SPRZĘGŁO

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez zolwik » środa, 24 lutego 2010, 21:11

fydzia napisał(a):ok dzięki , jutro bede walczył dalej z tym . A mam jeszcze pytanie czy filtr powietrza to powinien sie wyciągac z tego paltskiu czy on jest wymienny razem z nim ?

Schodzimy z tematu filtr z plastikiem na 4 wkręty to kpl .
Ostatnio edytowano środa, 24 lutego 2010, 21:11 przez zolwik, łącznie edytowano 1 raz
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez fydzia » środa, 24 lutego 2010, 21:15

wiem ,ale tak dzis zaczołem sie za rozbieranie mojego jajka i jestem zielony i chcialbym tak wszystko odrazu poruszyć :D dzięki wielkie za info , juz sie bałem ze jakis super mechanik go przykleil :P
fydzia

Postprzez Alpha » środa, 24 lutego 2010, 22:08

Pod zaślepką gumową jest regulacja mechanizmu wycisku sprzęgła .

Żeby zdjąć aluminiową dźwigienkę zmiany biegów - śrubę trzeba wyjąć całkowicie .

Jeśli pokrywa nie wychodzi sprawdź , może przeoczyłeś jakąś śrubę , naprawdę .

Do odkręcenia nakrętki zębatki potrzebny klucz o długim ramieniu , a w szprychy koła i tylnej zębatki wsadź kołek drewniany , żeby zaparł się o wachacz .
Do skręcenia klucz dynamometryczny i klej do śrub .

A co jest nie tak z zębatką ?
Alpha

Postprzez guardian_angel » czwartek, 25 lutego 2010, 08:44

Jak odkecisz pokrywę to za głowę się złapiesz ile tam jest syfu. Przed zmianą zębatki warto by go usunąć wiec wsadz spowrotem pręcik (popychacz sprzęgła) w dziurkę w skrzyni, żeby syf tam nie naleciał. Użyj benzynki ekstrakcyjnej i pędzelka do czyszczenia. Jak już będzie w miarę czysto to możesz zmienić zębatkę.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez fydzia » czwartek, 25 lutego 2010, 20:43

dzięki żółwik ale dziś juz sobie poradziłem :) ale tą zebatke to żeby ją odkręcić to natrudziłem sie . Cieżko szła . Rzeczywiście syfu tam było co nie miara ale już go w miare usunołem . Pytanie jeszcze tylko czy cos przy okazji warto przesmarować jak mam już tyle rozebrane ??:)

[ Dodano: 25-02-10, 20:44 ]
Alpha napisał(a):Pod zaślepką gumową jest regulacja mechanizmu wycisku sprzęgła .

Żeby zdjąć aluminiową dźwigienkę zmiany biegów - śrubę trzeba wyjąć całkowicie .

Jeśli pokrywa nie wychodzi sprawdź , może przeoczyłeś jakąś śrubę , naprawdę .

Do odkręcenia nakrętki zębatki potrzebny klucz o długim ramieniu , a w szprychy koła i tylnej zębatki wsadź kołek drewniany , żeby zaparł się o wachacz .
Do skręcenia klucz dynamometryczny i klej do śrub .

A co jest nie tak z zębatką ?

Nie Alpha , poprostu wymieniam naped :)

[ Dodano: 25-02-10, 20:45 ]
klej do srub ? to jest coś podobnego do smaru zamiast niego ?
fydzia

Postprzez Alpha » czwartek, 25 lutego 2010, 20:54

Coś w tym rodzaju
Alpha

Postprzez zolwik » czwartek, 25 lutego 2010, 20:58

A co tam smarować :shock: wystarczy wyczyścić jak to anioł napisał i z tym bolcem też się zgadzam tylko nie uszkodz tej gumy bo będzie olejem chlapać .
Osobiście używam kleju loctite ( nie pamiętam jaki nr. ale na stronie znajdziesz)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez fydzia » czwartek, 25 lutego 2010, 21:02

Aha :) ok to jak jutro dostane częsci to bede skrecał go spowrotem :)
fydzia

Postprzez guardian_angel » piątek, 26 lutego 2010, 07:22

fydzia, Moszesz nasmarować i wyregulować ślimak popychacza sprzęgła, ten mechanizm do którego wpięta jest linka sprzęgła.
guardian_angel

Postprzez fydzia » piątek, 26 lutego 2010, 07:45

ok , tak zrobie Angel :) wątpie abym dziś go całokowicie skończył , ale powoli i do przodu :)
fydzia

Postprzez guardian_angel » piątek, 26 lutego 2010, 07:54

Jeszcze zwróc uwage jaką strona wkładasz ten metalowy bolec (popychasz) bo z jednej strony może byc wyrobiony. Jak go wsadzisz odwrotnie to może ci olej z tamtąd kapać.
guardian_angel

Postprzez fydzia » piątek, 26 lutego 2010, 21:04

dziś składałem sprzęta i chyba coś źle zrobilem , bo po całym etapie montowania tej aluminiowej oslonki , próbując wbić biega to nie chcą wchodzić , co moć nie tak ?
fydzia

Postprzez guardian_angel » piątek, 26 lutego 2010, 21:15

Prawdopodobnie nie trafiłes popychaczem (tym pręcikiem) w slimak na pokrywie, dlatego nie masz sprzęgła i nie możesz wrzucic biegu.
guardian_angel

Postprzez fydzia » sobota, 27 lutego 2010, 19:08

bo potem można go wyregulować za pomocą linki i wkretki na pokrywie oraz pod tą gumową osłonką gdzie jest tam ta śrubka?
fydzia

Problem ze sprzęgłem

Postprzez fydzia » wtorek, 2 marca 2010, 19:24

Witam, Panowie mam takie pytanie , po skręceniu przedniego dekla ( rozbierałem go bo wymienialem napęd ) stala sie dziwna rzecz . Otóz zaczeły mi nie wchodzić biegi , motor caly czas stał neutralnym . chlopaki sugerowali mi że nie trafiłem popychaczem do sprzęgła , więc jeszcze raz go rozkręcilem i nadal to samo . zaczołem krecić ta srubką pod gumową oslonką i pomogło mi ustawić wszystkie biegi . Jednak z tylu zaczołem grzebac przy kole aby wyregulowac łańcuch i znów biegi nie wskakiwały . Dopiero jak lekko przekrece kołem to bieg wskakuje . Co może być ?
fydzia

Postprzez Alpha » wtorek, 2 marca 2010, 21:05

Jeśli na postoju ( na centralce , i zgaszonym silniku ) biegi przeważnie wchodzą dopiero po ruszeniu kołem , to jest to całkowicie normalne i prawidłowe .

W temacie regulacji śrubką , w serwisówce jest opisana procedura , więc warto ją przeprowadzić właściwie .
Alpha

Postprzez fydzia » środa, 3 marca 2010, 08:10

Aha , wielkie dzieki , już myślałem że coś nie tak jest :) hm w serwisówce fajnie tylko trzeba ją mieć :D
fydzia

Postprzez guardian_angel » środa, 3 marca 2010, 08:24

fydzia, jeśli demontowałeś linkę sprzęła ze ślimaka i wykręciłeś śrubę regulacyjną od napiecia sprzęgła, tą przy klamce i tą przy pokrywie, to musisz na nowo ustawić sprzęgło. A biegi sprawdza się przy odpalonym silniku a nie na sucho bo nie ma smarowania w przekładni.
guardian_angel

Postprzez fydzia » środa, 3 marca 2010, 09:42

Przy klamce nic nie ruszałem , jedynie tą śrubką regulacyjną musiałem bo nie mogłem domknąc pokrywy
fydzia

Postprzez zolwik » środa, 3 marca 2010, 09:53

W takim razie coś spiepszyłeś , rozbierałem to kiedyś i coś kojaże że też to kilka razy rozkręcałem bo nie chciało pasować , tylko że nie kręciłem tym. Spróbuj ponownie zrobić operacje ale tą śrubkę wkręć jak była na początku.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK