jakie check engine jest mozliwosc podpiecia pod kompa naszego gsxf ???? i na jakim systemie on pracuje ?? ja mam w domu (obd 2 ) wiec jesli mógłbyś coś blizej .DiElektryk napisał(a):Qra podjedź na jakiś check engine, może się rozrząd o ząbek przsunął i zawory coś zaczynają pukać, oby to nie panewka...
ale wydaje mi sie ze jesli by sie rozrząd przesunoł to stuki by były cały czas ale to jest tak jak jedzie są cały czas jak stoi na luzie powyzej 2 tys do 4 tys a tak pozatym mysle ze kolega ma racjie to panewki ale nie mam pewnosci bo jak był silnik gorący to niechciał sie nawet obrucić na pych, tak mi sie wydaje ze to toDiElektryk napisał(a):Qra podjedź na jakiś check engine, może się rozrząd o ząbek przsunął i zawory coś zaczynają pukać, oby to nie panewka...
wydaje mi sie ze od spodu z misy (ale to moze byc tylko złudzenie prawda dzwiek sie przenosi po ramie) tu słychać lepiej http://www.youtube.com/watch?v=dJ4vELOlshY a tak pozatym jakim cudem mógł szlag trafić panewki???? i pytanie nastepujące co zrobić zamówić same panewki czy kupić silnikadamRS napisał(a):Skoro tak to faktycznie mogą to być panewki. Pod wpływem temperatury po prostu rozszerzają się i blokują. Miałem tak w samochodzie że gorący nie miał siły zakręcić i to były właśnie panewki. Choć z drugiej strony panewka powinna stukać równomiernie a szczególnie przy schodzeniu z obrotów no chyba że szlag ją trafił konkretnie. A potrafisz zlokalizować w którym miejscu najbardziej słychać te stuki?
ja wiem panowie ze macie racjie ale ten silnik niby według zegarów ma 10 tys przejechane mil wiec nie jest tak zle ,tak jutro zrobie (znam sie troche na mechanice ale niewiem czy na tyle zeby wymieniać samemu panewki ) powiem tak roboczo godzina w warsztacie 40 euro tyle tu kosztuje a silnik cały za 2000 tys zł moge kupić tyle ze wciąz niewiem co kupuje prawda .Teraz pytanie czy wystarczy wymienić same panewki ,czy trzeba robić szlif wału ???? niemam pojecia jak kupowac te panewki io dlaczego sie tak stało ? no bo jakaś przyczyna musi być.Dziekuje za wszystkie podpowiedzi wychodzi nato ze ten motocykl nie lubi jak sie nim lata ponad 200DiElektryk napisał(a):Check engine napisałem po prostu żeby gdzieś podjechać i dokłądnie oblookaćnie ma żadnego złącza niestety hehe
, co do panewki to norma przy tej prędkości przez dłuższy czas obrotak w okolicy czerwonego pola i zonk. Kumpel w ZZRce miał podobnie, kręcisz to musisz się z tym liczyć w końcu to nie jest nowiutki motorek.
dzięki tak zrobie znalazłem silnik z 2004 myslicie ze bedzie pasowałWilQW napisał(a):jeśli to faktycznie panewka to szukaj całego nowego pieca albo szukaj z padniętą głowicą żeby dół był ok, szlifu nikt ci nie zrobi a o dorabianiu panewek zapomnij, za takim zabiegu wytrzyma ci to max 500 - 1000 km, ale upewnij się że to faktycznie panewka zrób jak ci pisałem wyżej
pzdr
Krzysiek1989 napisał(a):Jak nie to jeszcze żeby zlokalizować dokładne miejsce stukania to weź najprostrze słuchawki doktorskie obetnij ten koniec z tym kułkiem żeby Ci sam węzyk został i przy zapalonym silniku przykładaj koniec wezyka do silnika w różnych miejscach.
Może się to wydawać smieszne ale nie uwierzysz jak nie usłyszysz :p Wszysciutko słychać co się dzieje w środku.
Krzysiek1989 napisał(a):weź najprostrze słuchawki doktorskie obetnij ten koniec z tym kułkiem żeby Ci sam węzyk został

dobre dobre panowie to juz po fakcie rozebrałem i zbadałem w oleju opiłki wiec na bank panewa tak sądze jutro bede rozbierał dlej wiec bede wiedział na sto procent ? ale jak z tym silnikiem panowie do kiedy te olejaki były wkładane do gsxf ? wiecie moze ,zdjecia wzuciłem na moją galerie jak by co.ZiGi napisał(a):Krzysiek1989 napisał(a):weź najprostrze słuchawki doktorskie obetnij ten koniec z tym kułkiem żeby Ci sam węzyk został
W sklepach typu InterMotors są Stetoskopy dla mechaników specjalnie przygotowane do osłuchiwania silnika.![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości