Tłumik akcesoryjny, pomoc w wyborze

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez wasatyperez » sobota, 16 marca 2013, 01:33

no to będzie chyba to (strasznie się ,,kruszyło,,) ale nowa rura była węższa więc założone jest bez tego bo nic bym tam nie wcisnął. mam nadzieję że to nie jest potrzebne do tego nowego wydechu.. a nowa część też mi się nie przyda dopóki nie będę zmuszony z jakiegoś powrotu wrócić do końcówki fabrycznej ;)
Ostatnio edytowano sobota, 16 marca 2013, 01:34 przez wasatyperez, łącznie edytowano 1 raz
wasatyperez

Postprzez ZiGi » sobota, 16 marca 2013, 16:57

Ten IXIL to nie jest ta najkrótsza wersja? Tasman miał tego mega krótkiego w Jajku.
Fajnie się prezentuje.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez RAV » niedziela, 17 marca 2013, 11:31

wasatyperez napisał(a):no więc jakoś to zamontowałem :snajper:

http://img542.imageshack.us/img542/2803 ... 120728.jpg

[ Dodano: 15-03-13, 13:29 ]
http://www.youtube.com/watch?v=fBug7JRZ ... qw&index=1

0:33 kkuurryywwaa mistrz normalnie :) nie ma polskiego filmu bez porządnej polskiej "urwy" :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 marca 2013, 12:34

Ladnie mruczy :)

a dB killera wyjmij i pokaz nagranie :) Uwielbiam ten grzmot od ktorego babcie na polu padaja krzyzem :D :diabel: :diabel:

ZiGi, ja mialem chyba troche krotszy tlumik. Chociaz do konca mi sie nie podobal taki ogorek. Ten na filmiku ma OK dlugosc i ladnie komponuje sie z bryla moto :)
TasmaN

Postprzez Maciek K-ce » poniedziałek, 25 marca 2013, 21:38

To może się podepnę pod temat :D Czy przy wyborze tłumika do 650 z 2011 roku mam zwracać uwagę na dedykowany rok?? Czy silniki różnią się w GSX650F między rocznikami?? np 2008 a 2011?? A i najważniejsze bo niektóre tłumiki są współdzielone z banditami. Niby ten sam silnik ale chyba inne strojenie??
Maciek K-ce

Postprzez moro99 » poniedziałek, 25 marca 2013, 22:00

Maciek K-ce, NIe ma strojenia - masz moto na wtrysku i wszystko ci sonda Lambda ogarnia :)
moro99

Postprzez Maciek K-ce » wtorek, 26 marca 2013, 09:08

moro99, dzięki wszystko ogarnięte. Byle jaki tłumik dedykowany do GSX650F albo GSF650 :D Dobrze cię zrozumiałem ?? 8)
Maciek K-ce

Postprzez moro99 » wtorek, 26 marca 2013, 09:14

Maciek K-ce, tak naprawde to jakikolwiek ktory bedzie pasowac :) nie musi byc de facto dedykowany do GSXF'a (fajnie jakby byl bo nie trzebaby przerabiac np rur (rozna srednica))
moro99

Postprzez Maciek K-ce » wtorek, 26 marca 2013, 09:16

moro99, OK wielkie dzięki :D
Maciek K-ce

Postprzez Budzik » wtorek, 26 marca 2013, 10:08

dedykowany jest jeszcze o tyle dobry ze jest wyliczony pod konkretny silnik. niededykowany moze tylko zmienic dzwiek
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 11:32

Budzik, w tej kwestii pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Nie wiem jak u innych producentów, ale w przypadku w/w IXIL'a jest to zawsze ta sama puszka, niezależnie od motocykla do którego kupujesz, czy jest to GSXR czy jajko. Zestaw różni się tylko "kitem" montażowym czyli łącznikiem między puszką a kolektorem- jest dedykowany dokładnie do danego modelu motocykla. Nie ma tu mowy o jakiś różnicach wynikających z odmienności zastosowanych jednostek napędowych :P
Mały

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 11:49

Mały, jezeli puszka jest taka sama to dedykowane jest tylko mocowanie :) bo dedykowany uklad wydechowy jest opracowywany pod konkretny silnik, stad dedykowane ukaldy wydechowe tyle kosztuja, bo wyliczana jest odpowiednia dlugosc fali, jakichs drgan i masy innych parametrow.

w 4T wydech nie ma tak duzego znaczenia jak w 2T. wiec zastosowanie dowolnej puszki zmienia nam dzwiek, a dobrze dobrana(dedykowany uklad wydechowy) moze poprawic osiagi silnika.
w 2T wydech ma kolosalne znaczenie i tu nie mozna sobie zakladac co chcemy, bo pojazd moze przestac chciec jechac :)

ale te dedykowane kosztuja odpowiednio http://allegro.pl/yamaha-r1-07-devil-ty ... 10994.html
Budzik

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 12:39

Budzik napisał(a):Mały, jeżeli puszka jest taka sama to dedykowane jest tylko mocowanie
dokładnie to samo miałem na myśli w wypowiedzi powyżej, dlatego nie zgodziłem się z Twoją wypowiedzią:
Budzik napisał(a):dedykowany jest jeszcze o tyle dobry ze jest wyliczony pod konkretny silnik. niededykowany moze tylko zmienic dzwiek
nie ma czegoś takiego jak niededykowany, bo puszka jest jedna i taka sama dla wszystkich ;) (podkreślam, że nadal mówię o przypadku IXIL'a)

Myślę, że mówimy o tym samym tylko inaczej interpretujemy sformułowanie "dedykowany"

[ Dodano: 27-03-13, 12:50 ]
Budzik napisał(a):dedykowany uklad wydechowy jest opracowywany pod konkretny silnik, stad dedykowane ukaldy wydechowe tyle kosztuja, bo wyliczana jest odpowiednia dlugosc fali, jakichs drgan i masy innych parametrow

możesz mi wyjaśnić bo się nie znam na tym o jakich falach, drganiach i innych parametrach układu wydechowego mówisz?
Mały

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 13:53

Mały,
http://grabowski.com.pl/?page_id=42
ciezko bylo nalesc cos dobrego, ale mam nadzieje ze to bedize ok.

serjny wydech, spelnia normy czysttosci euroX i glosnosci ;]

a jesli chcesz wycoagnac z silnika wiecej to warto dodac dobry uklad dolotowy i wydechowy WYLICZONY pod konkretny silnik, a wtedy bedizesz mial widoczny przyrost mocy, oczywiscie co za tym idzie zmiana mieszanki (moze lambda sobie nie poradzic wtedy tzw chip tuning, zmiany map wtrysku itd)
Budzik

Postprzez Mały » środa, 27 marca 2013, 14:05

dzięki, z chęcią zapoznam się z tym materiałem,
Mały

Postprzez moro99 » środa, 27 marca 2013, 15:10

Budzik, to ze zmiana wydechu przyniesie "znaczy przyplyw mocy" to mit. Zazwyczaj moc sie obniza poniewaz tak jak mowisz pojemnosc ukladu sie zmniejsza.

przyrosty mamy tylko na komputerach (chip tuning) - takie oczywiscie zeby mozna poczuc
moro99

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 15:16

moro99, przy zalozeniu jakiejs akcesoryjnej puszki moc sie obnizy tak jak mowisz, ale nie przy dedykowanej pod konkretny silnik
Budzik

Postprzez Gof » środa, 27 marca 2013, 15:23

Teoria teorią, a sprawdzał ktoś z was moc motocykla przed i po zmianie puchy na akcesoryjną?
Gof

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 15:24

Gof, na zlocie na ktorym byles hamowali 2 hayki 1 z seryjna pucha a 2 z akcesowyjna yoshimura i seria wypadla lepiej :)
Budzik

Postprzez Gof » środa, 27 marca 2013, 15:39

To dwa różne egzemplarze motocykla, więc mogą się różnić nawet na tych samych puchach.

Fabrycznie moje jajo ma 92 konie - ile ich zostało przez ok. 10 lat używania (na fabrycznej puszce) nie wiem, ale po zmianie puchy przy 10.5k RPM ma 96.9 KM.

Obrazek

Falowe doładowanie silnika jest faktem, ale zastanawiam się, czy przelotowość puchy nie daje przy wysokich obrotach więcej, niż to doładowanie, i czy to falowe doładowanie w ogóle ma miejsce przy wysokich obrotach (bo zależnie od kąta pokrycia zanim wytworzy się podciśnienie to już zawór wydechowy może być zamknięty). Seryjna pucha musi spełniać normy głośności, a zawsze jest coś kosztem czegoś, więc nie zdziwiłbym się, gdyby na skutek zwiększonych oporów moc była mniejsza.

Ale to tylko teoretyzowanie. Przydałby się wykres tego samego motocykla, w tym samym czasie, przed i po zmianie puchy, na pewno ktoś coś takiego zrobił.
Gof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI