ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Byniu » środa, 3 lutego 2010, 21:34

Pany a po dzisiejszym dniu jak zobaczyłem kumpla jak se demoluje moto ,nie zmieniam zdania.Chłopak ma jakieś pojęcie o mechanice ale do pełni szczęścia potrzebna jest jeszcze cierpliwość której on nie posiadł :/ przy zdejmowaniu owiewek wykruszył kawałek czaszy,potem ułamał kierunek a na końcu perfidnie zarysował przednią lampę :?
No risk no fun
Byniu

Postprzez kyrtap87 » poniedziałek, 15 lutego 2010, 22:00

Ja mam już mam za sobą ustawienie zaworów jak na 1 raz poszło sprawnie około 30 min /pomogło przeczytanie setek postów zostało do zrobienia synchronizacja gaźników
kyrtap87

Postprzez Krzysiek1989 » wtorek, 16 lutego 2010, 09:48

Jeszcze chciałem dodać jeśli chodzi o regulacje zaworów, że przy moto majacych mniej niż 25 tys przebiegu szkoda sobie zawracać gitary i otwierać pokrywe zaworów. Ja miałęm dosłownie jeden luz wiekszy na wydechu ale to było tak że luzno wszedł listek 0.25 czyli na upartego był by ok. Reszta ok.
Krzysiek1989

Postprzez kermit323 » niedziela, 7 marca 2010, 09:52

witam ja mam gsxf 750 z 93 roku i mam śrubki i teraz się zastanawiam czy mam faktycznie silnik od tego rocznika hihihi
kermit323

Postprzez zary » wtorek, 9 marca 2010, 10:21

to o regulacjach na plytki w latach 92-94 to było do 600, 750 caly czas miały srobki
zary

luzy zaworowe

Postprzez tvr » czwartek, 1 kwietnia 2010, 15:50

Czy możliwe jest ustawienie samemu metodą szczelinomierza i kluczy ustawienie luzu zaworowego?

Moje moto to GSXf 600 z 94r. czyli luzy na płytkach :idea:
tvr

Postprzez Alpha » czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:44

Jak się przygotujesz teoretycznie i mentalnie , to czemu nie . W serwisówkach są jakieś tabelki w temacie płytek .

Będziesz potrzebował dane z momentami dokręcania śrub , znajomość procedur (serwisówka), kucz dynamometryczny , dostęp do potrzebnych nowych płytek , smar molibdenowy.

Na pewno fajniej by było , gdybyś kiedyś widział całą operację , i jeśli masz już jakąś wprawę w machaniu kluczami ;)
Alpha

Postprzez WilQW » czwartek, 1 kwietnia 2010, 19:38

oczywiście że jest możliwe tylko i wyłącznie za pomocą szczelinomierza o innej metodzie nie słyszałem, jak masz jakiekolwiek doświadczenie w mechanice to sobie poradzisz ale jak nie masz bladego pojęcia to nie polecam bo łatwo można coś "zepsuć", jak by co to pisz to pomożemy jak możemy :D
pzdr
WilQW

Postprzez kyrtap87 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 19:58

Alpha, co to jest smar molibdenowy.
kyrtap87

Postprzez Alpha » czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:30

A to - Smar
Używany np do montażu wałków rozrządu czy zaworów .
Alpha

Postprzez WilQW » piątek, 2 kwietnia 2010, 05:15

nigdy o tym nie słyszałem, zawsze smarowałem mostki na wałkach rozrządu olejem i zalewałem otworki do smarowania i nigdy nie było problemów
pzdr
WilQW

Postprzez kyrtap87 » piątek, 2 kwietnia 2010, 07:15

Alpha, dzięki za info WilQW, ja tak samo jak ty robiłem
kyrtap87

97 r i luz zaworowy na płytkach ?

Postprzez cybul » sobota, 5 czerwca 2010, 13:44

Takie to własnie nieszczescie mnie spotkało rozebrałe :m pół moto zeby zobaczyc luz na płytkach :(

POdejrzewam ze ktoś zamieniał silnik i tu pytanie czy po numerze mozna dowiedziec sie jaki jest rok produkcji silnika ?

Chociaz za wymiane płytek i tak sie chyba sam nie zabiore
:(

I czym w ogóle grozi jazd na zbyt duzych luzach ?
Ostatnio edytowano sobota, 5 czerwca 2010, 13:55 przez cybul, łącznie edytowano 1 raz
cybul

Postprzez pegaz » sobota, 5 czerwca 2010, 16:29

Reczej nie dojdziesz, bo numery na ramie powiedza Ci tylko o silniku jaki byl montowany fabrycznie, ale zadzwon do SMP i dowiedz sie.

Co do luzow zaworowych to ciezko powiedziec co sie stanie jak beda nieodpowiednie.
pegaz

Postprzez cybul » sobota, 5 czerwca 2010, 17:02

Mam nadzieje ze jeszcze troszkę przetrwa moze jakos ogarnę ten temat ;)
Dzięki ;)
cybul

Postprzez WilQW » sobota, 5 czerwca 2010, 19:18

Witam
Imbryki od bodajże 91-92 roku miały luz zaworowy na płytkach i to jest normalne, ja mam rocznik 96 i też mam płytki tak że normalka, za duże luzy dają niezłe efekty dźwiękowe których bardzo nie lubię, a co za tym idzie duże zużycie paliwa, jednym słowem szkoda jeździć, płytki na alledrogo nie są takie drogie i swobodnie wszystkie dostaniesz i jak doszedłeś do tego momentu to poradzisz sobie z regulacją
pzdr
WilQW

Postprzez cybul » sobota, 5 czerwca 2010, 20:59

To widocznie ja gdzieś źle doczytałem ;) zastanawia mnie tylko ja te płytki stamtąd wyjąc nie chcialbym za bardzo ruszac wałków i łancuszka ale chyba innaczej sie nie da?
cybul

Postprzez WilQW » niedziela, 6 czerwca 2010, 06:46

nie musisz nic kombinować z rozrządem, ustawiasz dany tłok z którego chcesz wyjąć płytki w GMP, bierzesz śrubokręt i przesuwasz konika osiowo, tylko musisz to robić delikatnie :) podnosisz konika i on ci się opiera o krzywkę przez co nie wróci na swoje miejsce i wyciągasz płytkę (polecam magnes) ;) a resztę procedury to już chyba znasz ;)
pzdr
WilQW

Postprzez cybul » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 05:42

Myślałem ze to jest trudniejsze ;) i szczerze sie przestraszyłem złożyłem wszystko do kupy a tu proszę ;)
"przesuwasz konika osiowo", rozumiem ze konik to to kowadełko które popycha zawór ?
cybul

Postprzez WilQW » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 06:28

tak jest, jak byś coś chciał jeszcze wiedzieć to pisz ;)
pzdr
WilQW

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK