ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

gsx f 600 zmiana napędu, co polecacie

Postprzez bajor2005 » sobota, 27 czerwca 2009, 18:58

Witam, jeżeli powielam temat to prosze o jego usunięcie, aczkolwiek nie znalazłem takiego tematu.Koledzy, musze wymienic napęd, czy moglibyście mi cos polecić?na czym Wy latacie?
bajor2005

Postprzez kosa1022 » sobota, 27 czerwca 2009, 22:12

A co tu polecać pewnie i tak wszyscy latają na D.I.D.-a wzmocniony lub super-mocny.
A zębatki JT lub Sanstar
kosa1022

Postprzez reshack » niedziela, 28 czerwca 2009, 09:21

Siemasz Paweł! Znalazłem Ci 2 zestawy:

LINK 1

LINK 2

Kupuj jeden z tych i w poniedziałek zakładamy :gitara:
reshack

Postprzez Byniu » niedziela, 28 czerwca 2009, 10:09

ja mam jeszcze oryginał :mrgreen: i taki też polecam...
No risk no fun
Byniu

Postprzez Djobeł » niedziela, 28 czerwca 2009, 10:37

Witam.

Polecam D.I.D, zębatki VAZ, można wyrwać za stosunkowo dobrą cene.

Pozdrawiam
Djobeł

Postprzez kosa1022 » niedziela, 28 czerwca 2009, 10:38

rashack Dobry wybór i cena też ok :brawo:
kosa1022

regulacja łańcucha.

Postprzez firefox » piątek, 3 lipca 2009, 23:16

Czy ktos juz regulowal lancuch, tzn naciag?Jakies wskazowki przed zabraniem sie do roboty?

Pozdrawiam
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez unio » sobota, 4 lipca 2009, 05:59

Prosta sprawa. Odkręcasz (luzujesz) tylną oś, klucz 17 lub 19 (z drugiej strony jest jak pamiętam mniejszy łeb śruby) i regulujesz nakrętkami naciągu patrząc na oznaczniki naciągu co by były tak samo ustawione z obu stron.Pół obrotu z prawej - pół z lewej i sprawdzasz luz łańcucha który ma wynosić 2-3cm. Jeżeli chcesz to zrobić super dokładnie to suwmiarka do ręki i mierzysz długość śrub regulacyjnych względem wahacza. Jako że łańcuch rozciąga się nierówno przypominam że luz sprawdzasz w miejscu największego napięcia łańcucha.
Ostatnio edytowano sobota, 4 lipca 2009, 06:05 przez unio, łącznie edytowano 3 razy
unio

Postprzez zolwik » sobota, 4 lipca 2009, 08:04

Potwierdzam tak samo wygląda w imbryku i technika naciągania łańcucha.
Trzeba sie maieśćić w 2-3,5cm max . Jazda po dzurach i z plecaczkiem to lepiej mieć lużnieszy niż napięty jak struna ale też nie za większy luz jak 3-3,5 bo bedzie biczował.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » niedziela, 5 lipca 2009, 07:07

Dzieki koledzy, ale zanim przeczytalem, zrobilem i chyba dobrze :) Zawsze jest jeszcze serwisowka :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Byniu » niedziela, 5 lipca 2009, 10:09

mam pytanko :
Jak podciągacie łańcuch to na centralnej stopce -tak?Bo gdy się usiądzie na moto to on się chyba skraca ,ale pewien nie jestem!!!
Co robić żeby dobrze było :brawo: a i jeszcze co ile łańcuch smarujecie ?
No risk no fun
Byniu

Postprzez firefox » niedziela, 5 lipca 2009, 10:57

Lanuch smaruje jak widze ze juz nic nie ma, srednio co 300 km. Co do regularcji to na centralnej.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez wiking » niedziela, 5 lipca 2009, 15:16

firefox napisał(a):Co do regularcji to na centralnej.
a jak zrobisz regulacje na centralnej na 2-3cm luzu to jak pozniej postawisz go normalnie to nie bedzie za mocno napiety? ja naciagam jak moto stoi na kolach i staram sie tak naciagnac ze jak nawet usiade na niego zeby mial troche luzu. ale pewien nie jestem czy to dobrze. a smaruje go po dluzszych trasach albo co ok 700km i po kazdej trasie w deszczu.
wiking

Postprzez Byniu » niedziela, 5 lipca 2009, 21:42

wiking napisał(a):
firefox napisał(a):Co do regularcji to na centralnej.
a jak zrobisz regulacje na centralnej na 2-3cm luzu to jak pozniej postawisz go normalnie to nie bedzie za mocno napiety? ja naciagam jak moto stoi na kolach i staram sie tak naciagnac ze jak nawet usiade na niego zeby mial troche luzu. ale pewien nie jestem czy to dobrze. a smaruje go po dluzszych trasach albo co ok 700km i po kazdej trasie w deszczu.

he he to ja jestem nieco nadgorliwy i smaruje po każdej jeździe :mrgreen: Kumpel doradził mi też by go umyć gdy już jest brudny w znacznym stopniu, myje się go naftą do lamp(nie benzyną ani innymi rozpuszczalnikami)bo w łańcuchu są gumowe o ringi i mogą się rozpuścić
a czemu smaruje tak często :?: Bo kto smaruje,ten jedzie :P i se przeliczyłem ;napęd 500zł=smar50zł
No risk no fun
Byniu

Postprzez reshack » niedziela, 5 lipca 2009, 22:52

jeśli chodzi o naciąg łańcucha to serwisówka mówi że powinno być 2 do 3 cm luzu, a operacja naciągania i mierzenia naciągu powinna odbywać się na stopce centralnej co każde przejechane 1000km. co do smarowania polecam zasadę tankowanie = smarowanie, czyli smarujemy łańcuch co jeden pełen bak.
reshack

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 6 lipca 2009, 14:01

Dobrze to ja jeszcze tylko dodam że fajnie jest jak koło jest ustawione idealnie prosto, a żeby to zrobić przydałoby się mieć wskaźnik laserowy aby sprawdzić czy przebieg łańcucha jest idealnie prosty, czy przypadkiem nie ucieka nam koło na którąkolwiek stronę. Bo tak na oko to sobie można spieprzyć napęd tylko, bo rozciągnie się krzywo łańcuch
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Rychu » poniedziałek, 6 lipca 2009, 15:06

Ja widzialem u siebie w serwisowce , ze naciaga sie na pocznej stopce zeby nie bylo duzego naciagu albo duzego luzu w poruwnaniu do tego jak kolo jest w powietrzu a jak dotyka ziemi...
i wydaje mi sie, ze naciaganie na centralce jest nie za dobre;/ ale nie jestem pewien

pozdro
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez firefox » poniedziałek, 6 lipca 2009, 16:01

Rychu napisał(a):Ja widzialem u siebie w serwisowce , ze naciaga sie na pocznej stopce zeby nie bylo duzego naciagu albo duzego luzu w poruwnaniu do tego jak kolo jest w powietrzu a jak dotyka ziemi...
i wydaje mi sie, ze naciaganie na centralce jest nie za dobre;/ ale nie jestem pewien

pozdro

Ja naciagalem na stopce centralnej, jak zdjalem i postawilem na kosie to w naciagu nie zauwazylem zmiany, wiec nie bardzo wiem o co tu sie rozchodzi... :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez unio » wtorek, 7 lipca 2009, 11:57

"wiec nie bardzo wiem o co tu sie rozchodzi"
chodzi o nacisk na tylną oś motocykla. Inaczej się ona rozkłada na centralnej i inaczej na bocznej. GSXF jakby nie patrzeć waży dobrze ponad 200kg.
unio

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 12:23

No wkurzacie mnie:

OSTRZEŻENIE
Łańcuch napędowy powinien być sprawdzany przed każdą jazdą. Nadmierny zwis łańcucha
mógłby spowodować jego wyrwanie, a w następstwie wypadek lub poważne straty materialne.
Aby sprawdzić i wyregulować luz łańcucha należy:
1) motocykl ustawić na podnóżku centralnym
2) poluzować nakrętkę osi
Instrukcja obsługi GSX600/750F
53
OSTRZEŻENIE
Jeżeli motocykl był wcześniej używany należy uważać na rozgrzane elementy układu
wydechowego, których dotknięcie grozi poparzeniem.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY