :D
:diabel: :diabel: :diabel:
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez tivee » czwartek, 5 czerwca 2014, 00:28

Mam to samo przy okolo 6-7 tys ale tylko na niskich biegach. 1,2,3. Na 5 czy 6 biegu przy tych obrotach jest dobrze.
tivee

Postprzez paavo91 » czwartek, 5 czerwca 2014, 13:46

Zdecydowanie wibracje można odczuć, no ale żeby mrowienie? To już chyba coś nie tak a nie kwestia przyzwyczajenia.
paavo91

Postprzez DeElcano » czwartek, 5 czerwca 2014, 16:34

śmigam na takim samym i żadnych drgań nie czuje, nie wiem o co kaman :idontknow:
DeElcano

Postprzez Qubek » piątek, 6 czerwca 2014, 06:54

Gdzie szukać jakiś miejsc mocowania silnika do ramy ? Może jakieś gumy się zużyły ?

I z innej beczki: jak radzicie sobie z dolaniem płynu do chłodnicy ? :-) Znalazłem wlewik pod siedzeniem, ale to jakoś dziwne z boczku, miarka min/max leży w poziomie - jakieś dziwne to ...
Qubek

GSX 650 F - pierwszy sezon
Qubek

Postprzez DeElcano » piątek, 6 czerwca 2014, 07:00

Qubek napisał(a):jak radzicie sobie z dolaniem płynu do chłodnicy ? :-) Znalazłem wlewik pod siedzeniem, ale to jakoś dziwne z boczku, miarka min/max leży w poziomie - jakieś dziwne to ...

do chłodnicy czy do zbiorniczka ?, ten typ tak ma. Gięty lejek. Do chłodnicy masz pod prawą owiewką.
DeElcano

Postprzez Cygi » sobota, 7 czerwca 2014, 00:06

Ja tez dorzuce.. u mnie na 2 biegu w obrotach 4-7 tys tez sa wibracje.. ale nie przejmuje sie tym bo to trwa zaledwie chwile i wrzucam nastepny bieg :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Powrót do SILNIK