SILNIK 1200 od BANDITA do JAJKA.

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

SILNIK 1200 od BANDITA do JAJKA.

Postprzez michalm113 » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 06:36

Watpie zeby ktos takie cos mial.. orientujecie sie jak z mocowaniem silnika ? Pasowaloby wszystko ?
Ostatnio edytowano wtorek, 6 marca 2012, 09:01 przez michalm113, łącznie edytowano 1 raz
michalm113

Postprzez firefox » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 11:36

kolega chyba mynka temat byl zainteresowany, przepraszam jesli przekrecilem login.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Alpha » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 14:51

Może TU znajdziesz odpowiedź .
Alpha

Postprzez adamRS » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 16:06

Wszystko pasuje.
adamRS

Postprzez mynka_uk » środa, 4 sierpnia 2010, 19:12

nie wszystko
trzeba się sporo namęczyć z odpowietrznikiem na górze silnika ten z bandita jest dużo za duży trzeba uzyć tego z gsxf a i tak nalezy go solidnie zeszlifować i podciąć tą belkę na której opiera się bak
innym problemem jest wajcha od zmiany biegów bo w bandicie wygląda to trochę inaczej
musisz wymienić jeszcze wydech cdi (sporo zabawy bo inna kablologia) i gaźniki
Airbox nie wejdzie więc musisz wstawić filtr K&N albo przerabiać airbox

Moja jajecznica właśnie jest na etapie przeróbki jak wszystko dobrze pójdzie to w okolicach piątkuswap będzie skończony :)

przy okazji czy ktoś mógłby mi wysłać zdjęcie jak zamocowana jest ta guma na górze silnika która chroni świece przed zalaniem. Przy wyciąganiu silnika wyciągnąłem ją i teraz nie bardzo wiem jak ją zamontować
Ostatnio edytowano środa, 4 sierpnia 2010, 19:15 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez Budzik » środa, 4 sierpnia 2010, 19:25

jak swapa zrobisz tyo bedzie masakrator :D
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez mynka_uk » środa, 4 sierpnia 2010, 19:26

nie jajko tylko jajcarnia pogromca jajek :)

[ Dodano: 04-08-10, 20:31 ]
moto od początku tygodnia stoi w warsztacie i walczymy... :)
Ostatnio edytowano środa, 4 sierpnia 2010, 19:34 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez Budzik » środa, 4 sierpnia 2010, 19:47

szafe bedziesz msuail przeskalowac :D

oj teraz to bedzie turystyk 1 klasa :d
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Rychu » środa, 4 sierpnia 2010, 19:49

mynka_uk, a powiedz mi czy liczyles mniej wiecej ile Cie to wyjdzie taka przerobka? Powodzenia i daj znac jak sprawa wyglada itp.:)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez mynka_uk » środa, 4 sierpnia 2010, 20:25

sporo bo za sam silnik (2006r 6000 przebiegu ) zapłaciłem około 1000GBP do tego doszły gażniki z dynojet'ami ok 200GBP filtry K&N 50 GBP wydech ok 180 GBP hydrauliczne sprzęgło ok 100 plus robocizna 400 GBP GBP ... spokojnie mogłem sprzedać jajko i kupić kilku letnią hajabusę ale ja kocham swoje jajko :)
W czasie kiedy nie mam jajka pozyczyłem sobie SV1000 od kumpla i zasuwa to niesamowicie ale komfort stanowczo nie ten co w jajku

kilka zdjęć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

przepraszam za jakość zdjęć ale po pierwsze nie bardzo było czasu na robienie zdjęć a po drugie robione komórką...

[ Dodano: 05-08-10, 17:22 ]
pojawiają się następne problemy
Musiałem wymienić chłodnicę oleju z GSXf ( po zamontowaniu kolektora wydechowego okazałao się że chłodnica z gsxf nie mieśći się... ) na pochodzącą z bandita na szczęście przez przypadek miałem taką chłodnicę :) niestety nie miałem przewodów olejowych więc projekt został chwilowo wstrzymany do wtorku kiedy to nadejdą przewody. Docelowo zamierzam zamontować wydajniejszą chłodnicę akcesoryjną hel
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... %26otn%3D2
ale chwilowo muszę się zadowolić oryginalną z bandita z roku 1998... Niestety pieniądze nie rosną na drzewach... ;(
Następnymi problemami z jakimi się dzisiaj zetknąłem była konieczność wymiany linki ssanaia na tą z bandita i przynajmniej w przypadku mojego wydechu konieczność zdemontowania stopki centralnej bo uniemożliwiała zamontowanie wydechu...

[ Dodano: 18-08-10, 17:33 ]
Jajcarnia trafiła na drogi... :) :)
Zabawy był masę ale było warto. jest jeszcze parę szczegułów do dopracowania ale jeździ się na prawdę sympatycznie . Do 3-4 tysięcy obe ciągnie równo pouem pomiędzy 5-6 tys jest mała dziura a po przekroczeniu 5.5-6 tys obrotów otwierają się wrota piekieł.... :)
W przyszym miesiácu czeka mnie jeszcze wycieczka na hamownié w celu wyregulowania ganików ale ju zabawa jest przednia :)
Najsympatyczniejsze w tym wszystkim jest to e Jajcarnia nadal wyglada jak niewinne niebieskie Jajeczko ;)

[ Dodano: 18-08-10, 17:39 ]
Obrazek

[ Dodano: 18-08-10, 17:43 ]
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 4 sierpnia 2010, 20:36 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez Sawiś1993 » czwartek, 19 sierpnia 2010, 00:16

no niezle... teraz kilku moze sie przejechac na swiatlach :diabel: Daj znać ile kucy wyciągnie na hamowni :mrgreen:
Sawiś1993

Postprzez GilotynaHTB » czwartek, 19 sierpnia 2010, 04:36

ciekawy projekt :brawo:
GilotynaHTB

Postprzez guardian_angel » czwartek, 19 sierpnia 2010, 07:18

Aż dziw że się wszystko zmieśniło i pasowało w końcu to dwa razy większa pojemność.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez pegaz » czwartek, 19 sierpnia 2010, 12:28

Gratuluje ukonczenia projektu. A co z tylna opona? Nie lapiesz uslizgu przy odkrecaniu? B12 ma 180.
pegaz

Postprzez mynka_uk » czwartek, 19 sierpnia 2010, 18:29

chwilowo trzeba będzie jeszcze wyregulować gaźniki co zamierzam zrobić w sobotę ale na razie jest ok

[ Dodano: 31-08-10, 14:59 ]
Swap zakończony - no może jeszcze nie do końca bo w przyszłym tygodniu zamierzam wymienić wydech co powinno dać mi jeszcze 5-6 koni może więcej.
A teraz wyniki wizyty na hamowni... :) 137 koni przy 10400 obrotach myślę że to niezły wynik jak na Jajko tyle że teraz to już nie jajko a Jajcarnia pogromca Jajek
Modyfikacje w stosunku do typowego bandita to Podwójne stożki K&N w gaxnikach dysze Dyno Jet stage 3 i wydech Yoshimura
Jeżeli chodzi o modyfikacje w stosunku do standardowego Jajka to oczywiście Silnik Bandita 1200 , hydrauliczne sprzęgło. Na uwagę zasługuje dynks na zdjęciu nr2 umożliwiający zmianę biegów jako że w banducie jest to rozwiązane odrobinę inaczej. Dynks ten jest o tyle ciekawy że w innych swapach ludzie wiercili w pokrywie żębatki co jest mało eleganckim i niezbyt wytrzymałym rozwiazaniem. Mój dynks został zrobiony na tokarce i jest przykręcany do ramy.

A teraz kilka zdjęć :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

czy to już koniec tuningu jajcarni raczej nie chwilowo rozmyślam jeszcze nad ignition advancer'em i zmainą zawieszenia na przód z Hajabusy...

Co jest w tym wszystkim najpiękniejsze to nadal wygodne Jajko tyle że odrobinę szybsze...
mynka_uk

Powrót do SILNIK