SPRZĘGŁO

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez gladki83 » niedziela, 30 maja 2010, 14:01

Używam oleju Motul 5100 10W40.
gladki83

Postprzez Nyuno » niedziela, 30 maja 2010, 15:08

Ja też. To raczej nie olej. Zerknij do sprzęgła.
Obrazek
Nyuno

Postprzez gladki83 » niedziela, 30 maja 2010, 18:40

OK, zerknij do sprzęgła i co tam zobaczę :D a raczej co może byc przyczyną? Sklejone tarcze? A jesli tak to tarcze do wymiany czy jakieś czyszczonko?
gladki83

Postprzez zolwik » niedziela, 30 maja 2010, 18:48

Sklejone to od dłuższego stania (najczęściej), przy codziennym użytkowaniu mało możliwe.No chyba że palisz gumę ;)
No czyszcić to nie ma co bo tarcze są zanurzone cały czas w oleju.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez gladki83 » niedziela, 30 maja 2010, 18:52

no właśnie. nawet jeden dzień stania i potrafi się coś takiego stać. ale jak wczoraj wrzuciłem na postoju 1-szy bieg (bez odpalania) wcisnąłem sprzegło i udało się go ruszyć. Nie było tak źle.
W takim razie co może byc przyczyną, jak myślicie?
gladki83

Postprzez Cygi » niedziela, 13 czerwca 2010, 00:41

nie wiem ale u mnie natomiast wypatrzylem cos takiego: mianowicie... odpalam maszyne obroty ok 1tys wrzucam 1-szy bieg delikatne szarpniecie.. stojac wrzucam 2 bieg.. wrzucam trzeci.. i probuje wrzucic czwarty... nie ruszajac nawet centymetra... i nie moge dopiero gdy puszcze klamke sprzegła uslusze lekkie "cyk" z dołu ze skrzyni i moge wrzucac kolejne biegi... hmmm czy to jest normalny objaw? jutro zmieniam olej poraz kolejny na motul 5100 i zastanawiam sie czy sprzegło nie konczy zywota bo obortomierz w przedziale 6-7 tys wykazuje jakies spoznienia...

[ Dodano: 13-06-10, 01:44 ]
dodam ze luz na klamce prawidłowy... rusza normalenie biegi nie wypadaja.. nie ma zadnych anomali czy zimny czy ciepły... po prostu zachowuje sie tak jak opisałem powyzej..
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez adamRS » niedziela, 13 czerwca 2010, 08:49

U mnie jest wszystko ok, przy ruszaniu nawet nie słychać za bardzo kliknięcia natomiast mam problem bo przy ok. 9-10 tys. ślizga się sprzęgło. Luz na klamce ok. Myślicie że wystarczy pobawić się regulacją sprzęgła czy już może czas na wymianę? Chwilowo mam wlany olej castrola ale nie wiem czy w nim problem.
adamRS

Postprzez Budzik » niedziela, 13 czerwca 2010, 09:18

gladki83 napisał(a):no właśnie. nawet jeden dzień stania i potrafi się coś takiego stać. ale jak wczoraj wrzuciłem na postoju 1-szy bieg (bez odpalania) wcisnąłem sprzegło i udało się go ruszyć. Nie było tak źle.
W takim razie co może byc przyczyną, jak myślicie?

czyli nie wysprzegla ci do konca, podciagnij linke na klamce i problem zniknie. Tylko nie przesadz z podciaganiem bo zacznie sie slizgac :P

[ Dodano: 13-06-10, 10:23 ]
Cygi napisał(a):nie wiem ale u mnie natomiast wypatrzylem cos takiego: mianowicie... odpalam maszyne obroty ok 1tys wrzucam 1-szy bieg delikatne szarpniecie.. stojac wrzucam 2 bieg.. wrzucam trzeci.. i probuje wrzucic czwarty... nie ruszajac nawet centymetra... i nie moge dopiero gdy puszcze klamke sprzegła uslusze lekkie "cyk" z dołu ze skrzyni i moge wrzucac kolejne biegi... hmmm czy to jest normalny objaw? jutro zmieniam olej poraz kolejny na motul 5100 i zastanawiam sie czy sprzegło nie konczy zywota bo obortomierz w przedziale 6-7 tys wykazuje jakies spoznienia...

[ Dodano: 13-06-10, 01:44 ]
dodam ze luz na klamce prawidłowy... rusza normalenie biegi nie wypadaja.. nie ma zadnych anomali czy zimny czy ciepły... po prostu zachowuje sie tak jak opisałem powyzej..

chyab wszystko jest OK, z ta 4 to czasem sie tak kola zebate ustawia ze nei wejdize bieg, trzeba puscic klamke i wcisnac ejszce raz, wtedy kola zebate sie ciut przesuna i wtedy wskakuje ci bieg dobrze. Czasem potrafi sie tak zdarzc ze 1 nie mozna wrzucic bo sie kola tak ustawia :P

[ Dodano: 13-06-10, 10:25 ]
adamRS napisał(a):U mnie jest wszystko ok, przy ruszaniu nawet nie słychać za bardzo kliknięcia natomiast mam problem bo przy ok. 9-10 tys. ślizga się sprzęgło. Luz na klamce ok. Myślicie że wystarczy pobawić się regulacją sprzęgła czy już może czas na wymianę? Chwilowo mam wlany olej castrola ale nie wiem czy w nim problem.

mysle ze powoli konczy ci sie sprzeglo :)bo przy 9-10 masz najwieksza moc i moment takze sprzeglo dosatje najwieksze obciazenie wiec sie slizga jak sie konczy :) ale mozesz pobawic sie z regulacja na kilkanascie km wystarczy
Budzik

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 14 czerwca 2010, 07:16

Cygi, to normalne, wszystko jest ok, po prostu wałki się nie mogą zgrać bez ruchu wałka zdawczego.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 czerwca 2010, 07:17 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Cygi » poniedziałek, 14 czerwca 2010, 10:54

to gitara no bo jak człowiek nie wie to musi sie dowiedziec :D dlatego pyta dzieki chłopy dzis service'a ciaga dalszy :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

wbicie biegu (tykniecie)

Postprzez pegaz » piątek, 18 czerwca 2010, 08:50

Zauwazylem ze jak wbijam bieg I to jest tykniecie (co jest normalne), natomiast po jezdzie w dlugim korku przy wbijaniu biegu I juz go nie bylo. Po ostudzeniu silnika na trasie znowu wrocilo tykniecie. Podejrzewam ze olej zrobil sie rzadszy lub jaka inna moze byc tego przyczyna?
Ostatnio edytowano piątek, 18 czerwca 2010, 08:51 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez TasmaN » piątek, 18 czerwca 2010, 08:55

Wydaje mi sie ze to przez wysoka temaperature oleju i elementów mechanicznych... jazda w korku, rozgrzany silnik...
TasmaN

Postprzez firefox » piątek, 18 czerwca 2010, 09:47

A ja mysle, ze to urok wszystkich SUZUKI :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Kacper » piątek, 18 czerwca 2010, 10:34

Kolego to jest normalne, sprzęgło kłowe, brak synchronizacji to normalne w naszych jajkach i motocyklach z tego okresu. Jeździłem nowym z750 i tam skrzynia jest cicha i miękka jak w aucie.
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez guardian_angel » piątek, 18 czerwca 2010, 13:37

Mam to samo ale jak się rozgrzeje to tego nie ma.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Gof » piątek, 18 czerwca 2010, 15:41

Sprzęgło mokre ciągnie - czyli nawet z wciśniętą klamką przenosi pewien niewielki moment obrotowy. Im olej zimniejszy (gęstszy) tym bardziej ciągnie i dlatego po wrzuceniu jedynki na zimnym szarpie.
Gof

Sprężyny GSX600F

Postprzez casanovva » piątek, 18 czerwca 2010, 17:20

Witam mam następujący problem. Posiadam Suzuki GSX600F rocznik 1992 lecz mam w nim sprzęgło z starszych roczników tzn. to które posiada takie tarcze http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1078838132

Wymieniałem cały kosz sprzęgła ponieważ uległ uszkodzeniu (ułamał się docisk i sprzęgło się ślizgało). Tarcze mechanik ocenił na stan dobry więc ich nie wymieniałem po zamontowaniu nowego kosza i tych tarcz sprzęgło nadal się ślizgało. Mechanik postanowił podłożyć podkładki pod sprężyny i nie powiem to troszkę to pomogło.

Ale do rzeczy. W takim razie wychodzi na to że są one za krótkie. Mechanik polecił mi kupno sprężyn od modelu gsxr/f 750. Mam do Was pytanie czy montaż nowych sprężyn od gsx600f pomoże czy zakupić te od 750? Aha no i jeśli ktoś znał by symbole tych od 750 bo nie mogę znaleźć nigdzie. Mam tylko wymiary które podał mi mechanik i kazał takie zakupić. Długość 38mm, szerokość 20. Pozdrawiam
casanovva

Postprzez TasmaN » piątek, 18 czerwca 2010, 17:35

Symbole podadza Ci w Larssonie na przyklad.

Suzuki ma regulacje sprzegla (nie znam tematu dokladnie) i czy bylo ono wyregulowane po zalozeniu.

Ja mialem podobny problem i po wymianie sie slizgalo... pomogla regulacja wg. zalecen serwisowki... jak reka odjal :)
TasmaN

Postprzez casanovva » piątek, 18 czerwca 2010, 17:43

Ok dzięki za wskazówki lecz mam jeszcze malutka prośbę posiadasz gdzieś odpowiednie ustawienia regulacji jeszcze? Lub serwisówke po polsku?
casanovva

Postprzez theuli23 » piątek, 18 czerwca 2010, 22:11

Po pierwsze polecam nie jeździć w korku :) Po to w końcu są motory żeby jechać środkiem :) Co do kliknięcia to normalne. Pozdrawiam!
theuli23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK