Śrua regulacji obrotów wolnego biegu

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Śrua regulacji obrotów wolnego biegu

Postprzez bielorz » niedziela, 9 sierpnia 2015, 18:29

Mam dylemat motorek był na regulacji wszystko cacy, po wszystkim długo nie chciał schodzić z obrotów, mechanik polecił mi wyregulować to kręcąc śrubą od regulacji obrotów wolnego biegu. Pomogło wszystko fajnie przejechałem się i cacy. Po 3 dniach chciałem odpalić motor, i ledwo co się udało - musiałem ciągle trzymać obroty manetką. Więc długo nie myśląc łap za wspomnianą śrubę podkręciłem obroty i gra. Problem tylko taki że 2,5 tyś obrotów na wolnym biegu trochę wnerwia ucho a przekręcenie śruby minimalnie powoduje że obroty spadają dramatycznie i motor się dławi. Sprawa ma się też różnie na porządnie rozgrzanym silniku - wtedy można ustawić wolne obroty na ok 1500 i nie gaśnie, ale przy zimnym działa to bardziej jak system zero-jedynkowy albo 2500obr/min albo kaszel i zdechł :/ co może go boleć?
bielorz

Re: Śrua regulacji obrotów wolnego biegu

Postprzez kaamos » niedziela, 9 sierpnia 2015, 18:41

To, że nie trzyma stabilnych obrotów, nim się dogrzeje, to chyba normalka, nie?
A z wracaniem obrotów, polecam sprawdzać od najbanalniejszych rzeczy, bo często o nie się sprawa rozbija, czyli czy linka gazu nie jest za bardzo naciągnięta, czy nie ciągnie delikatnie, gdy się rusza nią/kierownicą, czy ssanie wraca do końca.
kaamos

Powrót do SILNIK