GAŹNIKI - SYNCHRONIZACJA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez guardian_angel » sobota, 6 lutego 2010, 21:22

Oleju nie bierze tego jestem pewien, czyba bardziej chodzi o skład mieszanki jak jest bardziej bogaty ty bardziej kopci na czarno, jak by spalał olej to spaliny były by niebiesko białe. Jak te igły wstawć, na przelot żeby przez nie powietrze przechodziło między gaźnik a rurkę z olejem, bo nie kumam jak je zainstalować.
Ostatnio edytowano sobota, 6 lutego 2010, 21:32 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez zary » sobota, 6 lutego 2010, 21:55

fakt, czarne to paliwko nie spalone zazwyczaj, olej to siwo/niebiesko.
tak, musisz je tak jakby wcisnąć w węzyk do środka miedzy gaznik a 'pomiar"
zary

Postprzez guardian_angel » niedziela, 7 lutego 2010, 15:24

Synchro zrobione, silniczek chodzi równiutko, szybko się wkręca i spada z obrotów, czarne spaliny niewidoczne (oprócz pary wodnej). Bawiłem sie z tym przez jakieś 2 godziny wczoraj i 2 godziny dzisiaj, jako że pierwszy raz to robiłem tak na prawdę nie wiedziałem jak i co robię, ale po paru podejściach, skumałem o co w tych wszystkim chodzi. Trzeba mieć "Anielską" cierpliwość, delikatną rekę i robić wszystko etapami, z przerwami. Obyło sie bez igieł czy tez innych dławików. Trzeba jedynie skumać zasadę hydro- i aero- dynamiki. Jak tylko opracuję MANUALA, to wrzucę go do działu DOWNLOAD co by inni Klubowicze skorzystali.
Ostatnio edytowano niedziela, 7 lutego 2010, 15:27 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez zary » poniedziałek, 8 lutego 2010, 20:36

czekam z niecierpliwością.
zary

Postprzez Krzysiek1989 » środa, 10 lutego 2010, 19:49

Panowie dziś zabrałem sie za synchro. Już skończone tylko jest mały problem...

Po zdjęciu baku podpiąłem bak zastępczy w postaci butelki, nic wiecej nie ruszają, odpaliłem moto i niestety daławiło go, do 5 tys i potem przyducha i wkrecał sie maks do 8-9. Rozmawiałem z aniołem, powiedział mi że to normalne bo mam odetkany węzyk od podcisnienia który łączy kranik z gaznikiem.
Wiec zabrałem się za podpinanie wakuometrów
Obrazek

Po podpieciu odpaliłem motocykl i jak sie troszke rozgrzał spróbowałem i chodził normalnie, zanim podpiałem to musiałem odkręcać gazniki bo ciezko było zdjąc kapturki i podpiąc rurki.

nastepnie ustawiełm na mozliwie równym podciśnieniu wszystkie cztery gazniki:
Obrazek

te minimalne róznice mogą wynikąc delikatnych drgań wskazówek i akurat w takim momencie aparat to uchwycił, ale ogólnie sa równe. Wiec ok znów odpiałem gazniki założyłem kapturki, poskrecałem, założyłem bak i prubuje, odpalił super, ale niestety znów sie nie wkręca, na początku myslałem że może zimny ale nawet jak sie nagrzął to było to samo, tak jak by paliwa nie dostawał, weżyki nie przygniecione wszystko ok. No ale ok mysle może kranik zatkany albo filterek paliwa, wiec zdejmuje bak i podłanaczam butelkę, zatykam tym razem podcisnieniowy wężyk otwierający membrane w gazniku i nadal to samo... Powiedzcie mi co to może być ??

Dodam jeszcze że mam jedno złącze wolne niedaleko gazników nie mam pojecia do czego ono może być, wydaje mi sie że wczesniej też nie było podłączone ale nie jestem pewien na 100 %. To pod airboxem :

Obrazek

Doradzcie coś.

Pózniej jeszcze wrzuce filmik z pracy silnika po regulacji :) tylko musia załadować.
Ostatnio edytowano środa, 10 lutego 2010, 19:58 przez Krzysiek1989, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiek1989

Postprzez TasmaN » środa, 10 lutego 2010, 20:32

podlaczyles kable od dolu do gaznikow? Podgrzewanie elektryczne...

A ta wtyczke to kojarze tylko ni ch... nie moge sobie przypomniec co sie z nia laczylo, ale laczyla na pewno.
TasmaN

Postprzez zary » środa, 10 lutego 2010, 20:49

witam, a przed synchro chodził "normalnie" ?
zary

Postprzez Krzysiek1989 » środa, 10 lutego 2010, 21:13

Tak przed synchro chodził też bardzo fajnie(zadnych problemów z wkecaniem na oborty) bo w sumie moje moto ma przejechane 23 tysie wiec zuzucie silnika nie jest duże, ale troszke podregulowałem i na wakuometrach po wymianie świec i filtra powietrza chodził naprwade super.

co do tych kabli to nic od dołu nie odłączałem wiec też pózniej nie podłączałem, gaźników całkiem nie wyciągałem żeby podpiąc waku tylko delikatnie odsunałem żeby mieć lepszy dostep:)

Olo link dofilmu o którym pisałem wczesniej

http://www.youtube.com/watch?v=yqV-zXMDkko
Krzysiek1989

Postprzez zary » czwartek, 11 lutego 2010, 01:39

dość dziwne, ja bym posprawdzał czy wszystko jest dobrze osadzone miedzy gaznikami a glowica np gdzies kruciec nie zatkany dobrze czy cos i wlasnie te podgrzewanie w gaziorach. ew sprawdz czy na ssaniu lub jak troche przysłonisz wlot powietrza, czy sie rozkreci.

inna sprawa, masz jeszcze ten stary filtr powietrza ?
zary

Postprzez guardian_angel » czwartek, 11 lutego 2010, 09:22

TasmaN, jakie podgrzewanie gaźników to nie disel :) To o czym mówisz to jest czujnik położenia przepustnicy.
guardian_angel

Postprzez kyrtap87 » czwartek, 11 lutego 2010, 10:03

guardian_angel, nie wiem jak jest w jajku ale ja mam w quadzie takie coś
kyrtap87

Postprzez Krzysiek1989 » czwartek, 11 lutego 2010, 10:10

Na ssaniu też tak było, ide teraz jeszcze raz spróbować może mu sie po nocy odmieniło :D a z tym czujnikiem to Panowie pokazcie mimniejwiecej jakoś gdzie to jest ?? ide tam tam teraz jszcze oblukać konkretnie :)

Stary filtr powietrza mam :) ale dodam że na nowym już chodził fajnie tylko z podłączonymi wakuometrami :)

Byłem odpalić ale samo mu niestety nie przeszło :/ to samo, jak przytkałem filtr ręką to na wolnych normalnie chodził jak mu podgazowałem to zassało mi reke i zgasł :D potem ciezko było odpalić :/
No nic, pózniej jeszcze raz wszystko rozbiore znów podłącze wakuometry i zobaczy czybedzie chodził jak trzeba :) nie widze innego wyjsci, ten czujnik położenia przepustnicy to chodzi o to złącze co jest na 4 gazniku gdzie mamy węzyk od podciśnienia do kranika ?? bo tam mam podpiete, nic nie ruszałem przy tym.
Ostatnio edytowano czwartek, 11 lutego 2010, 10:25 przez Krzysiek1989, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiek1989

Postprzez guardian_angel » czwartek, 11 lutego 2010, 10:42

Tak to jest to, taki czarny kapsel przykręcany na 2 śrubki do boku 4 gaźnika.
guardian_angel

Postprzez Krzysiek1989 » czwartek, 11 lutego 2010, 13:19

Panowie zrobione:) moto chodzi jak żyleta :) Rozbierałem dziś jeszcze raz wszystko i znów podłączałem wakuometry. Niestety jak się okazało było to samo. Strzelało z rury nawet :d

Włożyłem stary filtr powietrza i moto zaczęło normalnie się wkręcać...

Zakładam później z powrotem nowy, ale dalej przymula jednak już nie aż tak co zobaczycie na filmikach które później załączę.

Może w sumie wczoraj go aż tak nie kręciłem podczas synchronizacji i temu mi się wydawało że z wakuometrami chodzi fajnie. Może dla motocykla nie jest dobre jak się go tak na biegu jałowym kreci pod 11 tys. ale czasami trzeba, żeby sprawdzić :d

Tak wiec mam do sprzedania nowy filtr powietrza :D spróbuje do sklepu wrócić, ale mogą być problemy bo mi ten trzymak wężyka jeden z czterech ułamał :/ to oczywiście w niczym nie przeszkadza i wężyk się też dobrze trzyma no ale mogą mi nie przyjąć.

[ Dodano: 11-02-10, 14:31 ]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vqcU3HsOT-I[/youtube]
z nowym filtrem

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wTkumE0hFBY[/youtube]
ze starym
Ostatnio edytowano czwartek, 11 lutego 2010, 16:58 przez Krzysiek1989, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiek1989

Postprzez zary » czwartek, 11 lutego 2010, 18:30

witam, moja teoria jest następująca: nowy filtr ma inną budowę tj więcej przepuszcza powietrza i dlatego tak się zachowuje na nowym natomiast stary jest troszke " przyblokowany" i dlatego lepiej na nim idzie, jak zamontujesz nowy filtr trzeba będzie przestroić gaźniki, to taka moja filozofia z tego co napisałeś.
chyba ze nie masz co robić to na nowym filtrze ja bym spróbował iglice podnieść.
zary

Postprzez Krzysiek1989 » czwartek, 11 lutego 2010, 20:47

zgadzam się z moim przedmówcą, ale czy jesli podniose iglice i zwieksze dopływ powietrza (nowy filtr) to czy tym samym nie wzrosnie spalanie ?? może i sie pobawie, ale i tak teraz lepiej wchodzi na oborty niżeli przed regulacją i wymianą świeczek :) a spalał mi około 5.5- 6 l wiec uważam że mieszanka jest dobrze ustawiona :)
Krzysiek1989

Postprzez zary » piątek, 12 lutego 2010, 03:10

teoretycznie tak, ale praktycznie przy zachowaniu stylu jazdy nie powinno się zmienić, ale najlepiej zrobić strojenie colortune'm albo analizatorem
zary

Postprzez Krzysiek1989 » piątek, 12 lutego 2010, 11:49

zary napisał(a):teoretycznie tak, ale praktycznie przy zachowaniu stylu jazdy nie powinno się zmienić, ale najlepiej zrobić strojenie colortune'm albo analizatorem

najlepiej by było :) ale takiego urzadzonka nie posiadam i pewnie jest drogie ?
Krzysiek1989

Postprzez zary » piątek, 12 lutego 2010, 20:07

powiem Ci tak, jak zakupiłem swojego moto to tez był rozregulowany, ale mieszankę ustawiłem na podstawie koloru świec i śmigał, a teraz na ebay-u angielskim colortune'a za grosze, bo z przesylka wyszedł mnie 60pln ;] a tak na allegro to były ponad 250zł ale teraz widzę 153zł + przesyłka więc wydaje mi się, że jeśli chcesz się bawić z motocyklami to przystępna cena i wiadomo ze możesz wtedy komuś zrobić regulacje ;]
zary

Postprzez Krzysiek1989 » wtorek, 16 lutego 2010, 09:51

no to jeszcze nie tak dużo. Za regulacje w serwisie wychodzi podobna kwota.

A możesz przybliżyc mniej wiecej na czym polega działanie takiego urzadzonka ??
Krzysiek1989

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK