ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 14 marca 2011, 23:58

Wydaje mi się że tak ale jutro będę rozkładał to bo muszę tego ślimaka od sprzęgła nasmarować to powiem dokładnie :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez KRAaa » wtorek, 15 marca 2011, 06:15

ok
KRAaa

NAPĘD

Postprzez gooxes » czwartek, 31 marca 2011, 20:34

Generalnie chodzi mi o samą zębatkę. Przebieg ok. 2000 km. Firma jak dobrze pamiętam JT, łańcuch natomiast firmy RK

Obrazek
Obrazek

z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio edytowano czwartek, 31 marca 2011, 20:36 przez gooxes, łącznie edytowano 1 raz
gooxes

Postprzez amas1990 » czwartek, 31 marca 2011, 20:43

ale o co chodzi, o pomoc w czym? w ocenieniu stanu czy cos?;>
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Postprzez Budzik » czwartek, 31 marca 2011, 20:45

zobacz ile mas zjeszce naciagu lancucha, smauj i jedz dalej
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez gooxes » czwartek, 31 marca 2011, 21:14

tak jak w nazwie tematu, chodzi mi o to czy zębatka kwalifikuje się już do wymiany
gooxes

Postprzez Alpha » czwartek, 31 marca 2011, 21:56

Sciągnij sobie ze strony Suzuki instrukcję obsługi , jest tam rysunek , kiedy zębatkę trzeba wymienić .
Alpha

Postprzez amas1990 » czwartek, 31 marca 2011, 22:11

ja bym smarował i jezdził poki nie trzeszczy i nie strzela:D
Bo mam słabośc do czarnulek ;)
amas1990

Postprzez zolwik » piątek, 1 kwietnia 2011, 18:38

amas1990 napisał(a):ja bym smarował i jezdził poki nie trzeszczy i nie strzela:D

Dokładnie poco wymieniać jeśli jest ok , no chyba że masz za dużo $$$ .

Przy wymianie zalecane jest wymiana całego kpl. (zębatka przód która pewnie jest najbardziej zjechana , tył i łańcuch)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez metadon » środa, 6 kwietnia 2011, 15:39

Gooxes pytal dlatego, że to ja kupiłem od niego moto i ostatnio jeden mechanik jezdżący Hondą Shadow powiedzial mi, że jest ona do wymiany i to jak najszybciej.Na dniach wrzucę foto chociaż przejechałem od kupna dopiero 350km.Ten mechanik zauwazyl to po tym jak kręcąc tylnym kołem na centralce słychać było lekkie tykanie (cos jak w rowerze górskim jak się bardzo powoli kręci kołem do tyłu).Z początku myślał że to łożyska w tylnim kole ale potem zobaczył zębatkę i stwierdził, że to przez nią i jak tego nie wymienię to mi kiedyś zblokuje koło i gleba...
metadon

Re: NAPĘD

Postprzez kali6 » środa, 6 kwietnia 2011, 18:33

gooxes napisał(a):Generalnie chodzi mi o samą zębatkę. Przebieg ok. 2000 km. Firma jak dobrze pamiętam JT, łańcuch natomiast firmy RK

Obrazek
[url=http://img832.imageshack.us/img832/302/dsc00626d.jpg]Obrazek[/URL]

z góry dziękuję za pomoc

kolego przerabialem wlasnie ten temat i dzisiaj wymienilem caly zestaw napedowy, a zaczelo sie od tego co u ciebie tzn lancuch po przejsciu przez zebatke mial zagiecia. Co do dobrych rad kolegow smaruj i jezdzij poki nie strzela to nie polecam ja tak zrobilem, nawet mycie specjalnym srodkiem nie pomoglo szarpie, glosno pracuje itd.. I wlasnie dzisiaj zmienilem caly naped (ja w swojej maszynie mialem jeszcze oryginal bo mam maly przebieg) patrzac na tylna zebatke to fakt byla niezla nawet dobra ale przednia wygladala jak tarcza do krajzegi :mrgreen: zalozylem lancuch DID(530) 50VX wzmocniony 116 ogniw i zebatki JT 15 i 45 zebow 4 godz i wymienione oczywiscie mozna krocej ale ja pomylem wszystko i wyglada jak nowka.
kali6

Postprzez gooxes » czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:41

nie chce mi się wierzyć że dobrze smarowany itp. napęd potrafi się skończyć w niecałe 3000km
w swojej kawie mam oryginalny napęd ENUMA, zębatki po 22 tys wyglądają jak nowe, łańcuch w połowie naciągu :roll:
Ostatnio edytowano czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:42 przez gooxes, łącznie edytowano 1 raz
gooxes

Postprzez metadon » sobota, 9 kwietnia 2011, 12:18

metadon

Postprzez jrk » niedziela, 10 kwietnia 2011, 14:45

zaraz zaraz, zębatka ma 2tys km? cała reszta zestawu napędowego też?
bo jeśli tak to bez żadnego smarowania i jakbyś moto trzymał w kopalni to by się mu nie miało prawa nic stać
Ostatnio edytowano niedziela, 10 kwietnia 2011, 14:47 przez jrk, łącznie edytowano 1 raz
jrk

Postprzez metadon » niedziela, 10 kwietnia 2011, 17:47

to to ja wiem.Tylko chodzi mi o ocene stanu zebatki a nie patrzenie ile ma kkm...
metadon

Postprzez pegaz » niedziela, 10 kwietnia 2011, 17:59

Jak dla mnie na zebatce mozna latac, ale nie to jest najwazniejsze. W jaki stanie jest lancuch? Bardzo rozciagniety? I w jakim stanie jest zebatka zdawcza?

A co tam robi spinka na lancuchu?
Ostatnio edytowano niedziela, 10 kwietnia 2011, 18:01 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez metadon » wtorek, 12 kwietnia 2011, 09:48

Łańcuch jest dopiero na 4 kresce.Zębatka zdawcza nie wiem w jakim stanie bo nie rozkręcałem.
A co do spinki to nie mam pojęcia :( Moto kupiłem od Gooxesa z naszego forum to może poczekajmy na jego wypowiedź
metadon

Postprzez gooxes » wtorek, 12 kwietnia 2011, 09:54

z braku zakuwarki łańcuch został spięty spinką która była w kpl. z napędem
gooxes

Postprzez guardian_angel » wtorek, 12 kwietnia 2011, 11:01

gooxes, to jak najszybciej zakuj bo jak ci pęknie i zakręci się wokół zębatki to będziesz miał jazdę nie z tej ziemi i finansową również.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez metadon » wtorek, 12 kwietnia 2011, 11:35

Angel teraz to jest moje moto tylko musze jeszcze wiedzieć co z tymi zębatkami czy są do wymiany czy nie...Bo jak tak to wtedy cały napęd do wymiany...Niby powinno sie wymieniać caly napęd; ale co by bylo jakbym wymienił tylko zebatki?(łańcuch na 1/3 naciągu).Wiem, że zmniejszy si żywotność napędu ale o ile?I czy nie jest to niebezpieczne?
metadon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY