wymontowanie zegarów z jajka

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez Rafior » niedziela, 17 marca 2013, 11:29

A ja pamiętam swojego starego Shadowa, też miałem licznik w milach w nim i tak się przyzwyczaiłem i potrafiłem obliczać, że potem ciężko było się przestawić na kilometry :P
To muzeum, nie klubokawiarnia proszę pana.
Rafior

Postprzez cynio » niedziela, 17 marca 2013, 21:45

sprawa wygląda tak.
1. najlepiej ściągnąć owiewki wszystkie ( jest możliwe wyciągnięcie bez ściągania ale czasochłonne i wkurzające bardzo bardzo)
2. odkręcić te dwie śruby które zaznaczyl biedron na zdjęciach
3. odkręcić trzy śruby trzymające zegary w obudowie
4. wyciągnąć zegary pamiętać o odpięciu kabli 1 wtyczka bez problemowo
5. na spodzie zegarów 8 śrubek odkręcić obudowa sama bez problemu sie rozchodzi
6. widelec w rączkę i ściągamy wskazówki
7. tu zaczyna się zabawa tarcze z allegro nie maja tych cypków które ograniczają opadanie wskazówki trzeba przełożyć z oryginału tez bez problemu.
8. odkręcamy śrubki ściągamy tarczę nakładamy kolejną i przykręcamy
9. Teraz to co mi sprawiło problem nie mały. Po włożeniu wskazówek było ok ale po podłączeniu do moto i wlączeniu zapłonu obrotomierz ustawil się na 3 tyś obrotów a prędkościomierz na 30km/h na zgaszonym silniku. Nie myśląć długo rozkręciłem szybko zegary wyciągnąłem wskazówki włączyłem zapłon i wcisnąłem wskazówki w pozycji zero. Po odpaleniu niby wszystko ok. Na 1 biegu na centralce prędkość 20 km/h obroty po rozgrzaniu 2 tyś. prawie. Tak podobnie miałem przed zmianą też. efekt wymiany wizualnie super podświetlenie miało być niebieskie same cyferki jest pół na pół też fajnie wygląda mam nadzieję że uda mi się zdjęcia wkleić.
To by było chyba na tyle jeśli ktoś co doda to super.

Biedron mógłbym prosić o wklejenie zdjęć bo mi coś nie wychodzi jeśli tak to podaj maila na PW to prześle Ci zdjęcia
cynio

Postprzez BiEdRoN » niedziela, 17 marca 2013, 23:04

poszło pw

[ Dodano: 18-03-13, 12:25 ]
masz i swoje fotki
Obrazek
Obrazek
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/29/20130317094000.jpg/]Obrazek
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez MICHUS » sobota, 30 marca 2013, 17:58

witam
ja tez walczyłem z tym tematem patrząc po dacie w tym samym czasie lecz nie byłem na forum
wszystko rozebrałem jak powyżej no i cóż pojawił się problem jak zdjąć wskazówki
poszukałem i tez próbowałem widelcem ,niestety skończyło się kosztem 100zł (zakup 2 zegarów) ponieważ nie mogłem ustawić wskazówki albo nie łapała albo chodziła za ciasno
nie wiem jeżeli komuś się udało to super ja odradzam zdejmowanie wskazówek
rozwiązaniem jest rozpiłowanie (market-owy okrągły pilniczek za 3 zł) tarcz wystarczy na styk otwór rozpiłować na średnice jak środek wskazówki i spokojnie można założyć blat , po założeniu wcale nie ma tragedii jeśli chodzi o otworek
stare tarcze odkręciłem 2 śrubeczki i bardzo delikatnie wytopiłem lutownica (jest plastik szybo się topi) ścieżkę tak aby wysunąć tarcze,wiadomo trzeba delikatnie bo tuż pod tarcza są druciki grubości może włosa.
teraz już mogę się cieszyć nowymi tarczami (ja miałem w km lecz wymyśliłem sobie białe tarcze) podświetlenie mam niebieskie (diody zamienniki żarówek)
jedyne co to nierówno troszkę świeci skala w jednych miejscach słabiej ale tym tematem zajmę się już za rok ;)

[ Dodano: 30-03-13, 18:04 ]
a jeszcze zapomniałem dodać iż uszkodzony zegar rozebrałem na ,,sekcje zwłok :diabel: '' , co się okazało jest to taka plastikowa kostka która łatwo można rozebrać (oczywiście jak zniszczymy uzwojenie ,całość jest owinięta) wewnątrz jest magnesik i wydaje mi się że trzeba dużo szczęści aby wskazówkę wcisnąść w odpowiedni moment zazwyczaj jak wciskasz nie idzie nie idzie a jak pójdzie to już za głęboko bynajmniej ja tak miałem :diabel:
Pal gumę anie Dusze
MICHUS

Postprzez Budzik » sobota, 30 marca 2013, 18:19

MICHUS, a nie mozna wsadzic wskazowki na zapalonym motocyklu?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez blue angel » sobota, 30 marca 2013, 18:28

jak się poedjmę to zgłoszę sie o pomoc. Bo mam mile a już mam dośc przeliczania a do Anglii nie jeżdzę :)
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez MICHUS » sobota, 30 marca 2013, 22:35

wiesz nie chodzi o miejsce wskazówki , zegary są tak zbudowane ze wskazówka teoretycznie ustawi się we właściwej pozycji , tam jest magnesik i w plastiku z jednej strony metal więc ile razy byś nie kręcił w lewo lub w prawo to wskazówka ustawi się we właściwej pozycji (w samochodach są sprężyny i już jest problem) tutaj ja wyrwałem oś z magnesu i wcisnąć ją w odpowiednie miejsce jest prawie niemożliwe (ciekawi mnie jak japonce to robią) pamiętam jak miałem golfa 3 wskazowi się wykręcało nie były na gwincie ale miały opór i w ten sposób można było je zdjąć oczywiście trzeba było później wyskalować ( śmieszna historyjka , 2 pasówka równam się z busem i krzyczę na cb kolego ile masz na zegarze a on o h.... ci chodzi heh ee a moje zegary bez obudowy zatrzymuje się i ustawiam ale dałem rade )

[ Dodano: 30-03-13, 22:42 ]
a w sumie napisałem dużo a nie konkretnie
jak przełożysz wskazówkę w lewo przez ogranicznik ustawi się na prosto w dół 6 godzina
jak przekręcisz wskazówkę w prawo za 140 km/h sama poleci w dół na mniej więcej 6 więc po prostu na plastiku gdzieś markerem zaznacz w którym momencie zatrzyma się wskazówka i później pamiętaj w którą leciała wskazówka
ale dobrze ci radze nie zdejmuj wskazówek tylko zrób tak jak pisałem większe otwory
zaraz spróbuje dodać zdjęcia jak to wygląda ( tylko ze forum dla mnie to czarna magia i nie wiem czy mi się uda)
Pal gumę anie Dusze
MICHUS

Postprzez cynio » niedziela, 31 marca 2013, 12:27

Hm powiem szczerze nie myślałem nad piłowankiem ale spontan widelec lekko powoli i zeszły wskazówki. Włożenie troszkę gorzej ale udało sie tez delikatnie z rozwagą. początkowo zlożone w domu lecz po odpaleniu zapłonu wskazówki podniosły się tak jak opisałem w moim poście szybke rozkręcenie powolne delikatne wyciągnięcie wskazówek odpalenie zapłonu bez odpalania moto i wskazówki ponownie wsunięte w pozycji zero. Wszystko teraz działa jak powinno. Oczywiście każdy robi jak uważa dlatego piszemy tu jak kto robił a jak już sobie ktoś będzie chciał zrobić to jego sprawa pozdrawiam. Biedron wkleił jak wyglądają moje zegary po zmianie. Dzieki wielkie Biedron.
cynio

Postprzez Schummi » wtorek, 2 kwietnia 2013, 18:51

cynio, zrobiłem dokładnie tak samo (widelec a wkładanie przy włączonym zapłonie) i działają bez zarzutów :P
nawet bym nie wpadł na pomysł, żeby sobie już na starcie psuć tarczę (piłowanie) :granat:
ale rzeczywiście każdy robi jak chce :roll:
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez MICHUS » piątek, 5 kwietnia 2013, 20:43

Obrazek

[ Dodano: 05-04-13, 21:45 ]
Obrazek

[ Dodano: 05-04-13, 21:46 ]
Obrazek

[ Dodano: 05-04-13, 21:46 ]
http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... egary.jpg/

[ Dodano: 05-04-13, 21:47 ]