KONTROLKA OLEJU I NEUTRAL

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

KONTROLKA OLEJU I NEUTRAL

Postprzez seerek » niedziela, 17 maja 2009, 19:15

Witam,
u mnie dzieje się następująca rzecz, rano jak odpalam niunię i jest wrzucony luz i silnik jest zimny to mi się pali, jak nim trochę pojeżdżę i wrzucam luz to mi się już nie zapala. O co chodzi bo jest to trochę denerwujące szczególnie, że musze uważać i delikatnie popuszczać sprzęgło i bardziej wrzucam luz na "czuja"
Ostatnio edytowano wtorek, 17 maja 2011, 09:56 przez seerek, łącznie edytowano 3 razy
seerek

Postprzez Djobeł » niedziela, 17 maja 2009, 21:25

Cześć

Hmm, dziwne, że raz wszystko jest ok, a później takie cuda wychodzą. Obstawiałbym, że czujnik kontrolki luzu jest pierdolnięty. Najlepiej podjechać do najbliższego mechanika, żeby fachowiec zweryfikował sprawe.

Pozdr
Djobeł

Postprzez montis » niedziela, 17 maja 2009, 23:38

Miałem dość podobnie ale po deszczu czasami nie pokazywal mi luzu i pojechalem z tym do znajomego mechanika. Powiedzial ze najbardziej prawdopodobne jest zwykle zwarcie badz nie stykanie sie jakis przewodzikow. Pojechalem potem do domu i zrobilem tak jak mi powiedzial czyli poruszac troche przewodami i odziwo do tej pory wiecej takiego czegos nie mialem. Proponuje tobie tez tam troche poruszac jak Ci sie nie bedzie kontrolka palila i zobaczysz czy to cos pomoglo. Jezeli tak to juz wiesz na czym stoisz a to nic nie kosztuje :P
montis

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 18 maja 2009, 07:31

Zawsze możesz sam odkręcić ten czujnik żadna filozofia i zobaczyć co jest.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez seerek » poniedziałek, 18 maja 2009, 16:31

oki zrobię jak radzicie, tylko jeszcze które przewody poruszać i co i gdzie odkręcać jeżeli już
seerek

Postprzez Greedo » poniedziałek, 18 maja 2009, 18:46

Odlutował Ci się kabel który jest zalany w czujniku luzu. Rozwiercić i przylutować ponownie. Jeśli to nie to, to albo żarówka, albo przetarty kabel, obstawiam jednak moje rozwiązanie.
Greedo

KONTROLKI

Postprzez pawele » środa, 15 września 2010, 13:26

zaliczyłem szlifa na prawy bok, teraz nie gaśnie kontrolka oleju co to może być? gdzie znajduje się czujnik oleju?
Ostatnio edytowano sobota, 12 lutego 2011, 21:12 przez pawele, łącznie edytowano 1 raz
pawele

Postprzez Budzik » środa, 15 września 2010, 13:42

a nei uciekl ci ten olej?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Loku » środa, 15 września 2010, 13:43

moze zwyczajnie nie ma oleju
Loku

Postprzez Budzik » środa, 15 września 2010, 13:46

bo przy szlifie mogles przetrzec pokrywe silnika i olej sobei uciekl, zobacz na jeg stan, a jak wlaczas silnik i ci nie gasnie kontrolka i ty e gasisz silnika to pzdr
Budzik

Postprzez pawele » środa, 15 września 2010, 14:31

stan jest taki jak był na full bo ostatnio był wymieniany i normalnie go ciągnie przy odpalaniu tylko ta kontrolka świeci
pawele

Postprzez Budzik » środa, 15 września 2010, 14:54

gdzie jest czujnik to ci nie powiem bo nie wiem, a moze po prostu gdzies ci sie jakos kable ciut przetarly i sie zwarcie robi i prad plynie caly czas omijajac czujnik?
Budzik

Postprzez Alpha » środa, 15 września 2010, 16:59

Pod prawym dekielkiem ci on jest .
Prawdopodobnie dekielek nieco się wgniótł , dotykając czujnika i zamknął obwód = świecąca kontrolka .
Alpha

Postprzez guardian_angel » czwartek, 16 września 2010, 09:35

Obstawiam tak jak Alpha.
guardian_angel

Postprzez pawele » sobota, 18 września 2010, 08:24

sprawdziłem i faktycznie dekiel dotykał czujnika. Dzięki wielkie :)
pawele

Postprzez zary » sobota, 18 września 2010, 19:25

a ja mam pytanie dotyczące kontrolki, a mianowicie kiedy wam gaśnie ? jak przekręci te 0,5s czy dopiero jak odpali ? bo u mnie to różnie bywa, raz zgaśnie po półobrotu, raz po kilku obrotach, sporadycznie równo jak odpala
zary

Postprzez guardian_angel » niedziela, 19 września 2010, 11:24

zary, u mnie też różnie, ale przeważnie jak kręci to gaśnie też w zalezności jak rozgrzany jest silnik.
guardian_angel

Postprzez zary » niedziela, 19 września 2010, 13:15

aha, no dzięki tak już cały sezon myślałem o tym.
ale póki gaśnie to zapominam o sprawie ;]
Ostatnio edytowano niedziela, 19 września 2010, 13:17 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

kontrolka oleju

Postprzez kolus99 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 17:46

witam

mam mały problem dzisiaj zauwazylem na postoju ze po przekreceniu zapłonu swieci kontrolka oleju ale po odpaleniu gasnie. Zaraz jak tylko wrocilem do domu dolalem oleju gdyz rzeczywiscie mialem go malo (dolałem litr) ale mimo to kontrolka wciaz nie gasnie po przekreceniu zapłonu (mimo iz jak odpalam moto wtedy sie wyłącza). Czy ktos miał moze taki problem?

pozdrawiam
kolus99

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 17 kwietnia 2011, 17:49

To jest czujnik ciśnienia oleju gaśnie jak odpalisz bo zaczyna pracowac pompa i jest ciśnienie i nie sie co przejmować jak w ogóle nie będzie gasnąć to się martw :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA