OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Budzik » czwartek, 7 kwietnia 2011, 19:43

a moze gdzies lapie ci lewe powietrze ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez zary » czwartek, 7 kwietnia 2011, 19:43

lewe powietrze
zary

Postprzez WilQW » czwartek, 7 kwietnia 2011, 20:26

polecam temat o synchro gaźników,
żebyś nie musiał szukać to winę za taki stan rzeczy ponoszą luzy na ośkach przepustnic w gaźnikach
pzdr
WilQW

Postprzez witold86 » piątek, 8 kwietnia 2011, 06:58

no wszystko dobrze Panowie tylko teraz co to znaczy te "luzy na ośkach przepustnic w gaźnikach" i od czego mam zacząć "SAM". oczywiście zrobię synchro i regulacje gaźników i zaworów tyle tylko ze do tego czasu chce sprawdzić to co mogę sprawdzić czyli to co ewentualnie był bym w stanie zrobić sam. Jutro będę rozbierał prawdopodobnie moto by wymienić łożyska z tylu wiec myślę ze i na pewno ściągnę owiewki i bak i będę grzebał i co jeszcze? na co patrzeć? chłopaki pomóżcie żaden ze mnie mechanik a wiadomo każdy chce coś sam skrobnąć przy swoim pojeździe i z oszczędności i z poczucia poznania Moto
witold86

Regulacja wolnych obrotów Problem

Postprzez szkoleniowiec » niedziela, 17 kwietnia 2011, 19:32

Na rozgrzanym silniku obroty wynoszą 1000obr/min chciałbym je zwiększyć do około 1200obr/min ponieważ teraz są trochę za niskie.
Regulowałem tą srubką regulacyjną po lewej stronie, obroty wzrastają do 1200obr/min ale podczas jazdy gdy zmieniam biegi silnik wolno schodzi z obrotów i wygląda to tak jakbym gazu nie puścił. Tak nie może być. Spowrotem obroty tą śrubką zmniejszam i wszystko wraca do normy ale tak jak napisałem obroty są troche za niskie. Myślałem zę mogę podregulować przy manetce ale tam jest tylko regulacja luzu na manetce gazu.
Może da radę podnięśc obroty na lince w innym sposób? Naprzykład z drugiej strony niż manetka czyli gdzieś od strony gaźnika?
Silnik chodzi ok. Tylko jak zwiększyć obroty w inny sposób niż tą śrubką po lewej stronie?
szkoleniowiec

Postprzez pegaz » niedziela, 17 kwietnia 2011, 19:47

To co opisales nie jest normalnym zachowaniem. Jak mialem zle zsynchronizowany jeden z gaznikow to bylo podobne zachowanie. Moto sie wkrecalo i wolno schodzilo, ale wolne obroty byly ok.

Na lince gazu nie reguluje sie obrotow z zadnej strony. Powinienes miec odpowiedni luz (2-4 mm) regulujac jedna linka i druga powrotna lekki opor przy zamykaniu przepustnic.

Innej regulacji obrotow jalowych nie ma poza srubka z lewej strony.

A synchro kiedy robiles?
pegaz

Postprzez szkoleniowiec » niedziela, 17 kwietnia 2011, 20:43

Sprzedający twierdził że synchro było robione w tamtym sezonie czyli jakieś 3 tyś km temu.
szkoleniowiec

Postprzez Budzik » niedziela, 17 kwietnia 2011, 20:47

sprzedajacy zazwyczaj przed sprzedarza (czy to samochod czy moto) robia rozrzad,olej,filtry,regulacja itd
Budzik

Postprzez szkoleniowiec » środa, 20 kwietnia 2011, 17:48

W sumie w użytkowaniu mi to bardzo nie przeszkadza. Nie wiem czy jest sens teraz robić synchronizację.
szkoleniowiec

Postprzez Budzik » środa, 20 kwietnia 2011, 18:36

jakby cos to "sprzedajacy zazwyczaj przed sprzedarza (czy to samochod czy moto) robia rozrzad,olej,filtry,regulacja itd" byla to ironie

lepiej zrobic synchro, zawsze zdrowiej dla silnika
Budzik

Postprzez Adriann » sobota, 23 kwietnia 2011, 13:45

zrob sobie sychro i tak bedziesz musiał... gazniki i zawory.
Adriann

Postprzez Masa » czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:41

Czy w wszystkich imbrykach jest tak samo że na niskich obrotach przy odkręcaniu manetki się tak jakby dławi a później dostaje takiego kopa i leci?
Masa

Postprzez zary » czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:58

tak, zwłaszcza jak trzeba zrobić gaźniki ... :roll:

ew sprawdz filtr paowietrza
Ostatnio edytowano czwartek, 28 kwietnia 2011, 20:59 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez Masa » czwartek, 28 kwietnia 2011, 21:00

czyli jak jak myślałem ale to tylko kwestia regulacji czy ogólnej odnowy
Masa

Postprzez zary » piątek, 29 kwietnia 2011, 19:13

jeśli filtr dobry to kwestia synchro i regulacji składu mieszanki, jak masz ponad 100 kkm to moze juz sa do wymiany :P
zary

Postprzez Masa » piątek, 29 kwietnia 2011, 19:51

nie wiem ile jest rzeczywiście ale na liczniku jest ok 43600. Dzisiaj mnie wkur... bo przy odcinaniu biegów nie dość że od 1tys obrotu nie ciągnie tylko później to jak odkręciłem manetke do końca to tak jakby go zalewało i nie chciał dalej się rozpędzać tylko jak odpuściłem to zaczął łapać obroty
Masa

Postprzez brodaty_rider » piątek, 29 kwietnia 2011, 20:13

no jak od 1 tysiąca obrotów to raczej się nie dziwie :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zary » piątek, 29 kwietnia 2011, 20:22

obstawiam filtr powietrza
zary

Postprzez Masa » piątek, 29 kwietnia 2011, 20:51

jutro sprawdzę bo i tak muszę felge zdjąć.
Masa

Postprzez szkoleniowiec » niedziela, 15 maja 2011, 20:12

Którą śrubą reguluje się skład mieszanki, czy trzeb wyjąć gaźniki czy jest dojście po zdjęciu zbiornika? Ma może ktoś link do zdjęcia w którym występuje ta śruba?
szkoleniowiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK