ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez nijo » niedziela, 24 stycznia 2010, 09:07

Panowie co sądzicie o układzie napędowym firmy RK??? Ma ktoś moze jakies opinnie na temat? Jest na allegro za 5 stówek i sie zastanawiam czy warto...
nijo

Postprzez jacus-87 » niedziela, 24 stycznia 2010, 11:00

Słyszałem kolego ze firma bardzo dobra ;) wydaje mi się ze była już mowa o tej firmie na forum :D a nie myślałeś o napędzie firmy D.I.D ?? Kupiłem taki do swojego imbryka i nie narzekam. Bodajże za 440zl, we Wrocławiu, przez alledrogo ale odbiór osobisty :)
jacus-87

Postprzez nijo » niedziela, 24 stycznia 2010, 11:45

przeglądałem posty i w sumie nie natrafiłem na jednoznaczna odpowiec na moje pytanie (moze przeoczylem) przegladajac allegro natrafilem na ta wlasnie firme i tak sie zastanawiam jak ona sie ma do tej D.I.D... a to co Ty zakupiles to byl komplet z zebatkami czy sam lancuch?? i jezeli mozesz podac namiary na sprzedawce czy sklep bo czesto jestem we wrocku to i z odbiorem nie mialbym klopotow...
nijo

Postprzez jacus-87 » niedziela, 24 stycznia 2010, 13:12

kolego cały komplet kosztował mnie 449zł bodajże, a kolega odebrał mi go na lotniczej chyba ;) 501 945 853 numer do tego sprzedawcy, problemów żadnych nie było :D
jacus-87

Postprzez Cygi » niedziela, 24 stycznia 2010, 17:06

JESZCZE JAAAA JESZCZE JAAA Z pytaniem:
obkukałem lancuch i gdy na centralnej stopce wrzucam biegi to lancuch "biczuje" mimo ze ma luzik 35mm. A kiedy zrzuce go ze stopy i zaczynam startowac cos chrupie ale przewaznie jak dodaje gazu. Trudno mi ustalic konkretnie z ktorego miejsca ale sadze ze to od strony napoedu. Gdy rozpedze jajo i wcisne sprzegło nie slychac tego objawu. Czy to oznacza smierc dla zestawu napedowego? czy moze byc cos jeszcze innego tak sie objawiac ? bo wpienia mnie :evil: gdy poza mruczeniem z tłumika dochodza jakies obce dziwki z jajca....
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez guardian_angel » niedziela, 24 stycznia 2010, 17:42

Trochę za duży ten luzik
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez zolwik » niedziela, 24 stycznia 2010, 17:53

35mm naciąg łańcucha to max ,trochę naciągnij.
Za każdym razem jest chrupanie ? (umyty łańcuch i nasmarowany?)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Cygi » niedziela, 24 stycznia 2010, 18:35

oki to umyje i naciagne jutro. Zobacze wtedy czy bedzie chrupac Tylko trudno tu w Irlandii o nafte. Moze diesel bedzie adekwatny? :roll: Mam na budziku 22300km sadze ze naped nie bylz mieniany to juz chyba czas na niego no nie ? jak sadzicie?
Ostatnio edytowano niedziela, 24 stycznia 2010, 18:37 przez Cygi, łącznie edytowano 2 razy
Cygi

Postprzez Alpha » niedziela, 24 stycznia 2010, 21:16

IMO na chrupanie tylko wymiana łańcucha .

Na RK + JT przeważnie robię ~ 25 kkm . Pora na chwalonego DID-a .
Alpha

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 25 stycznia 2010, 09:11

nijo napisał(a):Panowie co sądzicie o układzie napędowym firmy RK??? Ma ktoś moze jakies opinnie na temat? Jest na allegro za 5 stówek i sie zastanawiam czy warto...

Ja mam RK RX-ring zrobiłem na nim jakieś 3kkm i jak na razie oprócz smarowania nie muszę robić z nim nic, łańcuch kosztował mnie 390zł plus zębatki jakieś 130zł. Jest to jakiś tam wzmacniany łańcuch z serii Racing ale dla mnie liczy się to że nie widzę zużycia, a jeżdżę różnie raz spokojnie raz ostro.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » poniedziałek, 25 stycznia 2010, 10:01

zolwik napisał(a):35mm naciąg łańcucha to max ,trochę naciągnij.
Za każdym razem jest chrupanie ? (umyty łańcuch i nasmarowany?)

Nie chce nic mowic na temat imbryka bo kolega Cygi ma jajko a z tego co pamietam to w jajku maks to 3 cm. Jesli ma 3,5 to zdecydowanie za duzo i jesli masz czym to naciagnij, jesli nie to szybko powinienes wymienic.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez nijo » poniedziałek, 25 stycznia 2010, 13:45

No to ja właśnie sobie zamowilem zebatki z lancuchem i mysle ze za przyzwoita cene bo za 459zl łancuch x-ringowy D.I.D mysle ze jutro bedzie:) Wielkie dzieki za podpowiedzi przyznam ze byly cenne:) jacus-87 dzieki za nr tel
nijo

Postprzez Cygi » wtorek, 26 stycznia 2010, 15:06

wiec korzystajac z pogody i ze wrocilem z roboty postanowilem zbadac jak sie ma łancuch. Wiec zmierzyłem w kilku miejscach i roznice w granicach 0.5 do 0.8 cm nacignałem łancuch tak 2.5cm luzu. Ale pochrupuje. Umyc go nie umylem bo nafty narazie nie znalazłem. Mysle ze czas na wymiane napedu nadszedł... dzieki tez za uwagi bo bardzo pomocne sa kiedy trzeba wylapac usterke i łapac doswiadczenie :D
Cygi

Postprzez nijo » wtorek, 26 stycznia 2010, 19:40

Z tego co mi wiadomo to łańcuch w polowie długości miedzy mała zebatka a duza powinien miec min 2cm do max 3cm luzu. Jezeli np ma luz 2,5 cm i po przekrecaniu po kawalku kolem sprawdzajac luz lancucha ulega on zmianie zwieksza sie lub zmiejszza oznacza to "wyciągniecie" lancucha. Tak samo jest z chrupaniem o ile mi wiadomo nie tyle oznaczo ono zabrudzony łancuch (chodz moze w skrajnych przypadkach tak) ile jego "wyciagniecie" czyli zuzycie... W moim przypadku wystepowaly wszystkie te obiawy plus po sciagnieciu zebatek( głownie malej) zeby byly dosc mocno pochylone w jednym kierunku. No i na tym wszystkim sie opieralem decydujac sie na wymiane ukladu napedowego...
nijo

Postprzez Bochen » niedziela, 31 stycznia 2010, 18:26

jacus-87 napisał(a):Słyszałem kolego ze firma bardzo dobra ;) wydaje mi się ze była już mowa o tej firmie na forum :D a nie myślałeś o napędzie firmy D.I.D ?? Kupiłem taki do swojego imbryka i nie narzekam. Bodajże za 440zl, we Wrocławiu, przez alledrogo ale odbiór osobisty :)

No to ja muszę powiedzieć, że zaszalałem. Kiedy robiłem serwis zaraz po kupnie to powiedziałem mechanikowi, żeby zamontował lepsze części. Efekt taki, że załorzył łańcuch DID za 505 zł + komplet zębatek sunstar za 219zł. Z takim stuffem to wydaje mi się, że do końca użytkowania tego motocykla nie będę musiał wymieniać napędu. Szczerze mówiąc nie wiedziałem czy to dużo, bo nie orientowałem się w cenach takich części.
Ostatnio edytowano niedziela, 31 stycznia 2010, 18:27 przez Bochen, łącznie edytowano 1 raz
Bochen

Postprzez tommy » sobota, 6 lutego 2010, 10:42

Lancuch moze byc wyciagniety i to powoduje zmiane dlugoci przy pomiarach ale u siebie zauwazylem ze niektore ogniwa zastygaja i ciezko pracuja co daje taki sam efekt czyli zmiane dlugosci. Czy w takim przypadku pomoze WD40 ?
tommy

Postprzez zolwik » sobota, 6 lutego 2010, 11:10

tommy napisał(a):Lancuch moze byc wyciagniety i to powoduje zmiane dlugoci przy pomiarach ale u siebie zauwazylem ze niektore ogniwa zastygaja i ciezko pracuja co daje taki sam efekt czyli zmiane dlugosci. Czy w takim przypadku pomoze WD40 ?

WD 40 to ostatni środek kturego używasz do moto ,umyłeś naftą i nasmarowałeś sprayem do łańcuchów (nie kiedy smarują hipolem)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez tommy » niedziela, 7 lutego 2010, 19:28

Umylem lancuch ale nie dalo to duzych efektow. Uzylem WD40 w koncu i troche sie rozluznil. Sprobuje jeszcze z hipolem... dzieki za rady ;)
tommy

Postprzez Cygi » niedziela, 7 lutego 2010, 20:22

Ja tez umyłem dzis lancuch ale dieslem bo nafty we wiosce nie ma (chyba ja pija czy co) w kazdym badz razie dalej chrupie jutro smarne smarem do lancuchow ale juz mam przeczucie ze to nic nie zmieni wiec kiermana leci na nowy naped... :D
Cygi

Postprzez tommy » poniedziałek, 8 lutego 2010, 15:11

Zanim sie zabiore do smarowania lancucha hipolem ... czy przypadkiem taki olej nie rozpuszcza gumy ?!
tommy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY