TŁUMIK + KOLEKTORY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Tymon » sobota, 3 grudnia 2011, 20:34

Moim skromnym zdaniem takie strzelanie płomieniami nie jest normalne :shock:
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Milan » sobota, 3 grudnia 2011, 21:11

jedni mowia ze to źle, jedni ze to normalne, a jeszcze inni ze wręcz idealnie (prawidłowa regulacja itp) mi się wydaje ze poprostu troszkę bogatsza mieszanka
Milan

Postprzez LatajacySlon » środa, 7 grudnia 2011, 23:40

Jeśli to twój motocykl, rób tak dalej, na pewno Ci długo posłuży :P

No chłopaki, to teraz wiadomo że moto nie katowane (tak w razie sprzedaży ;) )
LatajacySlon

Postprzez Milan » czwartek, 8 grudnia 2011, 10:55

Nie mówię, że u mnie tak jest, raz próbowałem to się nie dało, a poza tym, myślę że każdy na sumieniu ma jakieś tam pałowanie od czasu do czasu więc nie wiem skąd te uszczypliwości :P
Milan

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 8 grudnia 2011, 23:37

ja mam taką teorię , że należy jeździć w okolicach najwyższego momentu obrotowego więc raczej nie przy 4 k rpm :P
Bartek Tymoszuk

Postprzez nizmo » piątek, 23 grudnia 2011, 09:42

To że strzela to powód nie spalonej gorącej mieszanki i tego ze tłumiki na przelot zrobione. Osobiście nie jestem zwolennikiem głośnego wydechu , ale to już kwestia gustu.
nizmo

Postprzez Budzik » poniedziałek, 23 stycznia 2012, 22:08

nizmo napisał(a):To że strzela to powód nie spalonej gorącej mieszanki

na odcieciu zawsze moze pojsc ogien i czarny dym. a niespalona mieszanka jest dlatego ze nastepuje ww odciecie zaplony, czyli paliwko poszlo ale iskierka nie ;]

LatajacySlon, te silniki sa przystosowane do wysokich obrotow wiec jak sie jedzie i jest odpowiedni olej i zadbany motocykl to taka odcina nic zlego nei zrobi dla silnika (oczywiscie nie mozna przesadzac) a czasem moze go troche odmulic jak ktos jezdzi na stosunkowo niskich obrotach. (najwyzsza sprawnosc silnika jest tuz za max momentem i przed max moca :) )
Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 stycznia 2012, 22:09 przez Budzik, łącznie edytowano 1 raz
Budzik

Postprzez Konrad » poniedziałek, 13 lutego 2012, 21:51

Wie ktoś może czy do jajka 750 podejdzie od bandita 600 albo 1200 (1995-2005):

- tłumik z dolotem
- kolektory

Tłumiki wyglądają podobnie , tylko czy miejsca mocowań są takie same?

Jeśli ktoś robił taki przeszczep to proszę o info czy to pasi ze sobą.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 lutego 2012, 21:53 przez Konrad, łącznie edytowano 1 raz
Konrad

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 14 lutego 2012, 12:40

pewnie kilka osób kojarzy że kupiłem GSX do remontu. jedną z części jaką muszę zrobić to wydech. byłem przed chwilą na złomie i znalazłem tam tłumik od Suzuki (nie mam pojęcia jaki model). od razu widać że jest trochę inny niż ten co mam teraz. moje pytanie do tych co znają się bardziej czy taki wydech podpasuje do mojej maszyny?
Obrazek

PS. cena raczej okazjonalna więc fajnie jakby pasował :)
Ostatnio edytowano wtorek, 14 lutego 2012, 12:41 przez ziomek4000, łącznie edytowano 1 raz
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez TasmaN » wtorek, 14 lutego 2012, 14:12

Wydaje mi sie ze w 4 suwie uklad wydechowy ma mniejsze znaczenie.... inaczej... jest szansa ze bedzie jezdzil ;)

O ile sama koncowka (tlumik) nie ma znaczenia (w zwykym codziennym uzytkowaniu) o tyle z kolektorami moze pojawic sie jakis ewentualny problem (praca silnika, moc itp).

Ale zostawiam tu pole dla bardziej znajacych sie na rzeczy.
TasmaN

Postprzez zolwik » wtorek, 14 lutego 2012, 14:15

Przekrój pasuje i mocowanie do głowicy to bierz w imbrykach też były robione 4x1
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 14 lutego 2012, 14:17

w moim imbryku brakuje całej prawej strony. od kolektora zaczynając a kończąc na tłumiku. jeśli można zamienić 4 w 2 na 4 w 1 to by było super i koszty remontu by mi zmalały :)

[ Dodano: 17-02-12, 17:44 ]
no i niestety wydech nie pasuje. jeśli chodzi o samo przejście z rur do tłumika to po kilku przeróbkach by pasowało (ewentualnie wywalić centralkę i wchodzi przez przeróbek). jednak z przodu rury są wysunięte na tyle że opona jest tak blisko to podczas skręcania ocierała o rury. no i do zewnętrznych cylindrów trzeba było trochę nagiąć rurę żeby pasowało. czyli będę szukał dalej.

[ Dodano: 01-03-12, 23:24 ]
mam do kupienia za grosze praktycznie nowy tłumik od ducati. jeśli dobrze zrozumiałem oznaczenia jakie są na tłumiku to jest on do pojemności 900ccm. moje pytanie czy i jak duży wpływ będzie to miało dla silnika 600 w imbryku?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Tymon » sobota, 3 marca 2012, 09:20

Raczej nie powinno być problemu jeśli budujesz cały wydech.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » sobota, 3 marca 2012, 09:44

no będę robił nowy wakuometr więc regulację i synchro się zrobi.
ziomek4000

Postprzez zolwik » sobota, 3 marca 2012, 10:02

14 stron o kominach a pytanie czy od innego moto puszki czy traktora będzie pasować do jaja czy imbryka powiela się naście razy .
Wiem lepiej zadać pytanie niż przeczytać cały temat lecz w ten sposób to sztuczne nabijanie postów oraz sprzeczne z reg. !!!!! :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez ziomek4000 » poniedziałek, 12 marca 2012, 14:00

na chwilę obecną mam wsadzone oryginalne tłumiki. jednak jest taki problem że nie są jednakowe. oba są od GSXF jednak średnica obu tłumików jest inna o 1-2cm. czy będą jakieś negatywne skutki dla silnika przy takich tłumikach? nie chcę na razie inwestować kasy w to żeby mieć oba takie same bo w niedalekiej przyszłości będę wszystko wymieniał tak żeby mieć 1 tłumik zamiast 2.
ziomek4000

Postprzez Kazimir » piątek, 16 marca 2012, 16:36

Czytam szukam i szukam jak przerobić wydech , moze ktoś powie jak krok po kroku przerobić wydech na głośniejszy mowa o imbryku ..
Kazimir

Postprzez Raszek » piątek, 13 kwietnia 2012, 09:48

Witam was.
przeczytałem praktycznie cały temat i mam pytanko.
Sprawa wygląda tak - aktualnie mam w motocyklu wydech 4w1 z końcówką LASER kolektory ze stali nierdzewnej. Denerwuje mnie, że są głośne jak dla mnie. Przy 5 tyś rmp 103 dB :)
Kupiłem ostatnio oryginalny wydech dwie końcówki itd. Natomiast kiedy dotarła do mnie przesyłka zobaczyłem, że wydech był "grzebany" w sensie takim, że jest wybebeszony.
Praktycznie pusta pucha z tego co widze jak zaglądne z tyłu do wydechów.
Pytanie moje jest następujące:
Czy warto to w ogóle zakładać? Czy jest szansa, że będzie ciszej? czy raczej głośniej?
Raszek

Postprzez TasmaN » piątek, 13 kwietnia 2012, 10:06

ziomek4000 napisał(a):na chwilę obecną mam wsadzone oryginalne tłumiki. jednak jest taki problem że nie są jednakowe. oba są od GSXF jednak średnica obu tłumików jest inna o 1-2cm. czy będą jakieś negatywne skutki dla silnika przy takich tłumikach? nie chcę na razie inwestować kasy w to żeby mieć oba takie same bo w niedalekiej przyszłości będę wszystko wymieniał tak żeby mieć 1 tłumik zamiast 2.

teoretycznie powinienes wyregulowac rozne sklady mieszanki na gaznikach do jednego tlumika i do drugiego.

Wydaje mi sie ze w 4 suwach az takiego znaczenia dla silnika to nie ma, tyle ze charakterystyka pracy silnika bedzie popierdzielona.
TasmaN

Postprzez Milan » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:14

Raszek, Ja mam wydech grzebany ale jest w nim wełna stalowa. Chodzi głośno ale to dlatego że w jednej puszce nic niema a w drugiej malo tego juz tam jest :D ale myślę że jak by napchał tego ,,pod korek" to moto chodziło by ciszej od Wigry 3 :))
Milan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK