Odpalanie

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Odpalanie

Postprzez Goral2104 » piątek, 2 września 2016, 07:26

Witam,

Mam pewien mały problem ze swoim jajkiem. Jakiś czas temu była robiona regulacja. Jak odpali gazniki chodza pieknie nie narzekam. Problem pojawia się w momencie odpalania motocykla.

Po nocy, gdzie wilgoć unosi się w powietrzu, mimo włączonego ssania motocykl nie odpala za 1, 2, 3 razem. Ma małe problemy. Czy to może być wina akumulatora jest z roku 2012 i np daje za mało prądu?.

Dodatkową zagadką jest dla mnie (po odpaleniu) odgłos pstrykania, który po rozgrzaniu motocykla znika.

Problemy z odpalaniem mam rano. Po pracy jak ładnie stoi na słoneczku odpala za 1 razem bez mrugnięcia okiem.

Zasugerujecie co może być nie tak.

1 - Akumulator
2 - przebicie jakieś na kablach?? ( odgłos pstrykania)
3 - coś innego.

Dziękuje za pomoc.
Obrazek
Goral2104

Re: Odpalanie

Postprzez requiem5 » piątek, 2 września 2016, 18:11

to pstrykanie może być objawem umierającego aku.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez krzychuk » poniedziałek, 5 września 2016, 04:48

ja obstawiam przewody wysokiego napiecia jak są wilgotne to maja przebicie i iskra zasuwa po wierzchu kabla i wali w pokrywe zaworów lub inny metalowy element.kiedy moto wyschnie wszystko wraca do normy.najlepiej w nocy zdejmij bak spryskaj jakims pryskaczem z wodą kable tak zeby były wilgotne i odpal moto jak bedzie tak jak pisze to zobaczysz skaczace iskry po kablach.tylko nie próbuj wtedy łapać za kable łapkami na właczonym moto bo cie rączka bedzie dlugo bolała.w dzień mozesz tego nie zauwazyć
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Goral2104 » poniedziałek, 5 września 2016, 07:22

Dzieki,

Dziś sprawdzę ale masz racje ze skaczącą iskrą. chyba kable wymienic trzeba będzie.

Koszt ?? plus minus wiecie ile kable stoją ?
Obrazek
Goral2104

Postprzez krzychuk » poniedziałek, 5 września 2016, 17:31

parenascie złotych z metra w zaleznosci jaki kupisz.ale nie oszczedzaj a przy wymianie uwazaj na te pizdryki co trzymaja przewod w cewce lubia sie łamać no i oczywiscie kupuj silikonowe lepiej znosza niskie temperatury. A i nie zapomnij sobie opisac zebys w przyszłosci sie nie motał.
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Jabol80 » poniedziałek, 5 września 2016, 18:20

Sprawdz przy okazji fajki świec ,ja miałem podobny objaw jak miałem przebicie na fajkach ,od razu zmieniłem przewody wysokiego napięcia .
Przy wymianie przewodów na wejściu do cewek połamały mi się zaczepy przewodów po wciskałem je na max i opier...iłem do około silikonem i jak na razie dwa sezony jest spokój .W razie jak byś kupował przewody na metry to kup 2 m trochę zostanie ale lepiej niż miał byś wziąć na styk jak ja ,musiałem później kombinować bo trochę przy krótko mi się zrobiło , kupiłem 1,5m.
Jabol80
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Jabol80 » poniedziałek, 5 września 2016, 18:22

Odgłos tak jak by cykania może też być przy pękniętym króćcu od gaźnika .
Jabol80
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez krzychuk » poniedziałek, 5 września 2016, 19:55

Jabol80 napisał(a):Odgłos tak jak by cykania może też być przy pękniętym króćcu od gaźnika .

Ale czy w tym wypadku bedzie znikał przy nagrzanym silniku? Nie wiem dlatego pytam.A co do fajek mozna sie tez odrazu pokusic o wymiane napewno nie zaszkodzi
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Goral2104 » środa, 7 września 2016, 09:21

To pekniecie przy gaznikach raczej nie. To tak nagle się stało a jak moto na słoneczku to odpala jak ta lala to jest tylko przy wilgoci i jak jest mokro.

Kable pewnie czyli nie tak źle jeszcze się upewnię. Dziękuję.

Faje też pewnie wymienie :) Dziekuje wam
Obrazek
Goral2104

Postprzez krzychuk » środa, 7 września 2016, 19:43

czekamy na rozwiazanie problemu.
krzychuk
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez pielgrzym1965 » sobota, 15 kwietnia 2017, 23:38

Witam podepnę się pod temat mam u siebie taki problem moje jajko jak odpali to na 2 gary ,1 i 4 nie pali jak chodzi na 2i3 to czasem zaskoczy i znów chodzi na wszystkich o to może być przewody wysokiego napięcia nie mają przebicia wtyczki od modułu do cewek sprawdzone są ciasne , cewkę od 1,4 wymieniłem odpalił na wszystkie a po chwili znów tylko dwa proszę o jakieś rady
pielgrzym1965

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA