Przedni hamulec - nie powracający tłoczek pompy.

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Przedni hamulec - nie powracający tłoczek pompy.

Postprzez CzarnyMatowy » wtorek, 24 lipca 2012, 17:10

Witam.

W moim moto od pewnego czasu zauważyłem, że nie powraca tłoczek przedniej pompy hamulcowej do położenia wyjściowego.

Pierwszym objawem było ciągłe świecenie się światła stopu spowodowane niedociskaniem krańcówki.

Gdy odciągam klamkę mam około 3 - 4 mm luzu pomiędzy głownią klamki a tłoczkiem pompy.

Na forum wyczytałem, że najprawdopodobniej jest to defekt sprężyny powrotnej w pompie i rozbiórka pompy oraz wymiana sprężyny załatwi sprawę.

A na koniec pytanie/prośba :) - czy ktoś z Was to robił i podzieli się swoją wiedzą na temat ewentualnych "min" występujących w w/w czynności?
CzarnyMatowy

Postprzez Budzik » wtorek, 24 lipca 2012, 18:49

byc moze po prostu masz zabrudzona pompe, i wystarczy to wszystko przeczyscic. jak bedziesz to rozbieral to pamietaj ze plyn hamulcowy jest mega zracy, szczegolnie lubi lakier- pieknie go rozpuszcza- a po zlozeniu calosci pamietaj o odpowietrzeniu ukladu.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez CzarnyMatowy » wtorek, 31 lipca 2012, 17:16

Budzik, - płyn hamulcowy rozpuszcza lakiery na bazie rozpuszczalników i wody, ale nie jest żrący :)

Co do całej operacji - wykonana i zakończona sukcesem, więc opiszę, bo może się komuś przydać.

1. Odkręcamy górną pokrywę i wysysamy strzykawką płyn.
2. Odkręcamy krańcówkę stopu (polecam zamiast odłączania wtyków ze względu na możliwość uszkodzenia konektorów i samej krańcówki)
3. Odkręcamy przewód hamulcowy (przed powyższym warto pod pompkę podłożyć szmatę tak aby nie zniszczyć lakieru - o czym wspominał Budzik), po odkręceniu przewód warto zaślepić śrubą z nakrętką i dwoma podkłądkami tak aby nic do niego nie wleciało.
4. odkręcamy pompę z kiery.

Rozłożenie pompy to stosunkowo łatwa sprawa ale jest jeden haczyk.
Tłoczek pompy musi być wciśnięty maksymalnie. Tylko wtedy zeger trzymający tłoczek będzie miałmiejsce aby wyjść z obudowy.

Po wyjęciu wnętrzności pompy, jeżlei korpus jest bez rys należy go umyć w preparacie do czyszczenia (WD40 abo cuś) pamiętając że w korpusie znajdują się dwa otworki. Jeden duży bliżej klamki, drugi ledwo widoczny pod takim metalowym "kwiatkiem" (patrząc w zbiorniczek płynu na pewno zajażycie o co mi chodzi :) )
Oba muszą być drożne inaczej klamka będzie gumowa !!!

Składamy pompkę w kolejności: Sprężyna z gumowym uszczelnieniem (uszczelnienie w kierunku klamki !!!), tłoczek z drugim uszczelnieniem (zewnętrznym), zeger (pamiętając o tym, że aby go wcisnąć trzeba tłoczek wepchnąć do końca) i zewnętrzy kondon.

Pamiętajcie żeby wszystko składać na pastędo zacisków/pomp hamulcowych.

Po takim złożeniu pompki i prawidłowym umocowaniu należy odpowietrzyć hembe (przy kołach) i wszystko gra.

Pompki nie trzeba odpowietrzać samej w sobie.

Mam nadzieje, że sięto komuś przyda :)

(EDIT) - zapomniałęm o najważniejszym. pompkę składamy korzystając z zestawu naprawczego - czyli na nowych uszczelkach :) )
Ostatnio edytowano wtorek, 31 lipca 2012, 17:19 przez CzarnyMatowy, łącznie edytowano 1 raz
CzarnyMatowy

Powrót do UKŁAD JEZDNY