POMIAR TEMPERATURY OLEJU

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez kaamos » piątek, 25 października 2013, 14:46

Gof napisał(a):Moje wymuszają, pojemnościowe touchscreeny nie łapią

a to ciekawe. Ja nie miałem nigdy problemów, nawet w rękawicach z podszewką (tylko muszę paluch przykładać większą powierzchnią i nie czubkiem, bo tam się schodzą szwy). No, ale widać różnie bywa i też trzeba zwrócić uwagę.

A co do LCD, to właśnie na granicach sezonu może nastąpić spadek jakości wyświetlacza. O ile czas reakcji jest tu sprawą marginalną, to gorzej może być z zasilaniem. Plus jeśli ktoś nie boi się w mróz jeździć, to może wyjść poza temperaturę pracy takiego wyświetlacza. No i trzeba też zwrócić uwagę na temperaturę przechowywania, zwłaszcza jeśli zimuje się "pod chmurką" (są i tacy ludzie), albo w nieogrzewanym garażu (tym bardziej blaszanym).
Krótko mówiąc, przy zakupie LCD trzeba na parę rzeczy zwrócić uwagę, żeby potem nie było niespodzianek.

No i druga sprawa, że zostawienie latem na słońcu prawie na pewno będzie miało fatalne skutki, więc też trzeba pilnować.
Ostatnio edytowano piątek, 25 października 2013, 15:00 przez kaamos, łącznie edytowano 2 razy
kaamos

Postprzez Gof » niedziela, 27 października 2013, 04:49

Może nie mierzy temperatury oleju, tylko otoczenia, ale skoro przy tym temacie jesteśmy:

[youtube]http://youtube.com/watch?v=lfH2UC3oMAM[/youtube]

Teraz tylko założyć do moto :)
Gof

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » poniedziałek, 28 października 2013, 11:35

paavo91 napisał(a):Nie chcę nikogo krytykować bo jak ktoś ma pasję to zrobi i na touchscreen choćby miało nie spełnić swojej funkcji ;) No ale patrząc rozsądnie to do nie zadaszonego pojazdu, którego prowadzi się w dodatku dwoma rękami dotyk raczej odpada.

Też kiedyś chciałem użyć LCD z nokii ale zniechęciły mnie wymiary, delikatność, potrzeba dopasowania napięć. Dziś "komputer pokładowy" raczej bym zrobił na jakimś graficznym np. http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... ctID=42728 . Kolor i większa rozdziałka to już bajer miły dla oka :)
No i odgapiając od innych fajnie by mieć tylko 1 przycisk pod kciukiem jak to jest w komputerach od MGI.

opcje dotykowe będą potrzebne na postoju :) np żeby włączyć dana funkcje np żeby mierzyło czas przejazdu :) to nie będzie tak, że będę jechać i zmieniać mp3 XD albo stacje radiowe :P nie będę też włączać migaczy za pocą tego urządzenia... opcja dotyku się przyda bo np jak procek ma mało nóżek nie trzeba podpinać dodatkowo od zarąbania przycisków np dzięki dotykowi będzie ustawiana data godzina i inne śmieci które robi się na postoju :) sam wyświetlacz wszystkie niezbędne rzeczy wyświetla cały czas np stan paliwa świateł i innych takich rzeczy :D
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Gof » poniedziałek, 28 października 2013, 12:53

wiktorszmy@gmail.com napisał(a):opcja dotyku się przyda bo np jak procek ma mało nóżek nie trzeba podpinać dodatkowo od zarąbania przycisków

Możesz wykorzystać ADC, tak jest to zrobione np. w wielu radiach samochodowych. Panel jest podpięty pod drabinkę rezystorów i jeden albo dwa kanały ADC czytają całą klawiaturę.
Gof

Postprzez paavo91 » poniedziałek, 28 października 2013, 13:12

wiktorszmy@gmail.com napisał(a):opcje dotykowe będą potrzebne na postoju np żeby włączyć dana funkcje np żeby mierzyło czas przejazdu to nie będzie tak, że będę jechać i zmieniać mp3 XD albo stacje radiowe nie będę też włączać migaczy za pocą tego urządzenia... opcja dotyku się przyda bo np jak procek ma mało nóżek nie trzeba podpinać dodatkowo od zarąbania przycisków np dzięki dotykowi będzie ustawiana data godzina i inne śmieci które robi się na postoju sam wyświetlacz wszystkie niezbędne rzeczy wyświetla cały czas np stan paliwa świateł i innych takich rzeczy

Jeśli tak to wygląda to OK :)
paavo91

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 29 października 2013, 12:17

Gof napisał(a):
wiktorszmy@gmail.com napisał(a):opcja dotyku się przyda bo np jak procek ma mało nóżek nie trzeba podpinać dodatkowo od zarąbania przycisków

Możesz wykorzystać ADC, tak jest to zrobione np. w wielu radiach samochodowych. Panel jest podpięty pod drabinkę rezystorów i jeden albo dwa kanały ADC czytają całą klawiaturę.

Wiem wiem :) ale miałem możliwość podpięcia z tego co pamiętam dwóch przetworników ADC i są wykorzystane :) jeden do wskaźnika paliwa a drugi do wskaźnika ładowania akumulatora wczesną zimą jak będę mieć chwilę czasu (z byt dużo zeszło mi na malowanie i regulacje) to podłącze to ustrojstwo :D bo na razie mam sprawdzone to na potencjometrach i przyciskach czy wszystkie funkcje działają poprawnie :)
Ostatnio edytowano wtorek, 29 października 2013, 12:21 przez wiktorszmy@gmail.com, łącznie edytowano 3 razy
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Gof » wtorek, 29 października 2013, 12:31

wiktorszmy@gmail.com napisał(a):ale miałem możliwość podpięcia z tego co pamiętam dwóch przetworników ADC i są wykorzystane :)

Drugi patent to jakiś expander I2C, np. PCF8575, PCF8574, MCP23016, one mają wyjście przerwania, więc nie musisz ciągle robić pollingu, można też łączyć klawiaturę w matrycę, np. mając 4 wyjścia i 3 wejścia masz 12 przycisków... itd.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 października 2013, 12:36 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » wtorek, 29 października 2013, 14:36

Gof napisał(a):
wiktorszmy@gmail.com napisał(a):ale miałem możliwość podpięcia z tego co pamiętam dwóch przetworników ADC i są wykorzystane :)

Drugi patent to jakiś expander I2C, np. PCF8575, PCF8574, MCP23016, one mają wyjście przerwania, więc nie musisz ciągle robić pollingu, można też łączyć klawiaturę w matrycę, np. mając 4 wyjścia i 3 wejścia masz 12 przycisków... itd.

Wiem wiem Gof też trochę w tym siedzę :) ale dziękuje za podpowiedz :D kupiłem za parę złotych ten wyświetlacz dotykowy więc nie będę wydziwiać :D
Ostatnio edytowano wtorek, 29 października 2013, 14:38 przez wiktorszmy@gmail.com, łącznie edytowano 1 raz
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez MarioSWD » środa, 7 maja 2014, 10:24

I jak prace nad urządzeniem? Sam zastanawiam się nad zamontowaniem takiego bajeru.
MarioSWD

Poprzednia strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI