HAMULEC - UKŁAD PRZEDNI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

HAMULEC - UKŁAD PRZEDNI

Postprzez iavbi » wtorek, 6 kwietnia 2010, 21:10

Witam, mam taki problem z moim gsxf-em z 98r.
Chodzi o to że mam (tak mi się wydaje) za miękką klamkę, wchodzi na taką odległość że do manetki ma jakiś 1cm, a klocki mam nowe, płyn też wymieniałem i nie jest zapowietrzony, mam jeszcze oryginalne przewody i pompę, powiedzcie mi czy ten typ tak ma?? czy po prostu pompa siada, albo przewody tak puchną? co zrobić? można wsadzić inną pompę z innego motocykla?? np. bardziej wydajną?? kumplom w R6 to prawie wcale klamka się nie "wciska" jest tak twardy hebel...
Ostatnio edytowano środa, 16 marca 2011, 12:45 przez iavbi, łącznie edytowano 2 razy
iavbi

Postprzez gooxes » wtorek, 6 kwietnia 2010, 21:33

też mam ten problem, wymieniłem płyn na przelewkę, odpowietrzałem z zacisków a nawet trójników i przy pompie, już nie mam pomysłu :roll:
gooxes

Postprzez iavbi » wtorek, 6 kwietnia 2010, 21:39

gooxes,
no właśnie... niech się jeszcze reszta wypowie jak to u nich wygląda
np. rok motocykla i jak to u nich jest ;)
ja potrzebuję czegoś "mocniejszego" jestem w stanie wsadzić np. pompę z innego moto np. GSXR jeśli się da, robił ktoś tak kiedyś??
iavbi

Postprzez TasmaN » wtorek, 6 kwietnia 2010, 22:04

u mnie to samo. Po zmianie plynu :(

bede chcial jeszcze raz go przelac i upewnic sie ze nie zapowietrzony.
TasmaN

Postprzez Pawel BMW » wtorek, 6 kwietnia 2010, 22:35

iavbi napisał(a):mam jeszcze oryginalne przewody

i w tym leży problem, maja żywotność kilka lat, i nigdy nie dorównają przewodom w oplocie, polecam wymianę na oploty, super czucie hamulca
Pawel BMW

Postprzez guardian_angel » środa, 7 kwietnia 2010, 06:20

iavbi, a w jakim ustawieniu na pokrętle masz klamkę 1-4 ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez iavbi » środa, 7 kwietnia 2010, 07:37

guardian_angel,

w ustawieniu 1

Pawel BMW,

też nad tym myślałem, spróbuję najpierw przewody, a jak to nie pomoże to pomyśle jeszcze nad pompą...
iavbi

Postprzez unio » środa, 7 kwietnia 2010, 13:07

odpowiednie ustawienie klamki i wymiana przewodów jak wcześniej powiedziano. Oryginalne przewody jeżeli mają już swoje lata to jak wiadomo puchną co negatywnie wpływa na ciśnienie w układzie hamulcowym a co za tym idzie efekt miękkkiej klamki i znaczne pogorszenie hamowania.
unio

Postprzez gooxes » środa, 7 kwietnia 2010, 16:02

eee ja już w przewody nie będę inwestował, co dziwne to kolega w hondzie seven fifty z '94 roku też ma jeszcze oryginalne przewody i u niego klamka sztywna, VFR 94r. to samo ... hmmm hąda lepsza?? :diabel: oczywiście mówię o gumowych nie w oplocie bo to inna bajka
gooxes

Postprzez kyrtap87 » środa, 7 kwietnia 2010, 19:22

gooxes, spróbuj odpowietrzyć dobrze jeszcze raz
kyrtap87

Postprzez gooxes » środa, 7 kwietnia 2010, 20:59

przetestuję jeszcze taki patent żeby ścisnąć klamkę np. opaską na max-a na całą noc a później odpowietrzyć, w piątek powiem jak to się udało
gooxes

Postprzez iavbi » środa, 7 kwietnia 2010, 21:49

gooxes napisał(a):przetestuję jeszcze taki patent żeby ścisnąć klamkę np. opaską na max-a na całą noc a później odpowietrzyć, w piątek powiem jak to się udało

nie wydaje mi się żeby to miało jakiś wpływ... ale chętnie się dowiem czy coś pomogło ;d
iavbi

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 7 kwietnia 2010, 21:54

ja mam przewody w stalowym oplocie,ale co prawda kończą mi sie klocki.Klamka chodzi miekko i prawie do końca.Wymienię klocki i płyn to odpowiem ;)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez kristos » czwartek, 8 kwietnia 2010, 09:28

Ja mam ten sam problem plyn wymieniony odpowietrzony uklad a klamka i tak jest miekka
ustawiona na 2 myslałem ze to klocki lub plyn ale widocznie ten typ tak ma
kristos

Postprzez Alpha » piątek, 9 kwietnia 2010, 22:02

Proponuję motorek na bioderko , pochylić przynajmniej 45 stopni . Pokręcić kierownicą , nacisnąć parę razy klamkę . To samo można zrobić , pochylając maszynu na prawą stronę .

Jak sądzę , daje to szanse powietrzu na opuszczenie róznych zakamarków . Oczywiście płyn jest nieco gęsty , i powietrze potrzebuje trochę czasu zanim z zacisku dotrze do pompy, i dalej do zbiorniczka płynu . Operację można powtórzyć .

MZ ETZ - zalecanym sposobem na odpowietrzenie było pozostawienie motocykla w spokoju na noc .
Alpha

Postprzez gooxes » sobota, 10 kwietnia 2010, 14:58

u mnie poprawa po czyszczeniu zbiorniczka, widocznie sposób ,,na przelewkę'' jest dobry gdy płyn wymienia się przynajmniej raz w sezonie, u mnie zapewne nie był wymieniany od dawna stąd też cały brud nie spłynął ze starym płynem i na nowopojawił mi się w zbiorniczku. Przepłukałem układ jeszcze raz.
gooxes

Obrobiły mi się śrubki od pojemniczka na płyn hamulcowy

Postprzez yzydor » poniedziałek, 5 lipca 2010, 17:22

Jak w temacie.
Macie może jakieś doświadczenie z odkręcaniem tych śrubek ?
Jakie i gdzie je kupić ?
yzydor

Postprzez Budzik » poniedziałek, 5 lipca 2010, 18:46

ja mam.
bioerzesz wriertlo napierw jakas 3 moze byc 3,5 i wiercisz, ale tylko lepek, potem ciut wieksze wiertlo jakas 5/6 i znow wiercisz. suma sumarow musisz usunac lepek od sroby, jest on taki stozkowaty, dlatego wazne jest to aby od mniejszych do wiekszych wiertel wiercic. jak pousuwasz lebki od srobek to zdejmiesz klapke od zbiorniczka i powinny7 ci zosatc jakies 4mm koncowki srob ktore powineines bez wiekszego problemu wykrecic kombinerkami, tylko mocno scisnij. a jak si enie uda to uzyj wykretakow. a srobki to mozesz uzyc kazdych ktore pasuja a sa tam chyba czworki. ja maielm takei w domu takze nei wiem gdzie je kupisz :]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:05

Ja bym sprobowal jeszcze nakladkami Torxa najpierw.
TasmaN

Postprzez Budzik » poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:52

akurat mialem to 3 dni temu i zadzialalo :d
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY