Calvados, pozycja kranika na PRI, nawet podczas jazdy nie powinna tworzyc zadnego problemu dla silnika. Oczywiscie zakladajac jedna, dwie przejazdzki w nieswiadomosci ze jest na PRI.
PRI powoduje swobodny przeplywa paliwa do gaznikow, ze zbiornika. ON i RES sa trybami podcisnieniowymi... znaczy tyle ze tloki podczas pracy zasysaja paliwo ze zbiornika do gaznikow.
Problem z PRI pojawia sie w momencie gdy wadliwy/uszkodzony jest ktorys z zaworkow iglicowch gaznikow. Wowczas paliwo przedostaje sie do komor spalania (podczas postoju) i mikroszczelinami pomiedzy tlokiem i gladzia cylindra (m. in. pierscienie) splywa do oleju... wtedy jest dopiero problem.
Mozesz zdjac airboxa i sprawdzic czy tam nie ma resztek paliwa lub zapachu paliwa... tam rowniez sie zalewa czesto na PRI.
Ja zrobilem Jajkiem ok. 50 km z mieszanka oleju i paliwa w silniku w ilosci ok. 5,5 litra i nic sie z silnikiem nie dzialo
Sprawdz poziom oleju, jesli masz miedzy min i max to maloprawdopodobne aby splynelo tam paliwo.
Kolor oleju zmienia sie poniewaz nowy olej zbiera podczas pracy syfy z silnika... tego nie unikniesz... normalny objaw. Pozatym pracuje w temperaturze i bedzie z czasem coraz bardziej ciemnial.
Ja bym normalnie jezdzil i nie wnikal (o ile poziom oleju jest ok)... choc wiem ze takie sytuacje i niepewnosci mowiac lekko sa... wkurwiajace na maxa
Co do sprawdzania poziomu oleju... ja preferuje szkole sprawdzania na kolach, nie na centralce... poszukaj na forum... opisalem co i jak i dlaczego