kamilus021 napisał(a):Witam, zakupiłem pare dni temu Suzuki 600F z 2001roku, ma przejechane 37tys. i mam do was takie pytanie:
Jaki wlać do niej olej?
Z tego co wyczytałem, to dużo os poleca te dwa oleje:
Castrol GPS 10/40 oraz Motul 5100.
Ja leję Motula 5100, tylko zwróć uwagę na lepkość, ma być 10W40.
kamilus021 napisał(a):I czy jest możliwe, że pierwszy bieg (1) morze lekko zgrzytać jak się go wbija, gdy jest niski poziom oleju?
Pierwszy bieg generalnie może lekko zgrzytać (jak go wbijasz z postoju), bo masz w jajku mokre sprzęgło, tzn. sprzęgło jest nasączone olejem i pracuje w kąpieli olejowej. Sprzęgło, nawet rozłączone, przenosi pewien moment obrotowy poprzez lepki olej (im olej zimniejszy, tym bardziej), czasami dochodzi nawet do sklejenia się sprzęgła - odpalasz moto po dłuższym postoju, wbijasz jedynkę (na sprzęgle) a moto wyrywa do przodu i gaśnie. Rzadko bo rzadko, ale może się zdarzyć.
Rozłącz sprzęgło całkowicie (wciśnij klamkę do końca) i trzymaj tak, przegazuj chwilę, żeby odwirować większość tego oleju spomiędzy tarcz sprzęgła (mały udar na gazie), poczekaj chwilę (niech wałek wejściowy w skrzyni przestanie się obracać) i wtedy wbij jedynkę. Jest szansa, że wtedy zgrzyt będzie mniejszy. Ciężko go wyeliminować całkowicie, bo między tarczami sprzęgła jest mała odległość i ten olej zawsze będzie przenosił jakiś moment obrotowy...
Pamiętaj że stopa zaczyna i stopa kończy, tzn. nawet jak bieg nie będzie chciał wejść, to trzymaj nacisk na dźwignię biegów i popuść lekko sprzęgło - bieg powinien wskoczyć.
Generalnie nie przejmuj się tym stukiem, teoretycznie każdy taki udar zmniejsza trwałość sprzęgła kłowego (bo to sprzęgła kłowe w skrzyni tak stukają - biegi są cały czas zazębione, tzw. constant-mesh, a sprzęgła kłowe włączają odpowiednie przełożenie), ale w praktyce ludzie tak jeżdżą i nic się nie dzieje. Skrzynia znosi dużo większe udary, szczególnie przy nieumiejętnej redukcji, i też tak od razu się nie sypie.
Budzik napisał(a):Temat o olejach juz jest na forum. A lepszy olej od wymienionych to motul v300
Nie ma takiego oleju, być może chodziło Ci o Motul 300V. Jak dla mnie do jajka z 2001 lanie 300V to overkill. Poza tym 300V jest syntetyczny, a 5100 półsyntetyczny. Jeżeli był lany półsyntetyk, a zalejesz syntetyk, to syntetyk może wypłukać nagromadzony nagar, który uszczelnia silnik i spadnie kompresja.
Ostatnio edytowano środa, 22 maja 2013, 17:09 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz