ŚCIĄGA KIEROWNICA / DRGANIA / SHIMMI / BUJANIE

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Nyuno » wtorek, 24 listopada 2009, 14:01

ZiGi napisał(a):No za pewne w ASO :P
Nie byłbym taki pewien :) ASO to tylko ładnie w książeczce wygląda. Słyszałem akcje, jak w ASO Suzuki panowie mechanicy spuszczali olej z samochodów, po czym zamienili się miejscami.... lepiej mieć własnego mechanika, któremu można zaufać.
Obrazek
Nyuno

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 listopada 2009, 14:09

Nyuno napisał(a):Nie byłbym taki pewien :) ASO to tylko ładnie w książeczce wygląda. Słyszałem akcje, jak w ASO Suzuki panowie mechanicy spuszczali olej z samochodów, po czym zamienili się miejscami.... lepiej mieć własnego mechanika, któremu można zaufać.

Nie na temat piszesz :paluj: , przecież Cygi pyta gdzie może kupić łożyska a nie wymienić.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Cygi » wtorek, 24 listopada 2009, 14:09

no takk :? wszytko pieknie tylko ze ja w Polsce to jestem gosciem od czasu do czasu i niestety jedynym sposobem by zakupic cokolwiek po normalnej cenie to wlasnie allegro i tym podobne z internetu. Szukalem po stronach wypisujac cuda i albo wyswietlaja sie łozyska do pralek albo do deskorolek a pralka raczej nie jezdze :) i chodzi przeciez o komplet razem ze simering'ami please jezeli ktos wie.. kłaniam sie :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez zolwik » wtorek, 24 listopada 2009, 16:46

.Osobiście kupiłem czeskie łożyska w sklepie(Kulka w Gdyni) zajmującymi się łożyskami i szczerze to nie wiem czy są stosowane do pralki czy innego sprzętu ,ja zastosowałem do kół ,do główki ramy też bym kupił ,lecz wcześniej kupiłem w larssonie
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Cygi » wtorek, 24 listopada 2009, 18:46

ok. wiec jezeli jest ktos na tym forum tak jak ja poza ojczyzna gdzies na zielonej wyspie i mieszka w dziurze zabitej dechami i w poblizu nie ma sklepu z czesciami i przyjaznego mechanika motocyklowego a ma dostep do netu polecam stronke http://www.gear4bikes.com/acatalog/ :D

[ Dodano: 20-03-10, 03:04 ]
Wiec wczoraj wymieniono mi opony przednie łozyska i naped. Po wymianie opon stwierdzam ze schimmy ustapiły. Dzieki temu ze bieznik jest swiezutki teraz upewnilem sie ze ma to duzy wplyw na jazde po nierownosciach. Do tej pory jezdzac na starych oponkach czuc bylo na kierownicy jak prowadzi sie .. "kobieta lekkich obyczajow "gdy wjezdzalem w laczenia na asfalcie i inne nierownosci. Przy ok 60 km/h zaczynał sie show i kiera waliła jak wsciekla. Dzis na szczescie problem znikł i jednym z tych powodów zdecydowanie moge stwierdzic ze to wina zuzytej przedniej opony.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Sciąga w prawo

Postprzez wicia23 » sobota, 20 marca 2010, 17:53

Witajcie, w zeszłym roku wymieniałem olej w lagach i po tym zabiegu zaczęło ściągać moto w prawo. Po jakimś czasie zmieniłem też łożysko główki ramy i rozebrałem na nowo lagi aby sprawdzić czy oby na pewno wszystko dobrze poskładałem bo moto nadal ściągało. Okazało się sprężyny były założone odwrotnie, poziom oleju identyczny w obydwu lagach. Poskładałem na nowo zgodnie z serwisówką i z prawidłowo włożonymi sprężynami ale niestety w dalszym ciągu ściąga na prawo. Przed wymianą było wszystko ok, puszczałem kierownice przy 150 i spokojnie do 50 mogłem jechać bez dotykania. Cała rama i lagi na bank są proste - nie wiem gdzie szukać problemu.
wicia23

Postprzez zolwik » sobota, 20 marca 2010, 18:50

Możesz miec zły luż na łożysku główki

[ Dodano: 20-03-10, 19:00 ]
Tu masz podobny temat .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez wicia23 » niedziela, 21 marca 2010, 08:14

zolwik napisał(a):Możesz miec zły luż na łożysku główki

[ Dodano: 20-03-10, 19:00 ]
Tu masz podobny temat .

a doczytałeś że łożysko mam nówkę ?
dzięki za linka - czytam już ten temat wcześniej.
- sprężyny na bank są dobrze i wszystko poskładane zgodnie z serwisówką
- opona z przodu założona nowa - teraz ma niewielki przebieg
może być przesunięte w lagach, którą popuścić a którą podnieść żeby było ok ?
wicia23

Postprzez guardian_angel » niedziela, 21 marca 2010, 09:21

Możesz mieć źle wyregulowaną amortyzację w lagach jeden twardy, drugi miękki, poza tym mogą być nierówno obsadzone lagi w półce jedne wyżej, drugi niżej, przyda ci się do precyzyjnego ustawienie suwmiarka lub jakiś równy przymiar.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez wicia23 » niedziela, 21 marca 2010, 14:04

guardian_angel napisał(a):Możesz mieć źle wyregulowaną amortyzację w lagach jeden twardy, drugi miękki, poza tym mogą być nierówno obsadzone lagi w półce jedne wyżej, drugi niżej, przyda ci się do precyzyjnego ustawienie suwmiarka lub jakiś równy przymiar.

Amortyzacja jest ustawiona na minimum w obydwu bo po wymianie oleju jest i tak twardszy niż przed wymianą przy ustawieniu max.
chyba jednak pozostaje nierówne obsadzenie lag w półce, tyle że to pewnie milimetry. Macie pomysł którą lagę podnieść/opuścić ?
wicia23

Postprzez guardian_angel » niedziela, 21 marca 2010, 14:08

Bez różnicy którą podniesiesz lub opuścisz, musza być idealnie tak samo ustawione w tej samej odległości od półki.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Byniu » niedziela, 21 marca 2010, 14:14

i te milimetry mają dużą różnice kumpel przy cbr miał 3mm przesunięte i przy hamowaniu kiere chciało wyrwać ,co do twardości to pewnie wiesz że np.motul ma trzy gęstości olejów do lag 10, 15 i 20 a co za tym idzie twardość 10 jest najrzadszy i najmiększy,no i ilość oleju w lagach musi być precyzyjnie dozowana bo to też dość istotne
No risk no fun
Byniu

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 21 marca 2010, 18:16

wicia23, a powiedz mi czy dobrą ilość oleju wlałeś do lag
kyrtap87

Postprzez wicia23 » niedziela, 21 marca 2010, 18:21

kyrtap87 napisał(a):wicia23, a powiedz mi czy dobrą ilość oleju wlałeś do lag

taką jak zalecała serwisówka
wicia23

Postprzez iavbi » środa, 7 kwietnia 2010, 11:10

Witam, mam podobny problem, przy hamowaniu czuję lekkie drgania na kierownicy, nie odczuwam ich kiedy pomagam sobie hamulcem tylnym i najprawdopodobniej mam do wymiany łożysko główki ramy, pytałem w serwisie w katowicach o koszty wymiany to powiedzieli mi około 400-500zł więc podziękowałem, wolę to zrobić sam, powiedzcie mi czy to jest trudne do zrobienia? potrzeba jakichś specjalnych narzędzi?? robił to ktoś z was??
Ostatnio edytowano środa, 7 kwietnia 2010, 11:21 przez iavbi, łącznie edytowano 1 raz
iavbi

Postprzez Galileo » środa, 7 kwietnia 2010, 11:25

właśnie przymierzam się do tego może pomoże ten artykuł :
http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... lowki-ramy
Galileo

Postprzez iavbi » środa, 7 kwietnia 2010, 11:33

Galileo,
dzięki kolego opis na pewno mi się przyda ;D bo za wymianę zabiorę się sam :D
ale na razie muszę sie zastanowić jakie łożysko kupić czy te stożkowe czy takie zwykłe, nie znam róznic...
iavbi

Postprzez Galileo » środa, 7 kwietnia 2010, 11:54

Z tego co czytałem to te stożkowe są trwalsze i łatwiejsze w montażu
Galileo

Postprzez Alpha » piątek, 9 kwietnia 2010, 22:10

Galileo , a jaką markę i model opony zakupiłeś ?

A iavbi co Ty masz założone ?
Alpha

Postprzez iavbi » niedziela, 11 kwietnia 2010, 07:54

Alpha, a chodzi Ci o łożysko czy oponę?
łożysko nie wiem jakie jest jeszcze nie rozkręcałem, a opona to Pirelli diablo strada, ale na starej Metzzeler było to samo
iavbi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY