ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez dziekan » wtorek, 17 maja 2011, 22:37

Wielkie dzięki. Dla własnej satysfakcji podciągnę łańcuch i zobaczę jak to będzie wyglądało, natomiast napęd i tak już zamówiłem.

Jeszcze 1 pytanie:
Masz jakiś dobry sposób na odkręcenie śruby na tylnej osi od lewej strony.
Jest dość płaska i nasadka się z niej łatwo ześlizguje, a śruba jest mocno dokręcona.
Może klucz pneumatyczny??
dziekan

Postprzez ogórek » środa, 18 maja 2011, 16:40

ciekaw dziekan ile płacisz za komplet bo mnie też czeka wymiana napędu w imbryczku.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nyuno » czwartek, 19 maja 2011, 07:29

Nie chcę się chwalić, i nie wiem jak w imbrykach, ale mnie za srebrnego DIDa + Sunstar razem ze zmianą kosztuje 650 zł :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 19 maja 2011, 07:45

ogórek, około 600 zł za napęd trzeba dać :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez dziekan » czwartek, 19 maja 2011, 10:06

Sprawdzałem na Allegro. Za zębatki JT + łańcuch DID VX życzą sobie w okolicach 400 zł, więc nie jest źle. Koszt wymiany u mechaniora to ok. 150 zł.
dziekan

Postprzez Rutek » czwartek, 19 maja 2011, 11:36

Ja kupiłem napęd do IMBRYKA za 398 zł + przesyłka na allegro. U mechanika zapłaciłem 100 zł za wymianę napędu. Dodatkowo zrobił mi zabierak bo coś było nie tak. Pozdro.
Rutek

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 19 maja 2011, 18:30

No czyli razem 600-650 :D ja wymianę napędu mam za darmo :D albo sam albo mechanik mi zrobi za browara :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez dziekan » piątek, 20 maja 2011, 09:56

Ja już też się dogadałem na wymianę za 30zł, ponieważ mojej koleżanki córki facet jak się okazało prowadzi warsztat motocyklowy. :D
dziekan

Postprzez ogórek » piątek, 20 maja 2011, 16:33

mi dzisiaj wymienili cały napęd łańcuch dida złoty w sumie kosztowało mnie to 800 zł chyba troche drogo ale co zrobić.p.s. mechanik namawiał mnie na suchy smar do łańcucha miał ktoś zwas do czynienia z tym.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 23 maja 2011, 09:43

Suchy smar to np Shell. Polecam ja, mój mechanik, a także znany co niektórym mechanik z Raszyna - Darek.

Suchy od mokrego różni się tym, że delikatnie przysycha - nie sprawia wrażenia tłustego, świecącego się oleju na łańcuchu, tylko przybiera barwę ciemną, teflonową i jest lepki. Dzięki temu lepiej trzyma się łańcucha, a dodatkowo łatwiej jest optycznie stwierdzić, czy łańcuch wymaga dosmarowania.
Obrazek
Nyuno

Tylna Zębatka

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 31 maja 2011, 00:56

Siemanko , w sumie przede wszystkim jeżdzę po mieście a na trasie więcej niż 150 nie widzę sensu grzać jak myślicie jak odbiłoby się na spalaniu przyśpieszeniu i prędkości maksymalne zmiana tylnego koła zębatego na większe ? (może nie tak jak do stuntu ale pare ząbków ?)
Bartek Tymoszuk

Postprzez Gof » wtorek, 31 maja 2011, 05:31

Vmax spadnie.
Przyspieszenie wzrośnie.
Spalanie wzrośnie.
Częstotliwość wachlowania biegami wzrośnie.

Miałem ten dylemat jak zmieniałem napęd, przemyślałem temat i zostałem przy serii.

Parę ząbków to nie jest mało ;]
Ostatnio edytowano wtorek, 31 maja 2011, 05:31 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez brodaty_rider » wtorek, 31 maja 2011, 07:29

Bartek Tymoszuk, 2 lub 3 ząbki to już jest taki raket fjul że cały twardziejszy będziesz :D a tak serio to zostań przy serii bo szkoda kasy na to a więcej będzie Ci jarał a jak już tak bardzo chcesz walnij sobie 60 zębów to będziesz z 3 z manety na koło stawiał :D
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 31 maja 2011, 08:50

to jak zrobie mniej zabkow to bedzie mniej palil ?:d
Bartek Tymoszuk

Postprzez Gof » wtorek, 31 maja 2011, 08:56

Dobre pytanie - osobiście nie wiem ;] nie wiem nawet czy są takie zębatki. Ale nie jestem zwolennikiem poprawiania fabryki, co innego tuning optyczny a co innego za szeroka guma czy zębatka z inną ilością zębów ;]
Gof

Postprzez florek » czwartek, 2 czerwca 2011, 15:35

Witam. Właśnie założyłem 18 z przodu.To dopiero jest jazda! Próbował ktoś? Ciekaw jestem waszych opinii.
Lubię wracać tam gdzie byłem już...
https://www.youtube.com/watch?v=Djf36MNmth8
florek

Postprzez Cygi » piątek, 3 czerwca 2011, 01:36

Ja smaruje cos na bazie wosku. Dalem za ten badziew 20 e ale musze stwierdzic ze nawet dobre bo jak chlapalem motulem to zaraz mialem czarna tylne felge. A teraz jak chlapne tym "putoline tech chain ceramic chain wax formula" to lancuch nie skrzeczy mimo ze konczy zywot to dodatkowo ze podczas nakladania na lancuch zostawia delikatny siwy nalot informujacygdzie zostalo juz popsikane. Nawet dobre bo po deszczu nie trzeba poprawiac jak po sprayu od motula.. :D

[ Dodano: 03-06-11, 02:37 ]
No i oczywiscie nie rozbryzguje sie po feldze...
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Schummi » piątek, 3 czerwca 2011, 15:47

Cygi napisał(a):No i oczywiscie nie rozbryzguje sie po feldze...

no właśnie kurna :? a ja mam całą felgę uje..ną od motula :/ czym to można wyczyścić bo chcę go trochę podszykować :)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Tymon » piątek, 3 czerwca 2011, 18:39

[SCH]Marcin, ja czyszczę benzyną ekstrakcyjną, felgę i wahacz właśnie skończyłem bo lepiło się już :P
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez forest » sobota, 4 czerwca 2011, 11:08

a mnie się wydaje ze nie będzie więcej palił... wzrośnie moment na niższych obrotach, machanie biegami ok.. będzie musiał częściej sięgać po sprzęgło (wzrośnie zużycie tarcz i linki.. jak już mamy się rozdrabniać) i będzie szybciej wskakiwał ba 4 i 5 bieg. Wiadomo przy wyższych prędkościach będziesz musiał kręcić wysoko silnik. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile zębów dołożyć żeby było ok... ale z racji większego momentu musisz pamiętać ze szybciej będzie się zużywać opona, łańcuch i zębatki. Skórka nie warta wyprawki.. ale do odważnych świat należy :diabel:
forest

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY