zejście na kolano

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez arturstalka » środa, 5 maja 2010, 22:28

Licencji nie mam, to są poprostu ustawki przez forum.. Tor jest w radomiu.. a co do opon to dunlop d208 sportmax..
arturstalka

Postprzez iavbi » poniedziałek, 10 maja 2010, 21:07

DiElektryk napisał(a):Witam, po kolejnych próbach i walce opanowałem podstawy "kolanowania" :)
jako, że ochraniacze już się kończą :P

Obrazek

muszę zakupić slidery i wykombinować jak je przypiąć. Pod koniec udawało mi się złożyć w podobny sposób jak ten klient ze zdjęcia na niebieskim jajku - czyli tak na prawde niewiele się zsunąłem z siodła i wystawiłem nogę. Niestety czasem podnóżek ćwierknął o asfalt więc chyba faktycznie sety trzeba zmienić. Centralka mi już nie przeszkadza bo ją odkręciłem :D.

Powiedz mi wykombinowałeś już jak przyczepić slidery do tych ochraniaczy?? mam ten sam problem z tymi ochraniaczami, też mi się skończyły i muszę jakoś slidery do nich zamontować...

[ Dodano: 10-05-10, 22:12 ]
kamilv7 napisał(a):mam pytanie czy udało wam się jajkiem (od 98r w górę) zejści na kolano"???
posiadam jajko z 2001r i mam przy nim standardowe opony(przód 120/70/17 i tył 150/70/17) i za nic nie mogę zejść na kolano. po każdej próbie gdy brakuje mi około 20cm aby zetrzeć ślizgacz na kolanie, na oponie jest ślad tarcia o asfalt do samego rantu czyli jak bym sie bardziej położył to bym szlifa zaliczył. czy to wina opon??

jajkiem bez problemu xD jednak mi zajęło kilka miesięcy zanim się nauczyłem xD teraz mogę wejść prawie w każdy zakręt na kolanie ;) min. potrzebowałem 40km/h, max 170km/h

opony pirelli diablo strada, rocznik bieżący roz. 120/70/17 przód i tył 160/60/17
centralka mi nie przeszkadza, a oponę zamykam
iavbi

Postprzez szybki708 » wtorek, 11 maja 2010, 18:09

tez tak bym chciał na swoim imbryku ale niestety za bardzo nie umiem, jednak jak tylko sie da to próbuje schodzic jak najniżej :) ale jest taki moment w którym mam wrazenie że motor moze zrobić uślizg i boje sie zejsc nizej w większy przechył.
szybki708

Postprzez DiElektryk » wtorek, 11 maja 2010, 19:27

iavbi napisał(a):Powiedz mi wykombinowałeś już jak przyczepić slidery do tych ochraniaczy?? mam ten sam problem z tymi ochraniaczami, też mi się skończyły i muszę jakoś slidery do nich zamontować...

Blaszka o gr ok 1mm wyprofilowana i przykrecona 2 śrubami w miejscu mocowań tych plastykowych karbonów:)
Na to rzep przykleiłem i tyle.

Działać działa ale nie wyglada to to wcale :)
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez iavbi » środa, 12 maja 2010, 20:16

szybki708,
też tak miałem, ale to jest tylko takie "wrażenie" zobaczysz ;) pamiętaj tylko żeby mieć dobre opony, w miarę nowe nie np. z 2003r. bo już guma jest zbyt stara i według mnie to już za duże ryzyko hehe i asfalt szorstki i najlepiej też nie najstarszy, np skręcając w lewo stan na palcach stóp, na podnóżku, zejdź całym tyłkiem z siedzenia i postaraj się wychylić jak najbardziej ;)
iavbi

Postprzez Bochen » środa, 12 maja 2010, 20:51

Złożyć to się można bez zsuwania dupą, choć to pomaga. Najważniejszy jest przeciwskręt.
Bochen

Postprzez arturstalka » czwartek, 27 maja 2010, 19:11

dodam jeszcze, ze ciałem skierowanym badz w strone zakretu i patrz daleko przed siebie, nie tuz przed koło - z tym, ze ja nie latam na przeciw skrecie, skrecam w strone zakretu i reka wyprostowana.. no i badz rozluzniony..

http://img375.imageshack.us/img375/4810/matracki5.jpg
Ostatnio edytowano czwartek, 27 maja 2010, 19:17 przez arturstalka, łącznie edytowano 2 razy
arturstalka

Postprzez DiElektryk » czwartek, 27 maja 2010, 19:45

arturstalka napisał(a):dodam jeszcze, ze ciałem skierowanym badz w strone zakretu i patrz daleko przed siebie, nie tuz przed koło - z tym, ze ja nie latam na przeciw skrecie, skrecam w strone zakretu i reka wyprostowana.. no i badz rozluzniony..

http://img375.imageshack.us/img375/4810/matracki5.jpg

LATASZ latasz tylko sobie sprawy nie zdajesz z tego - po skreceniu kierą do wewnątrz zakrętu wylecisz za drogę - zastanów się co robisz żeby moto wyprostować.. nie powiesz chyba że jadąc w lewym łuku dajesz kierąw prawo i moto się podnosi ??

Poczytaj może o technice jazdy czy cuś, wszyscy jeżdżąc robią manewry instynktownie ale dobrze też widzieć co się dzieje z moto i jak reaguje na poczynania kierowcy.

Szerokości na torze i w trasie :brawo:
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez zolwik » czwartek, 27 maja 2010, 20:17

Dokładnie jw. , kiedyś skręciłem do wewnątrz (nie jechałem wolno) shimma wpadł( to nie miłe uczucie) uratowałem się tylko przez przeciwskręt
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez lewmichal » czwartek, 27 maja 2010, 22:10

Wchodząc w zakręt ważne jest również trzymanie lekko odkręconej manetki, tak, żeby motocykl cały czas miał ciąg. Nie można jechać na zamkniętej przepustnicy. Wtedy moto jest niestabilne i nie mamy kontroli nad pochyleniem. W miarę jak pokonujemy zakręt, coraz mocniej odkręcamy gaz.

Idąc za radami bardziej doświadczonych motocyklistów udało mi się już za drugim pobytem na torze zejść na kolanko :D . Oto efekt:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 27 maja 2010, 22:13 przez lewmichal, łącznie edytowano 3 razy
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MaciekZG » czwartek, 27 maja 2010, 22:14

Oczywiście że przy wyjściu z zakrętu dodajemy gazu, musimy postawić opór sile odśrodkowej aby nie wyrzuciło nas na przeciwny pas lub pobocze, najlepszym tego przykładem są żużlowcy którzy najmocniej manetkę odkręcają przy wyjściu z łuku tak aby nie wylądować na bandzie.

Zejście na kolanko bardzo efektowne :)
Ostatnio edytowano czwartek, 27 maja 2010, 22:15 przez MaciekZG, łącznie edytowano 1 raz
MaciekZG

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 12:42

MaciekZG napisał(a):Zejście na kolanko bardzo efektowne :)
A ja mam wrażenie, że trochę na wyrost... wydaje mi się, że mógłbyś moto jeszcze bardziej położyć, zamiast wisieć na nim w ten przesadny sposób.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Budzik » piątek, 28 maja 2010, 13:00

Nyuno napisał(a):
A ja mam wrażenie, że trochę na wyrost... wydaje mi się, że mógłbyś moto jeszcze bardziej położyć, zamiast wisieć na nim w ten przesadny sposób.

Tak czy inaczej foto kozak :O
Budzik

Postprzez firefox » piątek, 28 maja 2010, 13:02

Nyuno napisał(a):

Tez mam wrazenie, ze mozna bylo bardziej polozyc moto, ale fakt kolano zaliczone. Niuniek, ile punktow dajemy???2 :P

[ Dodano: 28-05-10, 14:03 ]
arturstalka napisał(a):Licencji nie mam, to są poprostu ustawki przez forum.. Tor jest w radomiu.. a co do opon to dunlop d208 sportmax..

Hm gdzie w Radomiu, bo ja czesto bywam w Radomiiu, moze na przyszly wekend wybiore sie do Radomia i chetnie bym polatal. Jaki koszt ?
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 13:41

firefox napisał(a):mozna bylo bardziej polozyc moto, ale fakt kolano zaliczone. Niuniek, ile punktow dajemy???2 :P
Ja tam ekspertem się nie czuję, żeby wystawiać noty... no ale skoro skład sędziowski, jak się właśnie okazało, to dwie osoby, to pozwolę sobie na taki oto opis:

1 - niezaliczone
2 - było kolano
3 - zrobione bardzo ładnie, bez artystycznych wygibasów

To w tej skali daję 2 na 3 ;) Czyli tak jak Ty, fire.
Obrazek
Nyuno

Postprzez lewmichal » piątek, 28 maja 2010, 14:19

Dzięki za uwagi. Dopiero się uczę, więc chętnie wysłucham dobrych rad.
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 16:34

Dużo już się nie nauczysz - schodzisz na kolano, więc wiesz o co kaman :)

Jedyne co możesz teraz ćwiczyć, to jeszcze bardziej umocnić przeciwskręt - wtedy nie będziesz czuł potrzeby, żeby tak bardzo tyłek zdjąć z kanapy, a moto bardziej położysz i też przytrzesz ślizgacz.
Obrazek
Nyuno

Postprzez lewmichal » piątek, 28 maja 2010, 21:00

No fakt. Na oponie jest jeszcze kawałek do zamknięcia. Myślę, że większy przechył przyjdzie z czasem. Wszystko siedzi w głowie. Jest pewna blokada przed dalszym pochyleniem, ale za każdym okrążeniem na torze blokada się zmniejsza. Dodatkowo niedługo wsadzę crashpady, to nie będzie już takich oporów przed upadkiem.
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zolwik » sobota, 29 maja 2010, 06:16

No z ta blokadą to trzeba samemu sobie poradzić .

ps. CP to zdadzą egzamin przy małych prędkościach lub parkingówkach , na torze nie wiele ci pomogą.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez iavbi » środa, 30 czerwca 2010, 09:36

muszę się wam pochwalić, dziś udało mi się zaliczyć parę razy kolano z plecaczkiem xD xD xD
iavbi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy