FILTR PALIWA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez gooxes » niedziela, 28 lutego 2010, 15:39

zbliżona do średnicy przewodu paliwowego
gooxes

Postprzez Krystian » niedziela, 28 lutego 2010, 15:59

Spróbuję założyć. Może będzie ok.
Krystian

Postprzez zary » niedziela, 28 lutego 2010, 20:38

też mam takie martwienie co do filtracji paliwa,co prawda w baku jest ale po 20latach i naszych palskich "najwyzszej jakości" paliwach obawiam się, że to stanowczo za mało, ale nie polecam zwykłego filtra vel. ot z malucha, papierowego, jak największego, nie dlatego ze się nie zmieszczą 2 pod bakiem, tylko sprawa jest ego typu ze taki filtr, zeby prawidłowo działał musi być pionowo, nie może leżeć bo w imbryku jest grawitacyjne spływanie i papier ewidentnie go będzie mulił, a sam filtr w kształcie walca położony zatka przepływ, z tego wzgladu ze w środku zostanie powietrze i te powietrze zacznie blokować napływ paliwa, miałem taką przypadłość w quadzie, skończyło się paliwo, zalane nowe i dupa zbita, filtr był właśnie tak -|_|- zamontowany, dopiero jak go "odpowietrzyłem tzn postawiłem prawie pionowo quada :P to zaczął dobrze chodzić.
sam myślę nad montażem takiego filtra : http://www.allegro.pl/item926423519_now ... cenie.html
zary

Postprzez Krystian » niedziela, 28 lutego 2010, 20:56

zary, a ten jest z czego zrobiony? Mi się cała aukcje nie wyświetla. Takie wejdą pod bakiem pionowo? Nie ma tam chyba tyle miejsca.
Krystian

Postprzez zary » niedziela, 28 lutego 2010, 21:00

z czego to nie wiem na 100% ale wygląda na mosiądz, może pionowo to nie wejdą, ale dając je zaraz za kranikiem jest spora szansa ze będą miej więcej \
zary

Postprzez Krystian » niedziela, 28 lutego 2010, 21:11

Jak się zdecydujesz i założysz to opisz później efekty :comp:
Krystian

Postprzez zary » niedziela, 28 lutego 2010, 21:19

ja jestem zdecydowany, tylko grafik napięty jak struny gitary i chwilowo, brak czasu i garażu, ale na pewno do 1 dnia wiosny będę miał gotowego sprzęta :] także będę mógł powiedzieć czy to dobry pomysł tak samo w praktyce jak w teorii
zary

Postprzez gooxes » niedziela, 28 lutego 2010, 21:49

a ja sobie założę filtr papierowy, bo ten który mam w baku czyt. siatkowy nie wyłapał tego syfu który usuwałem ostatnio z komór pływakowych, normalna glina
gooxes

Postprzez Krystian » poniedziałek, 1 marca 2010, 13:57

Ile ludzi tyle opinii. Chyba najlepsza będzie metoda prób i błędów :P
Krystian

Postprzez adamRS » środa, 3 marca 2010, 20:27

Witam. Sory że wpieprzam się w temat ale mam pytanie a nie chcę zakładać nowego tematu. Dobrze rozumiem że ten wężyk ukazany na zdjęciu to jest wężyk podciśnieniowy tak? Bo teraz zauważyłem że ktoś mądry założył na niego filtr a nie na wężyk od paliwa.

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 3 marca 2010, 21:38 przez adamRS, łącznie edytowano 1 raz
adamRS

Postprzez guardian_angel » środa, 3 marca 2010, 21:42

Prawdopodobnie tak, chociaż nie wiem jak wygladają gaźniki od imbryka. Jeśli ten weżyk jest podłączony do podciśnienia od kranika to nie powinien być na nim filtr. Czy takie króćce jak ten znajdują się też na pozostałych gaźnikach ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez zary » środa, 3 marca 2010, 23:27

tak, to jest podciśnieniowy, a filtr na nim wywal i załóż na dobry wężyk.
Ostatnio edytowano środa, 3 marca 2010, 23:31 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez gooxes » czwartek, 18 marca 2010, 20:07

cholera powiem wam że jest problem z założeniem odpowiednio tego filterka, kupiłem takie filtrona o jak największym przelocie, ale inaczej niż w pozycji lekko pochylonej nie ma go jak założyć
o ile na wężyk od PRI się jako tako da ustawić tak ---> /
to w pozycji ON to ciężko bo przewód idzie zaraz pomiędzy pierwszy i drugi gaźnik z brzegu gdzie przewód ma jakieś 15 cm :/
muszę je założyć bo lakier z baku mi się zaczyna łuszczyć a do gaźników napływają takie gluty z lakieru
gooxes

Postprzez Krystian » czwartek, 18 marca 2010, 20:30

A jakie wymiary ma ten filtr? Ostatnio natrafiłem na takie, które mają około 4 cm + te końcówki wężyk. Nawet nie widziałem, że są takie malutkie. Wszystkie uniwersalne są sporo większe.
Krystian

Postprzez pegaz » piątek, 19 marca 2010, 10:11

gooxes napisał(a):muszę je założyć bo lakier z baku mi się zaczyna łuszczyć a do gaźników napływają takie gluty z lakieru

A nie latwiej bedzie doprowadzic do porzadku w pierwszej kolejnosci zbiornik? Jak masz duzo syfu to bedziesz zmienial filty jak rekawiczki.
pegaz

Postprzez zary » poniedziałek, 22 marca 2010, 23:22

zamontowałem filtry nie byle jakie, próba założenia standardowych boscha papierowych zakończyła się awarią, następnie wstawiłem coś podobnego jak wcześniej pokazywałem, dorwałem je w sklepie do komarków, wkład jest z miedzi, jest mały ale dość wydajny, jednak po dłuższej jeździe ~200 zaczyna tracić moc czyli blokują przepływ, ale że żadko mi sie zdarza tak fruwać na razie zostanie, a w któryś upalny dzień przeczyszczę zbiornik bo jednak trochę mu się zardzewiało i w gaźnikach był sajgon ;/
zary

Postprzez pinio » wtorek, 23 marca 2010, 09:23

Ja od kilku lat nie stosuję filtra, wcześniej w jajku nie miałem raczej z nieświadomości, obecnie w imbryku też nie mam. Jakoś problemów nie miałem może z uwagi na to że tankuję (a przynajmniej staram się) na dobrych stacjach gdzie poziom dolewanej wody do paliwa jest na względnym poziomie.
Problem jest od momentu kiedy syf dostanie się do gaźnika, ale czy przypadkiem nie ma sitka na dnie baku?
jak montowałem osprzęt baku to chyba coś tam takiego było.

Pi
pinio

Postprzez Krystian » wtorek, 23 marca 2010, 10:41

Jest sitko na dnie baku. Z tym, że oczka nie są na tyle drobne, żeby filtrować równie skutecznie jak filtr. Ale skoro nie masz i jest ok to w Twoim przypadku chyba sensu nie ma montować. Ja też mam imbryka, a filtr muszę założyć. (tankuję zazwyczaj na statoilu)
Krystian

Postprzez Szczebel » środa, 24 marca 2010, 23:34

Ja mam dwa filterki w swoim wywalam co 3 kkm i jest dobrze przynajmniej nie czyszcze co chwila gaźników koszt 7zl
Szczebel

Postprzez Andluk » czwartek, 25 marca 2010, 14:09

Ja mam swojego imbryka od 2005 roku i również bez filtra... jak do tej pory bez bólu mimo tankowania na stacjach różnej maści...
Andluk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK