OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 15 maja 2011, 20:24

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

GSXF 600 1994r. (Nierówne obroty, duże spalanie)

Postprzez RamzesS » sobota, 28 maja 2011, 18:33

Witam,

Dawno tu zaglądałem bo tak jakoś się ułożyło (szkoła, matura, praca)

A dzisiaj do Was pisze Drodzy koledzy bo mam problem z moim zbirem (moto ^^).
Otóż sprawa wygląda następująco. Po zimie zaczął odstawiać różne dziwne numery... Spalanie jakieś 13 litrów na 100km, bardzo nierówne obroty i spadek mocy (czasami gasł na skrzyżowaniach). Oddałem do "fachmanów", stwierdzili że wałki rozrządu mam zeżarte i to wszystko przez to bo zawory podobno się nie domykały i lały. Pojechałem i widziałem że to prawda, chropowate, gdzieniegdzie rowki i widać było że wytarte. No to akcja regeneracja bo za nowe zaśpiewali mi 1100 za jeden ;/. Po długim czasie przyszły z powrotem i jeszcze luzy zaworowe mieli mi zrobić (Na płytki czekałem chyba 2 tyg.). Niedawno odebrałem, kazali oszczędzać przez ~200km żeby wszystko się tam ułożyło i takie tam. Zrobiłem 50 mil i mam 10l mniej w baku (Normalnie nie mam już siły). Obroty mi ustawili 2500. Podsumowując: Wcale mniej nie pali a i obrotów nie trzyma, zejdzie odrobinkę poniżej 2500 i sru na 0 (pogulga sobie chwilkę i zgaśnie). Byłem dzisiaj z tym fantem jako że mam gwarancję na robociznę, powiedzieli mi że gaźnik kończy swój żywot i kazali szukać drugiego. I tu chcę zadać Wam kilka pytań:

-Czy rzeczywiście przy tych objawach gaźnik jest do wywalenia?
-Czy jeżeli konieczna jest wymiana to koniecznie musi być taki sam?
-I ostatnie, czy gaźniki z jajka będą pasowały do mojego czajnika?

Pozdrawiam,
RamzesS
Patrzę Na Okno i Jarzę Że Się Fireball`em Poparzę :)
RamzesS

Postprzez ogórek » sobota, 28 maja 2011, 19:10

ja bym ci radził zmienić fachmana bo w ten sposób wymienią ci pół silnika i nadal będzię to samo
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zary » sobota, 28 maja 2011, 19:25

daj na regulacje gaźnikowy i sprawdzenie pod katem lewego powietrza
zary

Postprzez brodaty_rider » sobota, 28 maja 2011, 20:34

Uwierz ja w moim imbryczku miałem wiele problemów i to co opisujesz wystąpiło także i u mnie płakałem tak jak myślałem że to wałki łańcuch i ogólnie cały rozrząd posiedziałem poczytałem wyregulowałem zawory, skład mieszanki i teraz nawet synchro nie potrzebne jest równiutko chodzi i nawet daje radę trzymać 900 czy 950 RPM więc ja Ci radze najpierw zawory później mieszanka następnie synchro bo zawszę lepiej u mnie nie było konieczne no ale u Ciebie może sie przydać także sam to w domu zrobisz w nie więcej niż 8 godz nie licze synchro. Pierdol tych mechaników to są naciągacze i tyle oczywiście nie wszyscy ale większość to tak za wałek 1100 zł?? głowice z wałkami w zajebistym stanie kupisz za 500 a cały piec za 1200 żal mi tych jełopów
Ostatnio edytowano sobota, 28 maja 2011, 20:35 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez guardian_angel » niedziela, 29 maja 2011, 07:04

RamzesS, Tak jak brodaty pisze. Daj do wyczyszczenia gaźniki i ewentualnie zrób jeszcze raz luzy zaworowe, bo byc może te "mechaniki" wcale ich nie ustawili.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez dziadekartur » niedziela, 29 maja 2011, 10:54

Miałem podobny problem - poczytaj mój post i odpowiedzi. Jedyna rada - sprawdż szczelność króćców i kopułek na gażnikach ( uważaj aby nie popękały te plastiki bo są słabe) - jeżeli są szczelne - wyjmij gaźniki wyczyść dokładnie, sprawdź szczelność przepustnic powietrza i osi na których pracują, sprawdź drożność trzech dziurek, znajdujących się przy dolnej krawędzi przepustnic. Jeżeli będzie OK - szerokiej drogi, jeżeli nie to pomyślimy co dalej POZDRAWIAM Ciebie i wszystkich zmotoryzowanych.
dziadekartur

Postprzez RamzesS » niedziela, 29 maja 2011, 20:34

Dzięki wszystkim za porady. Będę nad tym pracował na dniach.

Thx everyone ;)

P.S.
Jak coś to jeszcze będę się dobijał o pomoc ^^
Patrzę Na Okno i Jarzę Że Się Fireball`em Poparzę :)
RamzesS

Postprzez Bartek Tymoszuk » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 14:43

siemano dzisiaj mi zgasl bez paliwa totalnie i nie odpalilem go na pri tylko na ssaniu zwyklym zakrecilem pare razy i od tego momentu wolne obroty wahaja sie od ok. 850 do 2100 przy czym to zalezy bo jade staje na swiatlach jest 1500 jade staje na swiatlach jest tysiac jade staje na swiatlach jest 2000 ogolnie przy 1500 faluja o okolo 200 przy 1000 spadaja milimetr za kreske ale nie gasnie a na 2100 pracuje rowno tylko jak wbijam biegi to trzeszczy wszystko

HELP bo juz moc trace do tego rzecha
Bartek Tymoszuk

Postprzez Nyuno » wtorek, 28 czerwca 2011, 11:02

Ja pierd... stary wyczysc ten syf bo to tragedia jest to co piszesz.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 28 czerwca 2011, 12:41

czyli synchro i czyszczenie gaznikow + filtra? xd
Bartek Tymoszuk

Praca na wolnych

Postprzez brodaty_rider » środa, 29 czerwca 2011, 15:19

Powitać :D zakładam bo nie znalazłem jeśli jest proszę o przekierowanie.
Tak więc moja suza stała miesiąc nie odpalana zapomniałem z komór benzyne spuścić no i po miesiącu przyszedł czas na odpalenie to ja odpalam spoko odpalił po chwili ale tak nie chce wchodzić na obroty wchodzi bardzo powoli puszcze gaz (na luzie oczywiście to wszystko) to schodzi normalnie do 2000 a później powoli do 1100-1300 skład mieszanki ok synchro też wszystko przed przestojem było ok a teraz się spsuło.
Z góry dzięki za odp
pozdro :D
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 30 czerwca 2011, 00:26

to chyba z tego co wyczytalem to na ktoryms garze zostaje cisnienie i znowu synchro , albo poprostu jakis syf sie osadzil i filtry do przeczyszczenia albo go przedmuchac trzeba nie wiem :P

moj zaczal chodzic jak cross bulgoczy jest glosny i zmulony zobaczymy co chlopaki zrobia w serwisie i co to przyniesie za efekty ale tez tak mam jak ty ze 2 kola a potem schodzi tylko ze moj schodzi do roznych wartosci od 2100 do 800 xd
Bartek Tymoszuk

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 30 czerwca 2011, 09:47

A mój jak już zejdzie to równiutko chodzi i zawsze do tej samej wartości no i nie wiem co teraz z nim będzie poczekam odbiore dowód wezmę kumpla z prawkiem i pojedziemy na oględziny do mechanika bo chyba tylko to pomoże :(
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 30 czerwca 2011, 10:43

ale masz fajnie jestes prawdziwym dawcą bo masz warna ja też chce :D
Bartek Tymoszuk

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 30 czerwca 2011, 14:56

Weź mi o nim nie przypominaj :( wracając do tematu wie ktoś może co to się stało z mą miłością ?
brodaty_rider

Postprzez Adriann » czwartek, 30 czerwca 2011, 22:57

moim zdaniem powinienes zrobic nim kilka dziesiat km, to najlepsze lekarstwo po dlugim staniu moto, bo samo sie nic nie psuje jezeli wczesniej bylo Ok, a syf, wilgoc itd... lapie.
Ostatnio edytowano czwartek, 30 czerwca 2011, 22:58 przez Adriann, łącznie edytowano 1 raz
Adriann

Postprzez brodaty_rider » piątek, 1 lipca 2011, 12:36

Tak zrobie dzisiaj na wymiane opon a później można przeganiać go troche
brodaty_rider

Problemy z Obrotami Jałowymi Po Wizycie w Serwisie

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 12 lipca 2011, 21:06

Siemanko , odebrałem moto od najbardziej nieprofesjonalnego serwisu - MOTOZONA we Wrocławiu , niech nikt tam broń boże nie jedzie nigdy !

a teraz do sedna , co zrobili

[glow=darkred]Czyszczenie Gaźników
Synchronizacja Gaźników
Zdjęcie luzów na zaworach
Wymiana Filtru Powietrza
Założenie 2 filtrów paliwa
Wymiana klocków hamulcowych przód (obie tarcze)
Wymiana Oleju na Castrol GPS 1 10W40 (4T)
Wymiana Filtru Oleju
Wymiana Świec na NGK (nie pamietam symboli nie chce mi się szukać:P chyba że to ważne)[/glow]

Motocykl owszem lepiej się zbiera , fajniej pali , ale obroty falują od 3 tysięcy do zgaśnięcia
jak poszedłem zrobić awanturę że wzieli 1300 zł za nic to bronią się sparciałymi gumami kroććów przy gaźnikach , czy to może być to , czy może być to coś innego czy ktoś tak miał ?

Pomocy panowie wydałem na tego imbryka już prawie 8 koła i nie wiem czy nie spuścić go do Odry;/[glow=darkred][/glow][glow=darkred][/glow]
Bartek Tymoszuk

Postprzez Adriann » środa, 13 lipca 2011, 05:36

Podjedz we Wrocławiu na reymonta12 do km moto, to jest najlepszy serwis, tam nikt lipy nie odstawia, a motocykl do poki nie chodzi idealnie to nikt Ci go ot tak nie odda... Moge miec wplyw lewe powietrze, ale i nie, Podjedz tam gdzie napisalem i zaraz bedziesz mial co i dlacczego, zaufalem im juz troche lat temu i nigdy sie nie zawiodlem-widac odrazu podejscie ii znajomosc fachu na medal... Jezeli to krocce to to dostaniesz konkretna odpowiedz i na miejscu za pare zł bedzie po temacie, maja pelno urzywanych czesci itd... Potrafia tam wszystko zrobic zebys wyjechal normalnie a nie chu... odpie... i wziasc ciezka kase. Czasami nigdy nie jedz do JM na stadionie, ale to dluga historia... Polecam jeszcze Motoracer na Mielczarskiego, poza tym reszta serwisow dla mnie nie istnieje. Tez kiedys umoczylem duuzo pieniedzy,,,. niestety. Pozdro.
Ostatnio edytowano środa, 13 lipca 2011, 05:51 przez Adriann, łącznie edytowano 2 razy
Adriann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK