Śrubę spustu oleju? 2 kupione i złe...

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Śrubę spustu oleju? 2 kupione i złe...

Postprzez Afis » piątek, 15 stycznia 2021, 13:18

Cześć! Śruba spustu oleju, którą odkręca się imbusem u dołu moto (do wymiany oleju), jest już za bardzo objechana. Muszę ją wymienić na nową. Kupiłem śrubę M14 (taką odkręcaną kluczem nasadowym)- za wąska. Mimo, że na wielu stronach widnieje ona, jako pasująca do mojego motocykla i 2 sklepy mi to potwierdziły. Gwint był zdecydowanie za wąski, więc zamiast 14mm powinno być chyba 16mm. Kupiłem drugą, 16mm na imbus. Z tym, że to jest jakaś śruba samochodowa, bo ten imbus jest 4kątny (jak kwadrat)! Aso krzyknęło bodajże koło 70 zł za śrubę z podkładką. Gdzie mogę kupić pasującą śrubę? :roll:

Tutaj link do przykładowej, która ma być rzekomo dedykowana do mojego moto:
https://gmoto.pl/magnetyczna-sruba-spus ... ,9827.html
Afis

Re: Śrubę spustu oleju? 2 kupione i złe...

Postprzez Schummi » piątek, 15 stycznia 2021, 21:32

Teoretycznie rzeczywiście powinieneś tam mieć śrubę M14x1,25... Teoretycznie bo mogłeś już mieć przerobiony gwint w misce, gdyż jest go bardzo łatwo zerwać dokręcając zbyt mocno. Ja tak niestety zrobiłem i teraz mam śrubę M16x1,25, którą dorobił mi tokarz "w pakiecie" do przegwintowania otworu w misce, abym nie miał problemów ze znalezieniem odpowiedniej.
Starą śrubę masz chyba, zmierz sobie suwmiarką średnicę i skok gwintu i będziesz wiedział czego szukać.
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Re: Śrubę spustu oleju? 2 kupione i złe...

Postprzez Afis » piątek, 15 stycznia 2021, 22:05

Bardzo ciekawą rzecz napisałeś, że może zostało u mnie coś przerobione. Nie pomyślałem o tym. Starą śrubę mierzyłem suwmiarką przed zakupem drugiej nowej śruby (dlatego wiem, że potrzebuję gwint 16mm) i nastąpił fail z typem imbusa :P Więc po 2 nieudanych próbach stwierdziłem, że zapytam na forum, bo coś jest nie halo. Teraz już wiem czemu. Dzięki za wyjaśnienie ;)
Afis

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF