można i tak i tak
ja swoje wygrzewałem bo były uszkodzone/zalane, wypaliłem je nad palnikiem i odziwo dwie zaczęły działać, moto palił ale tylko na 2 cyle
No ja powiem tak też wkręciłem nowe cr9ek mimo zostały rozgrzane z 12 -13 min moto chodziło. i tak sobie odpaliłem ze dwa razy i dupa nagle pali na 2 albo 3 świece. A na starych chodzi normal Cr8ek to hym świece do wyjeba. A ktoś mi pow ze te które mam to mam je wygrzać nad palnikiem i wkręcić a świecy nic się nie stanie. Czekam na poradke czy mam lecieć kupować nowe
Swiece w normalnych warunkach oczyszczają się same , czyli po osiągnięciu temperaturu samooczyszczania . Częste odpalanie i gaszenie na pewno ich nie rozgrzeje dostatecznie .
Świece możemy również wyczyścić pędzelkiem lub szmatką oraz benzyną , następnie osuszyć . Chodzi tu o czystość izolatora centralnej elektrody . Nie zdarzyło mi się jeszcze wymieniać świec na nowe , przed zalecanymi 12kkm . A zalały się nie raz , głównie zimą i wiosną .
przez SUZUKI600DAWCA » niedziela, 14 marca 2010, 12:27
Witam wszystkich .
Chłopaki mam mały problem a raczej zagryzke przeszukałem całe forum i nic na ten temat nie znalazłem , a chodzi mi dokładnie o to jakich świec używac w SUZUKI GSX600F Z 1997 roku. Były zamontowane NGK CR9EK a wyczytałem że fabryka poleca NGK DG8ES i sam już zgłupiałem jakie zakupic bo muszę chyba wszystkie wymienic bo motorek coś cięzko pali .
dziękuje za pomoc z góry
przez SUZUKI600DAWCA » niedziela, 14 marca 2010, 12:51
crunch
SUZUKI600DAWCA Świece możesz w nim wymienić, były wymieniane jak ja kupiłem moto, a trochę km nim zrobiłem.
crunch no tak wymienic je chce tylko na jakie takie jakie tam sa czy na te co piszą co fabryka poleca .
ps . a czy właśnie od ciebie nie kupiłem motorka ?
przez SUZUKI600DAWCA » niedziela, 14 marca 2010, 13:10
Crunch dzięki bardzo za porade i takie zakupie już jutro bo to ostatnia żecz jaka mi została do sprawdzenia i sezon czas bendzie zacząc tylko niech ten śnieg wreszcie zniknie ps . a motorek spisywał się bez błedów , i jeszcze jedno mam gaźniki wyregulowac po przejechaniu 2800 km ?
SUZUKI600DAWCA, z tego co pisał zolwik kilka postów wyżej wynika, że świece NGK CR9EK i NGK DR8ES mają inne średnice więc jak możesz zamienić jedne drugimi? DR8ES na pewno pasują do Imbryka, bo zmieniałem nie dawno. Więc do jajka pasują chyba te drugie.
czytam i czytam i nie moge znalezc jednak przekonania. wiec pomózcie... Czy opłaca sie wymienic swiece ze zwykłych na irydowe? Bo producent i sprzedawca swoje a potem i tak okazuje sie jak jest naprawde. Mam NGK CR9EK a chce zmienic na irydowe NGK CR9EIX. Czy jest wyczuwalna róznica? Bo akurat trzeba zmieniac juz filtry olej to i swieczki..... to pomyslalem ze zapytam szanowne grono uzytkowników
Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 maja 2010, 13:41 przez Cygi, łącznie edytowano 1 raz