POMIAR TEMPERATURY OLEJU

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez Laguna » poniedziałek, 22 marca 2010, 14:52

Laguna

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 22 marca 2010, 15:15

Laguna napisał(a):Też ładny wskaźnik :P
http://moto.allegro.pl/item959778380_ws ... _nowy.html

Jajcarze mogą rozebrać i wcisnąć w puste miejsce koło poziomu paliwa... Ja bym tak zrobił... Tylko dodałbym tarcze indiglo zegarów i wszystko by się ładnie komponowało :D

Guardian_Angel napisał(a):Można całkowicie uprościć układ stosując jedynie np taki włącznik termiczny układu chłodzenia samochodu właczający wentylator (przekaźnik termiczny).

Zgadza się!!! Tak mam w fireblade zrobiony wentyl do chłodnicy płynu... Czujnik, włącz wyłącz i wentyl po bezpieczniku... Żadnych cudów nie ma :D
miki1406

Postprzez zary » poniedziałek, 22 marca 2010, 22:41

tak da się, tylko problem w montażu takiego czujnika, chyba ze znajdziesz takiego coby pasował w gwint korka spustowego oleju ;]
zary

Postprzez Rychu » wtorek, 23 marca 2010, 10:06

Hehe Zary ja rozmawialem o tym z Aniołem i mozna kupic redukcje na sruby w sklepie z rzeczami do pneumatyki albo do w lepszym hydraulicznym.. Ja na razie sie wstrzymuje z mierzeniem temp.. a myslalem wlasnie o takim zestawie jak Laguna dal:)
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez zary » wtorek, 23 marca 2010, 18:52

no ładny komplecik tylko jakbyś chciał podpiąć wentylator to takiej funkcji chyba nie ma, a co do przejściówek owszem da się, ale za bardzo by dyndało pod moto i groziło wyrwaniem w terenie ;p
zary

Postprzez chicken » piątek, 26 lipca 2013, 20:00

Chciałbym odświeżyć temat po 3 latach waszych testów :P Tez chce do siebie zalozyc jakis pomiar temperatury i to ten najprostszy czyli ladny termometr tablicowy z sondą. Sprawdza się taki na dluzszą mete? Dziala jak powinien? Tez bym wlozyl sondę albo między blaszki chlodnicy, albo myslalem o wywierceniu dziurki ciut mniejszej średnicy niż sonda w korku plastikowym od wlewu oleju i tam ją ciasno włożyć.
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Jacky » piątek, 26 lipca 2013, 21:08

Jacky

Postprzez woznyman » sobota, 28 września 2013, 21:48

wynalazłem prostszy i tańszy sposób:

"mędrca szkiełko i oko..." :mrgreen:

a raczej ucho

jeżeli zaczyna się podnosić temperatura oleju w granice, w których nie powinna być, podnoszą mi się też wolne obroty :D
"Nie wypuszczone bąki przedostają się do głowy i tak powstają posrane pomysły"
woznyman
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » czwartek, 10 października 2013, 20:38

woznyman napisał(a):wynalazłem prostszy i tańszy sposób:

"mędrca szkiełko i oko..." :mrgreen:

a raczej ucho

jeżeli zaczyna się podnosić temperatura oleju w granice, w których nie powinna być, podnoszą mi się też wolne obroty :D

A mi za to spadaja :(
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez paavo91 » piątek, 11 października 2013, 16:46

Jak ktoś lubi gadżety ;)
Termometr w moim wykonaniu, tymczasowo czujnik na chłodnicy jednak spróbuję na wiosnę zamontować w misce .

http://www.youtube.com/watch?v=rw-t9Bhpw0Y
paavo91

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 22 października 2013, 19:51

paavo91 napisał(a):Jak ktoś lubi gadżety ;)
Termometr w moim wykonaniu, tymczasowo czujnik na chłodnicy jednak spróbuję na wiosnę zamontować w misce .

fajny :D a co to za wyświetlacz z zegarka jakiegoś :P?
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez requiem5 » wtorek, 22 października 2013, 21:17

paavo91 napisał(a):Jak ktoś lubi gadżety ;)

przyciemnij sobie szybkę najzwyklejszą folią do przyciemniania szyb samochodowych i będzie fajnie widać tylko cyferki. Ja tak zrobiłam z wyświetlaczem Gofa bo mi się nie podobały te wnętrzności co tam było widać a teraz nawet w słońcu przyzwoicie cyfry widać.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Gof » środa, 23 października 2013, 08:04

Fajny wyświetlacz, ja będę w wolnej chwili robił do Hayki termometr (temperatury otoczenia, bo silnika jest oryginalnie) i woltomierz (pomiar ładowania) na takim wyświetlaczu (cyfra 7mm):

http://artronic.pl/o_produkcie.php?id=875
Ostatnio edytowano środa, 23 października 2013, 08:04 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy
Gof

Postprzez paavo91 » środa, 23 października 2013, 08:51

Wyświetlacz DLO-1414 rzadko spotykany, kiedyś często na użytek wojska. Dorwałem za dobrą cenę, niektórzy nawet 50zł sobie za nie liczą.
Ja trafiłem za 20zł z przesyłką no i mi się podoba bo malutki, ładnie wygląda, troszkę inteligentny ;)
Trzeba tylko wybierać cyfrę i wysyłać znak(ASCII).
paavo91

Postprzez Gof » środa, 23 października 2013, 09:21

Zerknąłem w datasheeta. Fajny :)
Gof

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » środa, 23 października 2013, 14:56

paavo91 napisał(a):Wyświetlacz DLO-1414 rzadko spotykany, kiedyś często na użytek wojska. Dorwałem za dobrą cenę, niektórzy nawet 50zł sobie za nie liczą.
Ja trafiłem za 20zł z przesyłką no i mi się podoba bo malutki, ładnie wygląda, troszkę inteligentny ;)
Trzeba tylko wybierać cyfrę i wysyłać znak(ASCII).

no ja zrobiłem projekt swój własny dzięki któremu pokazuje mi na wyświetlaczu godzinę włączenie świateł migaczy wskaźnik paliwa biegów tylko, że dałem dupska bo zrobiłem to na wyświetlaczu od nokii 3310... po 1 sugerowałem się tym że go mam i jest prosty w obsłudze i go miałem ale teraz brakuje mi miejsca i jak jest słońce to nie widac :P aktualnie czekam na wysylke nowego :D zamówiłem dotykowy w dobrej cenie :D
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Gof » środa, 23 października 2013, 15:02

wiktorszmy@gmail.com napisał(a):no ja zrobiłem projekt swój własny dzięki któremu pokazuje mi na wyświetlaczu godzinę włączenie świateł migaczy wskaźnik paliwa biegów tylko, że dałem dupska bo zrobiłem to na wyświetlaczu od nokii 3310... po 1 sugerowałem się tym że go mam i jest prosty w obsłudze i go miałem ale teraz brakuje mi miejsca i jak jest słońce to nie widac :P aktualnie czekam na wysylke nowego :D zamówiłem dotykowy w dobrej cenie :D

W sumie ciekawe jak dotykowy sprawdzi się na moto - po pierwsze rękawice zmniejszające precyzję i wymuszające zastosowanie touchscreena rezystancyjnego, po drugie drgania, po trzecie odfiltrowanie zakłóceń od instalacji (ale to ma raczej znaczenie przy touchscreenach pojemnościowych).

Kiedyś jak chciałem zamontować wyświetlacz LCD w moto, to kupiłem taki fajny chip-on-glass, bez podświetlenia, nawet wymyśliłem, jak go zamortyzuję... leży i czeka na lepsze czasy.

Ogólnie od jakiegoś czasu podchodzę do wszystkiego na zasadzie "im prościej tym lepiej, bo mniej się może zepsuć" :)
Gof

Postprzez kaamos » środa, 23 października 2013, 15:41

Gof napisał(a):rękawice zmniejszające precyzję i wymuszające zastosowanie touchscreena rezystancyjnego

Skórzane, Jeśli nie mają grubej podszewki od wewnątrz dłoni, to nie wymuszają. Bez podszewki zachowują się praktycznie jak dłoń na pojemnościowych.

Gof napisał(a):"im prościej tym lepiej, bo mniej się może zepsuć"

Tu się zgodzę. Plus LCDki nie lubią zimna.

Co więcej, im taniej i bardziej niepozornie, tym lepiej, bo mniejsza szansa, że komuś, kto akurat będzie przechodził obok maszyny, przyda się ;)
kaamos

Postprzez paavo91 » środa, 23 października 2013, 16:18

Nie chcę nikogo krytykować bo jak ktoś ma pasję to zrobi i na touchscreen choćby miało nie spełnić swojej funkcji ;) No ale patrząc rozsądnie to do nie zadaszonego pojazdu, którego prowadzi się w dodatku dwoma rękami dotyk raczej odpada.

Też kiedyś chciałem użyć LCD z nokii ale zniechęciły mnie wymiary, delikatność, potrzeba dopasowania napięć. Dziś "komputer pokładowy" raczej bym zrobił na jakimś graficznym np. http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... ctID=42728 . Kolor i większa rozdziałka to już bajer miły dla oka :)
No i odgapiając od innych fajnie by mieć tylko 1 przycisk pod kciukiem jak to jest w komputerach od MGI.
paavo91

Postprzez Gof » czwartek, 24 października 2013, 12:25

kaamos napisał(a):Jeśli nie mają grubej podszewki od wewnątrz dłoni, to nie wymuszają.

Moje wymuszają, pojemnościowe touchscreeny nie łapią :(

kaamos napisał(a):Tu się zgodzę. Plus LCDki nie lubią zimna.

W sumie o ile nie jest jakoś bardzo zimno, to jedynie czas zmiany orientacji kryształów (a przez to czas reakcji wyświetlacza) się zwiększa.

kaamos napisał(a):Co więcej, im taniej i bardziej niepozornie, tym lepiej, bo mniejsza szansa, że komuś, kto akurat będzie przechodził obok maszyny, przyda się ;)

A to prawda :) Albo dobrze to zabudować, żeby nie dało się wyrwać bez rozkręcenia połowy moto :)
Gof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI