Obniżenie mocy do kategorii A2

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Obniżenie mocy do kategorii A2

Postprzez Karpaj » poniedziałek, 9 marca 2015, 18:20

Cześć, mam gsxf600 z 1996 roku, 63KW w dowodzie, natomiast niedawno zrobiłem kategorię prawa jazdy A2. Czy ktoś już zmniejszał moc i wie co i jak? Za wszelkie rady będę wdzięczny, bo nie wiem czy się w to bawić, czy sprzedać i kupić już tak zarejestrowany, np. z Niemiec.
Karpaj

Re: Obniżenie mocy do kategorii A2

Postprzez requiem5 » poniedziałek, 9 marca 2015, 19:30

już ktoś na forum chciał się bawić w zmniejszanie mocy ale podobno gra niewarta świeczki, niestety nie mogę znaleźć tego tematu teraz
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez RAV » sobota, 14 marca 2015, 09:25

Zmniejszyć moc w silniku to nie problem. Sposobów na to jest nawet kilka, koszt żaden, i roboty z tym równie mało, ALE !!! moc musi być zmniejszona też w dowodzie rejestracyjnym ..... i tu się zaczynają schody, bo musisz do tego zatrudnić sztab rzeczoznawców, hamownie, przeglądy, wpisy w urzędach/wydziałach komunikacji tralalala ..... raczej jak Requiem wspomniała - gra nie warta świeczki.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Karpaj » sobota, 14 marca 2015, 10:35

Ok dzięki za informacje koledzy, czyli poleci na sprzedaż, a aż szkoda bo kupowana po znajomości i w świetnym stanie, a jak będę coś nowego kupować ze sztucznymi papierami na 35/25KW to cholera jedna wie w jakim stanie kupie :/
Karpaj

Postprzez Grzesq » sobota, 14 marca 2015, 11:05

Myślę że może Cię zainteresować o np TO Zobacz ogloszenie na OLX.pl (dawniej Tablica.pl):
http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx600f-sup ... 938wt.html
Jak będziesz zainteresowany to mogę Ci co nieco powiedzieć o nim bo to moto mojego kolegi .
Grzesq

Postprzez Robert11254 » poniedziałek, 16 marca 2015, 15:49

Witam ja swoją Suzi przerabiam na A2 w Krakowie. Koszt ogólny z tego co dzwoniłem i sie informowałem to 500zł netto (razem z wykresem z hamowni) + ewentualne 300zł rzeczoznawca no i później trzeba sie udać do Okręgowej stacji kontroli pojazdów ( chyba tak sie to nazywa ) żeby to zaakceptowali i następnie wymiana dowodu. Więc wszystko zależy ogólnie czy stacja nam zaakceptuje. Pozdrawiam i myślę że pomogłem :)
Robert11254

Postprzez Robert11254 » poniedziałek, 16 marca 2015, 16:03

Jeżeli chciałby ktoś kontakt do tej firmy to proszę bardzo hmkmotocykle@gmail.com . Bynajmniej nie chce nikogo reklamować na forum tylko pomóc :)
Robert11254

Postprzez RAV » poniedziałek, 16 marca 2015, 22:06

Robert11254 napisał(a):Witam ja swoją Suzi przerabiam na A2 w Krakowie. Koszt ogólny z tego co dzwoniłem i sie informowałem to 500zł netto (razem z wykresem z hamowni) + ewentualne 300zł rzeczoznawca no i później trzeba sie udać do Okręgowej stacji kontroli pojazdów ( chyba tak sie to nazywa ) żeby to zaakceptowali i następnie wymiana dowodu. Więc wszystko zależy ogólnie czy stacja nam zaakceptuje. Pozdrawiam i myślę że pomogłem :)

No to koszt zbliżony się robi do kursu na kat A. Nie lepiej już zrobić wobec tego pełną kategorię ? czy są jakieś dodatkowe "kłopoty" z kategorią bo tyle tego teraz narobili że się gubię dosłownie.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Robert11254 » poniedziałek, 16 marca 2015, 22:59

Z tego co wiem a prawo jazdy kat. A2 robiłem rok temu to żeby mieć uprawnienia na pełną kategorię A to trzeba mieć ukończone 24lata lub 2 lata kategorię A2. Oczywiście teraz A2 można robić w wieku 18 lat.
Generalnie przepisy się teraz zmieniają więc nie wiem jak to jest gdyby mnie policja złapał i mam generalnie niepełne uprawnienia co do prowadzenia Jajka :)
Robert11254

Postprzez chicken » wtorek, 17 marca 2015, 13:14

Robert11254 napisał(a):Z tego co wiem a prawo jazdy kat. A2 robiłem rok temu to żeby mieć uprawnienia na pełną kategorię A to trzeba mieć ukończone 24lata lub 2 lata kategorię A2. Oczywiście teraz A2 można robić w wieku 18 lat.
Generalnie przepisy się teraz zmieniają więc nie wiem jak to jest gdyby mnie policja złapał i mam generalnie niepełne uprawnienia co do prowadzenia Jajka :)

Żeby zrobić kat. A jest dokładnie tak jak piszesz - czyli trzeba ALBO mieć ukończone 24 lata ALBO mieć kat. A2 conajmniej 2 lata. W drugim przypadku czyli po przejeżdzeniu dwóch lat na A2, musisz sie udać na kolejny egzamin który odbywa się na mocniejszym sprzęcie (minimum 600cc i 40kW). NIe wiem tylko czy teorię również czy tylko praktyczny.
No i na moje jak jeżdzisz jajkiem na A2 to trochę ryzykujesz bo mogą cię potraktować jak byś jeździł bez uprawnień bo w zasadzie ich nie masz :)
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Robert11254 » wtorek, 17 marca 2015, 13:47

Rozumiem że jeżdżę na własne ryzyko dlatego jak motocykl złożę na dniach to przerabiam go na kat. A2 :) Żeby potem nie miec jakiś problemów. Takie jest niestety polskie prawo :D
Robert11254

Postprzez DeElcano » środa, 18 marca 2015, 08:11

Uprawnienia masz, nie masz Kat. więc mandat z niższej pòłki czyli 300 a nie 500 i szansa że odjedziesz, ale ma się to zmienić.
DeElcano

Postprzez cosinus » sobota, 21 marca 2015, 09:37

Gorsza od mandatu jest windykacja z tytułu nie działającego OC. Wystarczy stłuczka z autem wysokiej klasy
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Postprzez DeElcano » sobota, 21 marca 2015, 09:58

Gorsza jest windykacja z tytułu niedziałającego OC w przypadku osòb poszkodowanych w wypadku, odszkodowania, renta itd.
DeElcano

Postprzez Robert11254 » sobota, 21 marca 2015, 14:18

Spokojnie w tym tygodniu motocykl leci do serwisu, na obniżenie mocy :) zostanie tylko papierologia i można śmigać :D
Robert11254

Postprzez Karpaj » piątek, 3 kwietnia 2015, 18:01

Ja już zadecydowałem że sprzedaję i poszukam czegoś mniejszego, zwłąszcza że i tak tej gsxf nie wykorzystałem ani razu w pełni, i pewnie nie zamierzał bym jechać tego teoretycznego 200.
Karpaj

Postprzez Robert11254 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 06:27

Witam spotkałem się z ciekawym problemem, chciałem przerejestrować "Jajko" na kategorie A2, oczywiście wszystkie papiery o obniżeniu mocy, potwierdzenia, przegląd nowy miałem (czyli jednym słowem wszystko załatwiłem co było potrzebne do przerejestrowania "Jajka" ) Jako że jestem zameldowany w Myślenicach a na co dzień mieszkam w Krakowie to myślałem ze zmiany w motocyklu odnośnie mocy muszę zrobić w Myślenicach , i tak własnie zaczął się ten felerny dzień. Rano pojechałem na przegląd przed załatwieniem wszystkich spraw ( przegląd przeszedł bez problemu ) i pojechałem do Myślenic do urzędu komunikacji, wyczekałem się ponad godzinę w kolejce i usłyszałem od Pani że nie mogę zrobić zmiany w moim motocyklu.... Więc pokazałem owej Pani wszystkie dokumenty dotyczące przeróbki Motocykla i obniżenia mocy. Po paru minutach poszła po Kierownika i Pan kierownik stwierdził że on nie może tego zrobić, więc spytałem się dlaczego ? Odpowiedź na samym początku była : Bo Nie ! Więc uznałem ze to nie jest żaden argument jeżeli motocykl spełnia warunki do kategorii A2, i znowu pokazałem kierownikowi dokumenty dotyczące motocykla (wtedy zacząłem się już kłócić ) i usłyszałem odpowiedź od niego że gaźniki są zabezpieczone tylko plombą ? Przecież Pan to może ściągnąć. Na co odpowiedziałem mu że to moja dobra wola że tego nie ściągnę, a pyzatym to mój interes przy jakimś wypadku... każdy motocykl się inaczej blokuje Serwis HMK tak go zblokował bo chłopaki mają hamownie i pełną dokumentacje oraz zdjęcia do tej przeróbki gaźników. Więc Pan znowu stwierdził że on nie może ponieważ Cytuję: Koncerny Kawasaki i Suzuki zabroniły blokowania motocykli. Więc spytałem się go jakim prawem jeżdżą Suzuki Gladiusami na Kat. A2 w ośrodkach szkolenia kierowców. Pan odpowiedział że jego to nie obchodzi i żebym zadzwonił do Suzuki czy mogę zblokować mój Motocykl i jak mi nie pasuje to mogę napisać odwołanie które on do miesiąca rozpatrzy. Więc pokłóciłem się z Owym delikwentem ponieważ moja dokumentacja była w 100% pełna i oczywiście w ten dzień nic nie załatwiłem.... A parodią było to że przyjechałem do Krakowa do Urzędu Komunikacji i chciałem się po prostu doinformować czy owy Pan może mi zakazać przerobienia dowodu pojazdu odnośnie mocy, na co Pani odpowiedziała że jeżeli mieszkam w Krakowie to mogę motocykl u nich przerejestrować i wszystko załatwiłem w godzinę. Pani się trochę dziwiła ponieważ nie przyczepiła się w ogóle do mojej dokumentacji od Motocykla.

Po prostu w Myślenicach każdy ma taki problem jak Gościu powiedział że on ma zabronione zmieniać moc nawet jak jest zdławiony....

Pozdrawiam i co o tym sądzicie ?
Robert11254

Postprzez requiem5 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:16

Że szanowny Pan w Myślenicach (nie miał wiedzy odnośnie przepisów) więc bezpieczniej było powiedzieć "nie bo nie"
Trzeba było zapytać się szanownego Pana czy ma uprawnienia by twierdzić, że uw motocykl nie może być zarejestrowany na A2. Domyślam się, że nie miał, ale za to miał uprawnienia by sprawdzić czy Twoja dokumentacja jest w 100% prawidłowa i zgodnie z dokumentacją zarejestrować.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Robert11254 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:33

Już jest zarejestrowany na Kraków, tak że po problemie :) Z takim prostactwem dawno się nie spotkałem.... Ale no cóż urzędników powinno się szkolić, za coś pieniądze w końcu biorą. Cieszę się ze już jajeczkiem mogę jeździć bez spinania się czy mnie zatrzymają czy nie :)
Robert11254

Powrót do SILNIK