Zerwany gwint .

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Zerwany gwint .

Postprzez Mars » środa, 20 maja 2009, 23:51

Witka ludziska .

Znalazłem śrubkę przy silniku , która kręci się wkoło . Jest to dolna śruba na klucz imbusowy przy dekielku z prawej strony silnika - akurat jest otwór w owiewce . Prawdopodobnie jest to pokrywka sprzęgła ( proszę o potwierdzenie :D ) . Niestety , pokrywka ta nie jest dobrze dokręcona i bardzo delikatnie , ale jednak , poci się od spodu . Próbowałem wyciągnąć śrubę , ale jakiś " mechanik " nawciskał tam jakiegoś uszczelniacza i będę musiał poświęcić trochę więcej czasu na jej wyciągnięcie :x . Być może tylko śruba ma zerwany gwint , ale raczej sądzę , że " poszedł " gwint w bloku / karterze , czy jak tam się to teraz zwie hehe . Prośba do Was : da radę rozwiercić na większą śrubę ( ponoć teraz jest to " 6-tka ", czy mam sobie " zaspawać " ten dekielek ? Tego drugiego rozwiązania BARDZO bym chciał uniknąć . Pomoże ktoś ?
Ostatnio edytowano środa, 20 maja 2009, 23:53 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez Greedo » czwartek, 21 maja 2009, 01:23

Łatwiej i pewniej wkręcić helicoila. Banalna robota.
Greedo

Postprzez Mars » czwartek, 21 maja 2009, 02:02

Może wystarczy tylko przegwintować ? W ostateczności nowy gwint .

[ Dodano: 13-06-09, 10:02 ]
Jestem po naprawie . Po zdjęciu pokrywki okazało się , że tam jest czujnik położenia wału i czujnik ciśnienia oleju . Ktoś bardzo zadbał , aby ukryć śrubę , która była urwana równo z karterem . Mechanik nie podjął się naprawy . Śrubę wykręcił ... mój brat - DZIĘKI !

[ Dodano: 13-06-09, 15:55 ]
Po zdjęciu prawego dekielka .

środek
Ostatnio edytowano czwartek, 21 maja 2009, 02:18 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Powrót do INNE...