AUTOMATYCZNA OLEJARKA ŁAŃUCHA

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez moro99 » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 14:54

tak zdaje sobie sprawe - do dozownikow jeszcze nie wiem co wezme ale zapewne igly do strzykawek wiec nie bedzie sie lalo jak z wiadra :)
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez guardian_angel » wtorek, 31 stycznia 2012, 15:01

Bez precyzyjnego zaworu regulacyjego też będzie się lało jak z wiadra, olej jest gęsty i lepki bo długie wiązania więc w naturalny sposób jest wyciągany z wężyka (jak nitka z kłębka)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez moro99 » wtorek, 31 stycznia 2012, 20:12

Do regulacji biore zawor do terowania CO2 w akwariach - podobno sprawdzone rozwiazanie
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez pchel1985 » sobota, 20 lipca 2013, 07:58

Witam serdecznie :) Troszkę odgrzeję temat gdyż jestem laikiem i nieraz tak proste opisy jak przedstawione w tym temacie mogą sprawić problem dlatego też poszperałem po necie a w zasadzie po prostu wpisałem tytuł posta w wyszukiwarkę i znalazłem bardzo ciekawe linki , które zawierają nie tylko opis zmontowania owego ustrojstwa , ale również fotorelację . Poniżej zamieszczam linki . Pozdrawiam i mam nadzieje ze komuś to pomoże bo ja zabieram się do roboty jak tylko jakieś wolne wpadnie:)
PS
1. http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=10&t=717&start=40
2 http://www.lopteam.pun.pl/automatyczna- ... cha-29.htm
3. http://caponord.cba.pl/?page_id=146
pchel1985

Postprzez requiem5 » poniedziałek, 2 września 2013, 15:58

a powiedzcie mi jaki olej lejecie do tych zbiorniczków, jakiś specjalny do smarowania łańcucha czy np zwykły 10W?

[ Dodano: 02-09-13, 18:35 ]
ok już sobie znalazłam odp. w trochę innym temacie wiec cofam pytanie bo nie mogę sama usunąć ;)
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Budzik » wtorek, 3 września 2013, 14:32

z tego co czytalem to 80 lub 90W
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez requiem5 » niedziela, 8 września 2013, 19:41

Gof napisał(a):
requiem5 napisał(a):no i zamontowana automatyczna olejarka łańcucha ;)

Własnej roboty? Napisz więcej :)

można tak powiedzieć, że własnej roboty. Kupiłam tylko zaworek dozujący,elektrozawór i 2m wężyka. Wszystko zmontowałam w jedną całość zamontowałam na moto(zbiorniczek z olejem czyli jakiś pusty pojemnik po czymś i elektrozawór pod prawą tylną owiewką, zaworek dozujący schowałam za tą osłonką co jest przy lewym podnóżku kierowcy, a igiełki, dokładnie to wenflony bo takich wielkich igieł nie mogłam w aptece dostać więc zamiast igły poprosiłam o wenflon), elektrozawór podłączyłam do tylnego światła i hulam.

bazowałam na tej instrukcji http://zbyhu1.republika.pl/moto/scottoiler.htm

a wyszło to tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 8 września 2013, 20:37

ile cie to kosztowało?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Cygi » niedziela, 8 września 2013, 20:42

O cholewcia juz tak dawno nie widzialem uzdolnionej dziewczyny.. brawo!!!! Jestem pod wrazeniem :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez manta19 » niedziela, 8 września 2013, 20:54

Miałem już wiele moto i zawsze używam smaru do łańcucha nie klei sie do niego żaden syf oraz nie chlapie dookoła wszędzie olej.A smarowanko to 2 min psika sie z dwóch stron łańcucha aby jednej nie na smarować i w droge nie wiem po co takie zachody z ta olejarką....
manta19

Postprzez requiem5 » niedziela, 8 września 2013, 21:06

ziomek4000 napisał(a):ile cie to kosztowało?

w sumie za wszystko 80zł wyszło

Cygi napisał(a):O cholewcia juz tak dawno nie widzialem uzdolnionej dziewczyny.. brawo!!!! Jestem pod wrazeniem :D

podobno leworęczni tak mają ;)

manta19 napisał(a):Miałem już wiele moto i zawsze używam smaru do łańcucha nie klei sie do niego żaden syf oraz nie chlapie dookoła wszędzie olej.A smarowanko to 2 min psika sie z dwóch stron łańcucha aby jednej nie na smarować i w droge nie wiem po co takie zachody z ta olejarką....

tak zabawa ze sprayem to 2min roboty i z głowy ale trzeba pamiętać kiedy ostatnie smarowanie było, po prostu trzeba o tym pamiętać, a taka zabawka powoduje, że cały czas nabieżąco jest nasmarowany.
Chlapania nie ma, te foto robiłam po powrocie z latania, nic nie jest pochlapanie ani brudne. Na posadzkę w garażu tez nie kapie bo po odłączeniu zasilania dopływ oleju jest odcinany, więc niema co kapać.
Ostatnio edytowano niedziela, 8 września 2013, 21:08 przez requiem5, łącznie edytowano 1 raz
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez motomyszor » niedziela, 8 września 2013, 21:14

Requiem5 mam kilka ,,uwag"

Na zdjęciu o ile dobrze widzę dysze nie dotykają zębatki. To błąd. Mają one się ślizgać po zębatce tak żeby olej rozciągał się i dzięki sile odśrodkowej zrzucany był na łańcuch. Jeśli wiszą w powietrzu to pęd wiatru rozrzuca olej wedle uznania.

Wadą twojej konstrukcji jest duża pojemność tej rurki z której wystają ,,wąsy". długo trwa zanim olej spłynie do niej a potem równie długo zanim wypłynie do końca. Efekt to plamy pod moto na wysokości zębatki. Mimo odcięcia dopływu oleju to siła grawitacji powoduje że olej wypływa jednym wąsem a powietrze zasysa drugim. Ale tu "gdybam" tylko ba ja tak miałem w swojej poprzedniej wersji.
Bardzo dobrym materiałem na wąsy są rurki ze spryskiwaczy. bardzo łatwo dobrać średnicę.

Co do regulacji to u siebie się poddałem. raz za duzo raz za mało.... Odkręciłem regulację zupełnie i teraz wedle uznania w czasie rozgrzewania moto włączam system na 1-2 minuty i mam łańcuch nasmarowany.
Ostatnio edytowano niedziela, 8 września 2013, 21:15 przez motomyszor, łącznie edytowano 1 raz
motomyszor

Postprzez requiem5 » niedziela, 8 września 2013, 21:25

tak delikatnie wiszą w powietrzu, dotykają tylko gdy łańcuch się napina bardziej, bo w pewnym momencie się napina bardziej niż standardowo.
tak pojemność tej rurki jest duża dlatego igły wsunęłam pod sam wierzch dlatego gdy stoi to niema kapania.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Gof » poniedziałek, 9 września 2013, 07:37

requiem5 napisał(a):podobno leworęczni tak mają ;)

Albo ci po Zajączku :D

tak zabawa ze sprayem to 2min roboty i z głowy

Jak się ma centralną stopkę :)

U mnie w Hayce smarowanie łańcucha to większy problem, niby zrobiłem sobie coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=Tgljd3CDEAw

ale dostęp do łańcucha (od wewnątrz) z powodu akcesoryjnych wydechów jest marny, no i jeśli chce się smarować na biegu (nie polecam, raz kolesiowi palce przez to urwało, mam zdjęcia), to trzeba trzymać czujnik stopki :D

Nie myślałaś żeby podpiąć zawór przez przekaźnik albo MOSFET-a pod czujnik luzu, tak żeby smarował tylko wtedy, kiedy moto jest na biegu? Ile ten zawór w ogóle pobiera prądu? Ja tak zrobię, tym bardziej że pod pozycyjnymi mam m.in. wentylator regulatora (przy ostrym pałowaniu grzeje się jak skur... i po kolejnym spalonym regulatorze musiałem dodać wentylator) i grzanie manetek, więc czasami zostawiam moto na pozycyjnych na jakiś czas.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 września 2013, 07:38 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez Cygi » poniedziałek, 9 września 2013, 12:07

Gofik wynalazca :D Poreczny bajer :D Ja na szczescie dostalem w prezencie podnosnik na tył i sprawa zalatwiona. Co trzecie tankowanie smarowania a co miesiac dokladne czyszczenie.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Gof » poniedziałek, 9 września 2013, 12:10

Pomysł nie mój, tylko wykonanie moje :)

To oryginał: http://www.youtube.com/watch?v=2wJvQ_Uipgw
Gof

Poprzednia strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI