Klakson sygnał dźwiękowy

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Klakson sygnał dźwiękowy

Postprzez PawelZ » niedziela, 12 lutego 2012, 11:30

Szukałem i nie znalazłem tematu dotyczącego klaksonów w naszych jajkach. Jak wiadomo dźwięk który wydają standardowe klaksony jest ledowsłyszalny i strąbienie puszkarza wymuszającego pierwszeństwo takim pipczykiem jest niewspółmierne do przewinienia :). Ktoś z forum wymieniał kiedyś sygnał? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pamiętam jak w swojej MZ miałem klakson w kształcie ślimaka, podłączony zamiast standardowego i świetnie to trąbiło (bez żadnych przekaźników i innych przeróbek). W internecie znalazłem jest sporo fajnych pipczyków. Myślałem też o zwykłym klaksonie samochodowym. Od renault megane fajnie ryczy a używka kosztuje 20 zł. Ale nie wiem czy by to poszło bez przekaźnika. Aha i czy ktoś wie gdzie jest klakson w naszych jajkach bo szczerze mówiąc to jeszcze się na niego nie natknąłem :)
PawelZ

Postprzez unio » niedziela, 12 lutego 2012, 11:39

Mam taki klakson w kształcie ślimaka. Kiedys kupiłem taki zestaw do CB500 http://allegro.pl/klakson-slimak-fanfar ... 67899.html
Gdy go sprzedawałem klaksony mi zostały, przyszedł czas że zepsuł mi się w Mińsku więc wymieniłem stary na slimakowy i jest ok. Do GSXF dołożyłem ten drugi który został i zainstalowałem z fabrycznym na przekaźniku. Dżwięk 100% lepszy od oryginału.
unio

Postprzez PawelZ » poniedziałek, 13 lutego 2012, 17:05

A czy ktoś mógłby mnie oświecić gdzie mam szukać kalksonu w jaju. Mam jajo kilka miesięcy ale się nie natknąłem na klakson :zapytanie: . Da się do niego dostać bez zdejmowania owiewek?
PawelZ

Postprzez Jacek_L » poniedziałek, 13 lutego 2012, 17:59

Klakson jest obok chłodnicy oleju. Da się do niego dotrzeć bez zdejmowania owiewek :)

[ Dodano: 13-02-12, 18:19 ]
Gdzieś tam :D
http://img703.imageshack.us/img703/5617/klaksonh.jpg
Moje jajeczko :) Nowe zdjęcia na końcu :)
Jacek_L

Postprzez unio » poniedziałek, 13 lutego 2012, 18:53

PawelZ napisał(a):A czy ktoś mógłby mnie oświecić gdzie mam szukać kalksonu w jaju. Mam jajo kilka miesięcy ale się nie natknąłem na klakson :zapytanie: . Da się do niego dostać bez zdejmowania owiewek?

A co ty głuchy ?
unio

Postprzez PawelZ » poniedziałek, 13 lutego 2012, 18:56

Nie wiem jakim cudem go jeszcze nie widziałem. Podejrzewam, że jest taki brudny, że zlał się z tłem :) A w dodatku mam świetlówki w garażu to nie widać za wiele

[ Dodano: 13-02-12, 19:08 ]
unio napisał(a):A co ty głuchy ?

??? Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
PawelZ

Postprzez RAV » poniedziałek, 13 lutego 2012, 20:02

PawelZ napisał(a):(...)
unio napisał(a):A co ty głuchy ?

??? Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

no właśnie :P przeca wystarczy trąbnąć se raz a tajemnica ukrycia pipka zostanie rozwiana :D stąd pytanie unio o stan odbioru fal dźwiękowych przez twoje małżowiny uszne :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PawelZ » poniedziałek, 13 lutego 2012, 20:06

Oj tam :)
PawelZ

Postprzez RAV » poniedziałek, 13 lutego 2012, 20:41

Ale dobry temat, tak sobie spokojnie czytam i czytam, aż wreszcie sobie uświadomiłem, że w zeszłym roku na paradzie na motocudzie mój klakson powiedział "pa pa, więcej nie pipczę" po czym odmówił posłuszeństwa. Okazało się że masa już słaba była, ale wpadłem na pomysła że wsadzę coś mocniejszego ........... na pomyśle się skończyło bo zapomniałem :P
Dzięki za odświeżenie pamięci. W zeszłym roku zastanawiałem się czy nie zapodać tego na spręzarce, co by trąbił na prawdę porządnie, ale zwykły ślimak w zupełności wystarczy chyba :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA