BRAK MOCY PODCZAS JAZDY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez zolwik » piątek, 3 lipca 2009, 16:03

wrzaskun napisał(a):Miałem coś podobnego . Sprawdź filtr powietrza . U mnie po wymianie natychmiast ustąpiło i mniej zaczął pic paliwa
Pzdr :)

No to przecież pisał że jest czysty i go dodatkowo przedmuchał
zolwik

Postprzez DiElektryk » piątek, 3 lipca 2009, 22:55

Problem rozwiązany, po kolejnej regulacji silnik chodzi równo w całym zakresie obrotów bez względu na osiągniętą temperaturę. Testuję już drugi :D dzień i wszystko gra jak ta lala. :mrgreen:
DiElektryk

Postprzez fafudrak » sobota, 4 lipca 2009, 14:17

firefox ja bym na 99% ostawil filtr powietrza !! Ja mialem tak samo, ze jak odkrecalem na max to w okolicach 8 tys dusil sie, milala sekunda dwie i wyrywal do konca. Kombinowalem ze wszytkim (zawory, gazniki itp) a to byl filtr. Moj tez wydawal sie czysty i niewiele roznil sie od nowego :) ale po zmianie wszytko sie uspokoilo i motor zaczal pieknie jezdzic :)
fafudrak

Postprzez zolwik » sobota, 4 lipca 2009, 17:04

Chłopy FF już doszedł do tego co było nie tak ,no ale nie ch sam się pochwali nikt nie trafił sam się zdziwiłem jak się spotkaliśmi .

Pozdro FF
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » niedziela, 5 lipca 2009, 07:01

zolwik napisał(a):Chłopy FF już doszedł do tego co było nie tak ,no ale nie ch sam się pochwali nikt nie trafił sam się zdziwiłem jak się spotkaliśmi .

Pozdro FF

Siemano, a gdzie foty :)

Ciezko stwierdzic co bylo przyczyna bo wykonalem:

- przednmuchalem filt powietrza oraz paliwa
- wymienilem olej i filt oleju
- naciagnalem lancuch

Po wykonaniu tych operacji na trasie blisko 500 km jaka wczoraj zrobilem (hel, wladyslawowo, Gdynia, Jaroslawiec) nie stwierdzilem problemu jadac z plecakiem :)

Zobaczymy na trasie powrotnej do Wawy
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Mars » niedziela, 5 lipca 2009, 19:16

Pewnie któryś z filtrów szwankował .
Mars

Postprzez firefox » niedziela, 5 lipca 2009, 23:19

Na trasie Ustka - Warszawa nie bylo zadnego problemu, pojechal 210 :) na A1 Spalil mi 32 litry na okolo 500 km co daje 6,5 litra
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Djobeł » wtorek, 7 lipca 2009, 10:52

Cholerna ta przypadłość o której piszesz Fire. Ja się męcze z tą usterką od dłuższego czasu. Podobny temat zakładał na forum MONTIS ale nie wiem czy rozwiązał sprawę. Sam byłem przekonany, że to kwestia regulacji gaźników, zresztą świeżo po synchro, problem chwilowo zanikł. Teraz znowu się odzywa, identyczne objawy, czasem przy 1,8 zł potrafi nagle zgubić obroty i kompletnie nie reagować na dodawanie gazu manetką:( Wyregulowałem gaźniki, wymieniłem filtr powietrza, oleje wszystkie pierdoły praktycznie i nic. Teraz tak sobie myśle - może to problem wężyków...może któryś jest zapchany...Szkoda, że nie postawiłeś jednoznacznej diagnozy Fire, bo i ja wiedziałbym za co się brać, ale ważne, że wyleczyłes te gównianią przypadłość :brawo:

Pozdrawiam
Djobeł

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 11:55

Djobeł napisał(a):Cholerna ta przypadłość o której piszesz Fire. Ja się męcze z tą usterką od dłuższego czasu. Podobny temat zakładał na forum MONTIS ale nie wiem czy rozwiązał sprawę. Sam byłem przekonany, że to kwestia regulacji gaźników, zresztą świeżo po synchro, problem chwilowo zanikł. Teraz znowu się odzywa, identyczne objawy, czasem przy 1,8 zł potrafi nagle zgubić obroty i kompletnie nie reagować na dodawanie gazu manetką:( Wyregulowałem gaźniki, wymieniłem filtr powietrza, oleje wszystkie pierdoły praktycznie i nic. Teraz tak sobie myśle - może to problem wężyków...może któryś jest zapchany...Szkoda, że nie postawiłeś jednoznacznej diagnozy Fire, bo i ja wiedziałbym za co się brać, ale ważne, że wyleczyłes te gównianią przypadłość :brawo:

Pozdrawiam

No mnie tez ciezko okreslic co bylo przyczyna, wydaje mi sie, ze w moim przypadku byla to wlasnie regulacja lancucha, bo tak jak mowilem w czasie jazdy slyszalem metaliczny dzwiek. Prawdopodobnie lancuch ocieral o stopke centralna :O

Na poczatku wydawalo mi sie, ze to wina filtru powietrza, ze za malo powietrza dostaje. Filt przedmuchalem na stacji kompresorem i nie zauwazylem smieci. Paliwa tez dmuchnalem ustami i wydaje sie drozny. Tak jak wspomnialem na trasie 1 tys km problemu nie bylo, szedl jak przecinak :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Laguna » środa, 22 lipca 2009, 22:03

Napisz po regulacji czego sie poprawiło zaworów czy gaźników bo mam tak samo na zimnym :/
Laguna

Postprzez DiElektryk » sobota, 25 lipca 2009, 14:16

Kolego nie wiem dokładnie bo robiłem regulacje zarówno zaworów jak i gaźników, w każdym razie moto jeździ jak nowe 8)
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

spadek mocy

Postprzez fydzia » środa, 25 listopada 2009, 20:58

Witam , w moim jajku zaobserwowałem dziwna przypadłość , po dłużej jeździe powyżej 160 km/h ( jakieś 30 minut ) nagle następuje spadek mocy , który objawia sie tym iż manetka na max odkrecona a motor spada z obrotów i zwalnia . Odzywa dopiero ok 100 km/h chodź nie jest to regułą . Może to być spowodowane , zatkanym filtrem paliwa , złym paliwem ?? moze na to ma wpływ tez to iz naped już jest na calkowitym wyczerpaniu i nie da sie go bardziej naciągnąc ?? Czekam na jakies sugestie
fydzia

Postprzez Alpha » środa, 25 listopada 2009, 23:19

Powinieneś poświęcić trochę czasu , i wykryć tą przyczynę niezwłocznie , bo uboga mieszanka powoduje przegrzewanie sie silnika :( .

Sprawdź membranę kranika - zdejmij wężyk od podciśnienia z gaźnika i zassij powietrze . Jeśli daje się to robić , a język sie nie przyklei do końca wężyka , mamy pierwszego winowajcę - membranę (bez demontażu owiewek).

Odpowietrzenie baku . Być może da się usłyszeć syknięcie w czasie otwierania wlewu paliwa . Pewniej sprawdzisz wyjmując bak ( wystarczy odkręcić kilka śub z owiewek - nie trzeba ich demontować , wystarczy odgiąć i wyczepić bolce z zaczepów gumowych) i spuszczając paliwo w kontrolowanych warunkach . Zobaczysz czy po np 5 litrach przestaje płynąć . Sprawdz też czy wydatek jest wystarczający , większy niż np. 20 litrów na godzinę (1l/3min). Ja sprawdzałem podstawiając rynienkę i spuszczałem po kolei z każdej komory pływakowej , mierząc ilość paliwa na minutę .

;) Filtry to pierwsze co sprawdzasz , tak jak bezpieczniki .

A łańcuchem też nie zwlekaj , zrób dobrze swojej Zuzi :D
Alpha

Postprzez firefox » czwartek, 26 listopada 2009, 09:52

Moim zdaniem lancuch ja mialem podobne problemy ze swoim moto i tez lancuch byl nienaciagniety, gdy naciagnalem problem znikl na chwile, dopoki znow nie bylo luzu
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » czwartek, 26 listopada 2009, 10:02

Tu chodzi o brak mocy a nie o przeniesienie napędu.
1) sprawdz filtra paliwa - jak czarny to wymień.
2) sprawdz filtr powietrza - można przedmuchać sprężarką ale tylko z zewnątrz
3) swiece zapłonowe - może nadają się do wymiany lub wystarczy wyczyścić szczotką
4) naciągnij łańcuch

Jeśli po wymianie filtra paliwa nic się nie poprawiło, przestaw kranik na PRI i przetestuj w czasie jazdy czy spada moc czy nie. Jeśli na pozycji ON spada moc tzn "nie ciągnie" a na PRI jest dobrze, tzn. że masz kranik do czyszczenia bo jest przytkany.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Nyuno » czwartek, 26 listopada 2009, 10:15

Ja tak miałem, ale przy prędkościach 200+. Gdy powyżej tej prędkości jechałem, to motocykl zaczynał zwalniać, nawet jeżeli do końca odkręcałem manetkę. Dopiero jak puszczałem, spadło z obrotów i poniżej 180, to mogłem znowu mocniej mu odkręcić. Okazało się, że miałem zaśniedziałe gaźniki i paliwo nie nadążało do nich docierać :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » czwartek, 26 listopada 2009, 10:20

guardian_angel napisał(a):Tu chodzi o brak mocy a nie o przeniesienie napędu.

Wiem o co chodzi, ale mowie ze ja w pewnych predkosciach odkrecanie manetki nic nie dawalo, dlatego mowie o lancuchu.

Tak czy siak jesli kolega wspomina, ze lancuch jest na wykonczeniu trzeba to zrobic i to szybko.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez fydzia » piątek, 27 listopada 2009, 19:34

dzięki za info , w wolnej chwili postaram sie wszystko posprawdzać i wtedy bede mógł powiedziec co byłop rzyczyną :)

[ Dodano: 27-11-09, 19:35 ]
a świece miałem niedawno wymieniane to raczje nie one sa powodem
fydzia

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 30 listopada 2009, 09:05

Ja miałem podobnie jak fydzia chyba ze dwa razy w życiu, ale to było po tankowaniu na stacjach niewiadomego pochodzenia.

Objawy dokładnie te same, lece 160km/h dłuższy czas i nagle zaczynam gubić moc i silnik gaśnie, odpuszczam mu na chwilę, odpalam ze startera (cały czas jadąc na sprzęgle) redukcja i ogień i moto niby nigdy nic jedzie dalej i lece dalej 160km/h.

Nie wiem ale może coś zablokowało filtr i nie dostawał paliwa, może do gorsze paliwo.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez fydzia » poniedziałek, 30 listopada 2009, 20:45

ale mnei moto nie gasnie :)
fydzia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK