OLEJ

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Krystian » sobota, 20 marca 2010, 07:52

Cygi, kolega miał problem ze śrubą spustową a nie z filtrem.
Krystian

Postprzez pegaz » sobota, 20 marca 2010, 10:28

david88 napisał(a):no prawie 4 litry zalałem

Hmm... to troche za duzo. Zobacz jaki masz poziom na wzierniku.
pegaz

Postprzez Krzysiek1989 » sobota, 20 marca 2010, 11:44

Do jajka serwisówka przy wymianie filtra przewiduje prawie 4 litry czyli 3.8 l

Jaednak ja jak tej zimy wymieniałem to nie wejdzie tyle, 3.7 to będzie w sam raz.
Serwisówka podaje chyba do suchego silnika, a tu jak wiemy po spuszczeniu nie zleci nam nigdy wszystko, Olej jest lepki, klei się do ścianek kadłubu silnika i objętosc która bedziemy zalewac olej też nam się zmienjszy. Jak zalałem 3.8 to mam minimalnie ponad Maksimum. Tyle może jeszcze być.
Krzysiek1989

Postprzez firefox » sobota, 20 marca 2010, 15:08

Cygi napisał(a):Gdy ktos nie moze odkrecic filtra od oleju mozna nawet pokusic sie o zrobienie w nim dziury by sprobowac go odkrecic. Ja sam tego nie probowałem ale czytałem gdzies w necie ze to moze pomoc. Sam natomiast dokrecam reka filtr przy zmianie oleju i odkrecam kiedy trzeba zmienic oliwke i dlatego zastanawiam sie skad u niektorych ludzi wystepuje problem z takimi rzeczami? Czyzby rzadko zmieniali olej?

Syf, bloto i inne smieci skutecznie potrafi zblokowac filt. A jesli chodzi o przebijanie filtra, to chyba wiekszosc tu tak robi i nie tylko tu
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez david88 » sobota, 20 marca 2010, 21:32

wiem że ma wejśc 3.8 litra ale mi tak prawie 4 weszły i mam tak nie do końca full
david88

Postprzez guardian_angel » sobota, 20 marca 2010, 21:35

Jak wszystko spłynie to bedzie.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez firefox » niedziela, 21 marca 2010, 21:54

Melduje ze olej i filtr wymieniony :)

PS. W kontekscie jakies tam rozmowy informuje, ze bez przedziurawienia filtra nidy rydy :P
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 marca 2010, 09:40 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Rabinger » poniedziałek, 22 marca 2010, 11:54

to teraz tylko jazda :)
Rabinger

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 22 marca 2010, 12:03

firefox napisał(a):W kontekscie jakies tam rozmowy informuje, ze bez przedziurawienia filtra nidy rydy

Kudre ludzie czy wy siły w rękach nie macie, ja odkręcam i przykręcam filtr zawsze ręką i nie mam z tym żadnych problemów, nie wiem o czym wy mówicie, a dociąganie filtra kluczem z łańcuszkiem lub innym wynalazkiem raczej nie jest wskazane bo można gwint zerwać lub uszkodzić filtr. Jak tak go dociągacie to się wcale nie dziwię że nie możecie go później odkręcić.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez firefox » poniedziałek, 22 marca 2010, 12:24

guardian_angel napisał(a):
firefox napisał(a):W kontekscie jakies tam rozmowy informuje, ze bez przedziurawienia filtra nidy rydy

Kudre ludzie czy wy siły w rękach nie macie, ja odkręcam i przykręcam filtr zawsze ręką i nie mam z tym żadnych problemów, nie wiem o czym wy mówicie, a dociąganie filtra kluczem z łańcuszkiem lub innym wynalazkiem raczej nie jest wskazane bo można gwint zerwać lub uszkodzić filtr. Jak tak go dociągacie to się wcale nie dziwię że nie możecie go później odkręcić.

Sila jak sila ale dojscie do filtra i mozliwosc uchwytu to druga sprawa, u mnie jeszcze gorzej niz w jajo :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez TasmaN » środa, 14 kwietnia 2010, 20:39

ja z reguly go gwozdziem lub srubokretem... :mn: :snajper: :snajper: no... kurde... :D

a pytanie mam KTO jezdzi na MOTULU 5100 ?? Jak sie silnik sprawuje?? Jakies porownanie z Castrolem macie??
TasmaN

Postprzez Galileo » środa, 14 kwietnia 2010, 21:46

W GS 450 zalewałem castrolem było OK teraz w Jajku mam Motul 5100 i również jestem zadowolony, może troche ciszej pracuje .Więc różnicy zbytnio nie widać moim zdaniem ale w testach wygrywa motul
Jeśli chcesz kupić Motul to polecam Ścigacz.pl za 135 masz 4l+filtr najtaniej w wawie
Galileo

Postprzez TasmaN » środa, 14 kwietnia 2010, 22:04

dzieki za info, zobaczymy jak bedzie sie u mnie sprawowal.

a jak to u mnie czesto bywa... juz kupilem i potem pytam o opinie :D
TasmaN

Postprzez Lucky » wtorek, 22 czerwca 2010, 16:54

Mam jeszcze takie pytanie w sprawie oleju. Jaki olej zaleca Suzuki?? Ma ktoś jakąś instrukcję albo informację co wlewali w fabryce do Suzuki GSX600F Imbryk (1996r)
Lucky

Postprzez Budzik » wtorek, 22 czerwca 2010, 19:51

w fabryce lali 10w40, tak jest na korku, ale czy syntetyk, czy pol-syntetyk, czy mineral to ci nie powiem.
slyszalem ze do olejaka to lepiej nalac sobei 15w50 jest lepszy do wyzszych temperatur, a my mamy olejaki:D czyli wolniej sie zuzywa ;)

a i znajomy mowil aby zamiast motula kupowac oleje agipa, ponoc lepsze
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Krystian » wtorek, 22 czerwca 2010, 21:55

Lucky, chcesz lać identyczny? Przez 14 lat na rynku olejowym trochę się pewnie pozmieniało :P Zalej półsyntetyk 10W40 i będzie dobrze. A firmę wybierz, która tańsza. Na forum mamy chyba przedstawiciela handlowego castrolu :mrgreen:
Krystian

Postprzez gooxes » czwartek, 24 czerwca 2010, 17:56

jeżdżę na Castrolu i trochę mi go ubyło, chyba od tego że dostał po dupce ostatnio :mrgreen: , z braku innej oliwy pod ręką dolałem Motula 5100 do tego co mam w silniku i o dziwo skrzynia zaczęła mi lepiej pracować tzn. łatwiej znaleźć luz i jedynka wchodzi z charakterystycznym ,,klik" więc taka oto mixtura Castrol + pare set ml Motula chyba mu nie zaszkodziła a zrobiło się lepiej :mrgreen:

następna wymiana na Motul 5100

tak w ogóle słyszałem że nasze olejaki potrafią i na dizlowskiej oliwie jeździć bez psucia sprzęgła, ale osobiście nie będę sprawdzał
Ostatnio edytowano czwartek, 24 czerwca 2010, 17:58 przez gooxes, łącznie edytowano 1 raz
gooxes

Postprzez Nyuno » czwartek, 24 czerwca 2010, 18:29

Ja leje motula i potwierdzam, że skrzynia na nim chodzi bardzo ładnie.

Tasman też może potwierdzić, chociaż czy jego zdanie się już liczy? :P
Obrazek
Nyuno

Postprzez Lucky » czwartek, 24 czerwca 2010, 18:47

A na jakim Nyuno Motulu jeździsz??
Lucky

Postprzez Budzik » czwartek, 24 czerwca 2010, 18:49

5100 pewnie
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK