KRANIK PALIWA, ZBIORNIK, PRZEWODY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Alpha » wtorek, 29 maja 2012, 20:52

W silniku po odkręceniu korka spustowego , i tak zostaje około półtora litra starego oleju . W chłodnicy , w głowicy itd , stąd ciemny olej .
Alpha

Postprzez vasen » środa, 30 maja 2012, 04:39

Co Ty piszesz,jakie 1,5 litra :shock: jesli wymieniasz olej razem z filtrem to zostaja śladowe ilości oleju,olej z chlodnicy momentalnie opada a i w głowicy zostaje tylko w niewielkich zagłębieniach i są to śladowe ilości, jeśli wymieniasz bez filtra (plan obsługi przewiduje taka wymianę) to zostaje to co jest w filtrze -ok 0,2 litra. To czy olej robi się szybko czarny zależy przede wszystkim od tego czy silnik w środku nie ma osadów które są zmywane przez olej,to ile tego osadu jest zależy od tego jaki był stosowany olej wcześniej i jak często był wymieniany. Gówniany jakościowo olej + niestosowanie się do terminów wymiany = syf w silniku
vasen

Postprzez Alpha » środa, 30 maja 2012, 18:42

Wystarczy zerknąć na stronę 1.02 manuala . Potem na budowę chłodnicy , głowicy i można przypuszczać że autor wspomnianego manuala nie zrobił byka :P
Alpha

Postprzez ziomek4000 » środa, 30 maja 2012, 21:31

a wracając do tematu kranika. dziś wymieniłem oring w kraniku. dla następnych którzy będą mieli taki problem to wymiary są takie:
średnica 17mm (zewnętrzna)
grubość 2,5mm
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 15:33

chłopaki mam problem. miałem źle poskładany kranik i jak nie było mnie w garażu to się rozleciał i wyciekło paliwo :( teraz muszę podkładać kranik do kupy ale nie wiem czy czegoś tam nie brakuje. nie mogę znaleźć dokładnego schematu więc wrzucam fotkę z nadzieją że ktoś z was będzie wiedział
Obrazek

czy w miejscu zaznaczonym przeze mnie na zdjęciu powinna być jakaś sprężynka czy nie?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez unio » sobota, 15 grudnia 2012, 19:35

Może niewiele pomogę ale spreżynka jest na pewno. Rozbierałem go rok temu i dokładnie nie pamiętam w którym miejscu. W Haynesie kranik jest opisany w dziale 3.2-3.5 ale nie aż tak dokładnie. Jest jakiś dokładniejszy schemat w fiszkach (FIG 37) Gdzieś na forum jest katalog części Suzuki z dokładnymi rysunkami poszczegulnych elementów więc tam bym szukał.
unio

Postprzez ziomek4000 » sobota, 15 grudnia 2012, 19:47

znalazłem :) nie miałem co w domu robić więc poszedłem do garażu i prawie na kolanach przejrzałem całą podłogę. znalazłem sprężynkę. jednak ma ona iść w inne miejsce niż zaznaczone. ma być między plastikowym elementem a tym metalowym do którego przykręcone jest pokrętło.
Ostatnio edytowano sobota, 15 grudnia 2012, 21:27 przez ziomek4000, łącznie edytowano 1 raz
ziomek4000

Postprzez lucman » czwartek, 27 grudnia 2012, 22:00

Panowie,

Nie mogę znaleźć informacji, jak zdjąć zbiornik paliwa w jajku 2001 bez jego opróżniania z paliwa.
Proszę o pomoc.

Chcę wymienić świece, a bez zdjęcia zbiornika nie da rady.
lucman

Postprzez Budzik » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:00

sciagasz siedzenie i amsz tam sruby od zbiornika, odkrecasz zbiornik i odsuwasz. przewody sa na tyle dlugie ze do swiec sie dostaniesz, a jak ci eni starczy to odczepiasz przewody od kranika (kranik na pozycji ON lub RES) i sciagasz caly zbiornik z paliwem spokojnie nie wyleci ci nic benzyny pod warunkiem ze masz szczelny kranik :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez rumun78 » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:50

to jeszcze owiewki należało by od zbiornika wypiąć bo się go trzymają :D
rumun78

Postprzez lucman » piątek, 28 grudnia 2012, 07:02

Dzięki, nie wiedziałem właśnie, czy kranik w pozycji ON trzyma paliwo.
lucman

Postprzez plaski » piątek, 28 grudnia 2012, 08:41

Pamiętaj jeszcze o odłączeniu kostki czujnika z prawej strony i w trakcie podnoszenia baku będziesz miał pod spodem jeden gumowy przewód pośrodku baku (albo zdejmujesz albo wyciągasz z bakiem).
Jak zdejmujesz przewód od kranika rzuć kawałek szmatki bo może troszkę benzyny polecieć.
plaski

Postprzez bbase » niedziela, 30 grudnia 2012, 00:01

Czy ktoś ma namiar jaki i gdzie kupić ten zestaw naprawczy do kranika? Że w Larsonie mają coś zastępczego to wiem ale moze jakiś link do strony czy coś takiego i który to jest bo zestawów jest mnustwo tylko zaden nie jest dedykowany do jajka :(
Bo juz kupiłem kranik na allegro i miał trzymać a leje sie z niego jeszcze lepiej niz z mojego orginalnego :)
bbase

Postprzez Budzik » niedziela, 30 grudnia 2012, 09:24

bbase ja kupilem w motoszklarni w warszawie.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez bbase » niedziela, 30 grudnia 2012, 10:13

Budzik napisał(a):bbase ja kupilem w motoszklarni w warszawie.

Ok dzieki za podpowiedz chciałem cos z tym zrobić skoro już zbiornik mam zdjęty.
Jak sie uda wymienić te zestawy naprawcze i będzie ok to jeden kompletny kranik będe miał na zbyciu ;)
bbase

Postprzez blue angel » niedziela, 30 grudnia 2012, 13:17

A propo kraników to mam do was pytanie. Dawno dawno temu ściągając zbiornik w tan niefortunny sposób odstawiłem zbiornik na stół że zachaczyłem o stojącą tam puszkę i odpięło mi się pokrętło. Jest zapięte na taka blaszkę. No i w środku znajdowała się dziwnie powyginana blaszka, która napewno coś robi niestety wkładając ją coś pogiąłem i chyba uszkodziłem ją bardzo. W zestawach naprawczych nigdzie nie widziałem takiej blaszki sa tylko uszczelki. Może ktoś ma stary kranik może być uszkodzony zniszczony i w ogóle niesprawny byleby miał tę nieszczęsną blaszkę.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez olszuwy » niedziela, 30 grudnia 2012, 15:45

ta blaszka w pozycji pri otwiera karanik bez udziału podciśnienia
olszuwy

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 30 grudnia 2012, 15:57

zadzwoń do Sławka z www.netbiker.pl może będzie miał jakiś walnięty kranik z którego wyciągnie ci blaszkę.
ziomek4000

Postprzez blue angel » niedziela, 30 grudnia 2012, 17:16

olszuwy napisał(a):ta blaszka w pozycji pri otwiera karanik bez udziału podciśnienia

wielkie dzięki Ufff dobrze wiedzieć co zepsułem.

Ziomek4000 wielkie dzięki w nowym roku zadzwonię.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Savk » czwartek, 21 lutego 2013, 21:54

zmuszony jestem odświeżyć temat, przeczytałem wszystko i nie znalazłem odpowiedzi której potrzebuje. Mianowicie "Sciagalem bak bo malowalem silnik i zapomnialem oznaczyc do czego sa poszczegolne wezyki. Bardzo bym prosil o pomoc bo nie jestem w tym zbyt dobry i nie wiem co gdzie idzie"

Obrazek

Obrazek

Drogą dedukcji

nr 6 idzie do 4
nr 5 do 3
nr 9 idzie do 7 ? ( to jest podcisienie ) ?
a od nr 8 jest wolny przewód np 1 który idzie na dół motocykla aby tam sobie z niego kapało ?

Czy dobrze mysle?

Pozdrawiam! :mrgreen:

a i jest jeszcze przewod wolny nr 1 ktory nie wiem do czego jest ;x
Ostatnio edytowano czwartek, 21 lutego 2013, 21:56 przez Savk, łącznie edytowano 1 raz
Savk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK