OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

OPONY

Postprzez Miki » wtorek, 17 marca 2009, 12:29

FIREFOXREM:

Witam,

jakie oponki do jajka 600 proponujecie, nie musze dodawac, ze oponki powinny byc w rozsadnej cenie i komplet 160/60/17 i 120/60/17.

Oraz jakie Wy macie kapcie?

Ja zastanawiam sie nad:

http://moto.allegro.pl/item562420223_op ... zeler.html

Co sadzicie?

----------------------------------------------------------
KOSA1022:

Właśnie sam zastanawiam się nad zmianą oponki na tyle. mam fabryczny rozmiar czyli 150/70/17 a mysle założyć 160/60/17 . Robił ktoś z was taką zmianę? jakie wrażenia?

-----------------------------------------------------------
FIREFOXREM:

Ja nie robilem, od poczatku mam taka oponke i smiga :) roznic Ci nie powiem :beer:

---------------------------------------------------------
ŁYSOLEK:

jak oponki to tylko Metzelera

---------------------------------------------------------
TASMAN:

kosa1022 napisał/a:
Właśnie sam zastanawiam się nad zmianą oponki na tyle. mam fabryczny rozmiar czyli 150/70/17 a mysle założyć 160/60/17 . Robił ktoś z was taką zmianę? jakie wrażenia?

Ja naXJ600 jak jezdzilem mialem o 1 numer szersza. Na jajku to jezdzilem chwilke z szersza oponka jak Evil kupowal moto.

Powiem tak... Oprocz tego ze ladniejsz wyglada z szersza opona na tyle nie zauwazylem zadnych pozytywow :( Wrecz przeciwnie, moto bardziej wali sie na bok przy predkociach parkingowych, trudniej manewrowac po miescie i w korkach, w ogole moto robi sie mniej poreczne, buja strasznie w koleinach. Roznica jest bardzo wyczuwalna. IMO ja bym nie zakladal szerszej opony niz fabryczna. Obniza przyjemnosc z jazdy :(

------------------------------------------------------
KOSA1022:

Dobrze wiedzieć Tas. Dzieki za rade :) :yw:

-------------------------------------------------------
LOKU:

Panowie a o co chodzi z tymi oponami Maxxis. To jakaś daleko wschodnia produkcja w normalnej cenie ? Dorwałem ostatnio jakiś ich test i wypadły całkiem całkiem. Wiecie może coś na ich temat, może byłaby to jakaś alternatywa dla osób które potrzebują nowej gumy a chwilowo nie mogą sobie pozwolić na coś znanego. Ciekawy jestem co to za wynalazek.

Łysolek, jakie masz dokładnie te Metzelery, szybko nabieraja temperetury? Ja co prawda mam nowe gumy ale BT 020 Bridgestona póki co wszystko ok ale słyszałem o nich różne opinie.
Ogólnie nie polecam opon marki Avon miałem kiedyś i ogólnie nie są najlepszą gumą, lubią czasem zaskoczyć kierowce uślizgiem który jest np. całkowicie niespodziewany przy danym hamowaniu.

--------------------------------------------------------------
ŁYSOLEK:

Loku napisał/a:
Łysolek, jakie masz dokładnie te Metzelery, szybko nabieraja temperetury?

z przodu mam Metzeler Roadtec Z6 , z tyłu mam Pirelli Sport Demon ( tył niedługo tez pójdzie do wymiany )
nie wiem jak z temperaturą ale znalazłem krótki opisik tych oponek :)
"...Metzeler Roadtec Z6 jest zdecydowanie najlepszym wyborem dla turystów, którym sprawiają przyjemność jazda w zakrętach i dobre właściwości na mokrej nawierzchni. Pod względem zachowania na zakrętach i właściwości jezdnych zestaw Metzeler stanowi najwyższą klasę. Wadą jest duże zużycie."
na tył pewnie tez będę kupował taką samą :)

----------------------------------------------------------------------
LOKU:

Dziś dostałem taki link sami ocencie czy dobra oferta
http://www.yamahaxj.pl/forum/viewtopic. ... 91813ae28a

------------------------------------------------------------------------
FIREFOXREM:

Ja kupilem na bazarze Dunlopy D208 z 2007 roku za 750 zl.

Jutro jade do motomarsa wymienic. Niestety o motomarsie nie slyszalem pochlebnych opinii ale mysle ze z wymiana opon sobie poradza. Impreza 85 zl za obie z wywazeniem.[/quote]
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 15:27 przez Miki, łącznie edytowano 2 razy
Miki

Jaka opona

Postprzez TasmaN » niedziela, 22 marca 2009, 09:13

Witam. Czy ktoś próbował założyć inna oponę na tył niż oryginał, tzn szersza niż 150/70? i czy w jakiś sposób wpływa to na warunki jezdne?
Prawdopodobnie będę musiał wymienić oponę (bądź felgę) ponieważ mam lekkie bicie, najbardziej wyczuwalne na zakrętach i przy mniejszych prędkościach.
Jak postawiłem moto na nóżce centralnej, wbiłem jedynkę i patrząc z góry na kolo widać ewidentnie ze opona oscyluje. Patrząc na rant felgi tego nie widać ale będę miał pewność dopiero jak sprawdzę u mechanika.

---------------------------

Zalozenie szerszej oponki na tyl z jednej strony powoduje ze moto ladniej wyglada i... pozatym IMO nic lepszego sie nie dzieje

Jesli chodzi o wlasciwosci jezdne to:
1. Odciazasz tyl motocykla zakladajac szersza opone
2. W sumie masz wieksza stabilnosc przy duzych predkosciach - jadac na wprost.
3. W normalnej jezdzie, szczegolnie w miescie gorzej wplywa na sterownosc. O wiele ciezej jest lawirowac w korku miedzy samochodami i w ogole manewrowac przy malych predkosciach.

To oczywiscie tylko moje subiektywne odczucia.
Nie znaczy to ze jak zmienisz opone na szersza to nie da sie przeciskac w korku ale bedzie trudniej.

Jezdzilem chwile na Jajku z szersza opona i wczesniej w XJ 600 mialem rozmiar szersza - po zmianie na rozmiar zalecany przez producenta po prostu jak na rowerku sie czulem (chodzi o sterownosc ).
TasmaN

Postprzez domel » czwartek, 26 marca 2009, 17:38

Ile z was jeździ na sportowych oponach (D207,208,pilot power itp) ?? Ile takie oponki przy normalnej jeździe wytrzymają w jajku?
Komar->WSK125->MZ ETZ 251->Yamaha XJ 600S->Suzuki GSXF750->Suzuki SV1000S
domel

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 18:14

Ja jezdzie od niedawna na D208, wiec nie moge poweidziec ile wytrzymaja. Moge natomiast powiedziec ze calkiem przyjemnie sie na nich jezdzi
firefox

Postprzez Loku » czwartek, 26 marca 2009, 18:27

Jak bedziesz palił gume pod każdymi światłami to nawet 1 tys.km Ci nie wytrzymaja.A tak normalnie to zalezy konkrenie od modelu średnio od 8 do 12/14 tys.km. W prasie motocyklowej jest dużo testów opon także musisz wyszukać test z oponami które Cie konkretnie interesują i zobaczyć, zawsze podany jest orientacyjny przebieg. Ja mam BT016 ale to chyba nie jest typowo sportowa opona.
Ostatnio edytowano czwartek, 26 marca 2009, 18:31 przez Loku, łącznie edytowano 3 razy
Loku

Postprzez Miki » piątek, 27 marca 2009, 01:21

ja jakoś się przekonałem do BT 020 i już 3 rok na nich śmigam, chwale je i narazie nie mam zamiaru zmieniać 8) 8)
Miki

Postprzez domel » wtorek, 31 marca 2009, 06:03

Jednak ostatecznie założyłem nówki Continental Road Attack(przy czym na tył 160/60) zobaczymy jak isę będzie sprawował ten zestawik. Na razie nakręciłem tylko ok. 100km żeby pościerać wstępnie ten śliski środek do konserwowania i pierwsze wrażenia- motocykl sam w zakręty wchodzi z dużą lekkością :) Ile to kwestia tych konkretnych opon a ile tego że są nowe(bo w starych tył to był płaski na środku) to już nie wiem.
Komar->WSK125->MZ ETZ 251->Yamaha XJ 600S->Suzuki GSXF750->Suzuki SV1000S
domel

Postprzez firefox » wtorek, 31 marca 2009, 06:30

U mnie to samo, po wymiane z lysych Michelin na dunlopa D208 zupelnie inna jazda. No guma 160 :)
firefox

Postprzez kosa1022 » wtorek, 31 marca 2009, 20:26

a ja w sobote odebrałem Shinko R005. Ludzie sobie chwalą a jest bardzo tania zobaczymy jak się przekłada cena do jakości. Jak tylko spale MICHELIN PILOTA którego teraz mam i założe nówkę to dam znać co są warte.
kosa1022

Postprzez Miki » wtorek, 31 marca 2009, 22:23

mhm, ja polecam ContiRoadAttack, aktualnie posiadam Conti z przodu i Battlax BT 020 z tyłu, i obie oponki się sprawdzają.
8) 8)
Miki

Postprzez ZiGi » wtorek, 31 marca 2009, 23:09

No to skoro o oponach , to ja jeżdżę na takich przód Pirelli Dragon, tył Pirelli Dragon GTS :roll:
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Pawel BMW » środa, 1 kwietnia 2009, 23:14

tez mam nowki road atack przod i tyl, fele od jajka, oponki 120/70 i 160/60 prowadzi sie ok,
Pawel BMW

Postprzez fafudrak » piątek, 3 kwietnia 2009, 16:39

Ja od zeszlego sezonu na takich samych oponach jak kosa1022 czyli SHINKO (F005 przod i R005 tył, gdzie F i R to sa tylko oznaczenia opony przod tyl) :)

Oponki sa bardzo dobre jak za ta cene. Wczesniej mialem Conti RoadAttack i powiem jedno. SHINKO sa bardziej miekkie. Na Conti nie raz dupsko mi uskoczylo, a w tych cisza i spokuj :) No i cenna inna. No i jest jeden minus SHINKO......szybciej sie scieraja.
fafudrak

Postprzez Pawel BMW » piątek, 3 kwietnia 2009, 17:58

dokladnie, nie jestem zadowolony z conti, na drugim biegu jak dam w palnik kolo lapie uslizgi, podobnoe jak proboje dac na kolo to tez czesto kolo zamieli,
Pawel BMW

Postprzez kosa1022 » sobota, 18 kwietnia 2009, 09:00

Założyłem wreszcie oponke (przyponme SHINKO R005 160/60 ZR 17 zapłaciłem za nią 338 PLN) powiem tyle że zaskoczyła mnie masakrycznie oczywiście na +.
A więc na dzieńdobry przede wszystkim każdy zaznacza że oponke należ dotrzeć przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów ze środków konserwujących więc pojechałem na parking porobić pare kólek, co się okazało pierwsze podejśćie i odrazu niskie zejście podnużek przytart profil opony zmknięty i zero uślizgów( a nawiasem ma ktoś śrubki wkręcane w podnużek kierowcy bo już mi się kończą?). Druga sprawa próba palenia kapcia pierwszy bieg delikatne ruszenie odkręcenie manetki i tu zonk koło do górya na starej oponce pisk opony i czarny pas na asfalcie.
Więc moge podsumować po pirwszszych doświadczeniach cena do jakości REWELACJA!!!
kosa1022

Postprzez Nyuno » sobota, 18 kwietnia 2009, 11:14

A czy polecasz SHINKO również na przód? Bo tak się składa, że tył mam jeszcze bardzo przyzwoity, natomiast przodu już niewiele mi do eksploatacji zostało.
Obrazek
Nyuno

Postprzez kosa1022 » sobota, 18 kwietnia 2009, 18:41

Niestety tutaj się nie wypowiem bo na przodzie mam narazie Danlopa.
Ale poszukaj opini w necie napewno coś znajdziesz ja sprawdzałem zanim kupiłem i nie żałuje.
kosa1022

Postprzez fafudrak » niedziela, 19 kwietnia 2009, 19:15

Tak jak mowilem w zeszlym sezonie zmienilem Conti RoadAttack na SHINKO F005 (przod) i jest rewelacja. Jak wiemy jajka na przednim nie postawimy, wiec mowie o uslizgach. Na Conti nie raz potrafilo zblokowac kolo, a na SHINKO tego nie ma. Wiec znowu Shinko wygrywa.
fafudrak

Postprzez Nyuno » niedziela, 19 kwietnia 2009, 21:28

A jaka cena za SHINKO nową?
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 06:41

Cytuje

"Założyłem wreszcie oponke (przyponme SHINKO R005 160/60 ZR 17 zapłaciłem za nią 338 PLN)"
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY