Kamera motocyklowa

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez kaamos » poniedziałek, 21 lipca 2014, 12:23

Jeśli chodzi o parowanie, to gdy jest chłodniej, zamykajcie kamerę w obudowie już na dworze (jak kamera i otwarta obudowa się schłodzą trochę). Powinno zapobiec parowaniu. Zapewne nie będzie działąć w warunkach wysokiej wilgotności. Można pokombinować też coś z żelem krzemionkowym, dodawanym w torebeczkach do różnych przedmiotów, aby utrzymać ich odpowiednią wilgotność, ale osobiście nie kombinowałem, bo rozbiłem obudowę, więc problem parowania jakby zniknął :P

Dwuosiowy wystarczy Ci

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że nawet jednoosiowy styknie. Odchylenia (yaw) nie występują, stabilizacja pochyleń (pitch) jest według mnie mało przydatna, bo nierówności jezdni nie wygładzi, natomiast, załóżmy, w górach, na podjeździe raczej nie chcemy filmować asfaltu. Mogłoby się przydać ewentualnie przy zjeździe, choć też niebo bez drogi może być umiarkowanie ciekawe. Chyba że ta oś byłaby blokowana na żądanie i jak chcemy na przykład nagrać panoramę gór, to kamera jest skierowana na góry bez względu na to, jak jedziemy, ale to już wybiega chyba nieco ponad standardową stabilizację i wymaga znacznie bardziej skomlikowanego urządzenia. Zostaje tylko oczywista kompensacja przechyleń (roll), którą z powodzeniem można zrobić na jednym motorku, co upraszcza konstrukcję.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 21 lipca 2014, 12:26 przez kaamos, łącznie edytowano 2 razy
kaamos

Postprzez yoseph » poniedziałek, 21 lipca 2014, 15:58

kaamos, owszem masz rację, trochę nie pomyślałem... z drugiej strony... dorwij sterownik gimbala na jedną oś:) a jak masz już dwuosiowego to niewiele potrzeba żebyś miał całkiem ciekawą stabilizację kamery do filmowania z ręki :) zamiast jakich flycamów, stadicamów itd.. mamy dwa gimbale w firmie i zachowują się o niebo lepiej niż bezwładnościowy steadicam który mam w domu:p Ten mój przestaje działać tak fajnie występuje jakiś wiatr;).

W sumie jednoosiowego gimbala można zrobić na jednym serwie i żyroskopie. Chociaż to już nie ta jakość stabilizacji:)
było suzuki DR 650 RSE
jest GSX750 F
yoseph

Postprzez DeElcano » czwartek, 24 lipca 2014, 09:05

michalm83 napisał(a):mnie w mojej drażni to że cholernie paruje.

przetestowane, nie paruje, zmokła, wyschła i tak dwa razy w ciągu godziny w różnych temperaturach.
DeElcano

Poprzednia strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI