Problem z kufrem

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Problem z kufrem

Postprzez Ragor » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 18:52

Ma ktoś jakiś patent na kufer, żeby po 8h stania w słońcu (pod pracą nie mam ani grama cienia) kufer szło normalnie otworzyć? Pytam, bo mój kufer po takim postoju, zachowuje się tak jakby się skleił i strasznie ciężko go otworzyć ;/
Kufer GIVI E460N (jeśli mnie pamięć nie myli)
Ogar200 --> Simson S51 --> GS500E --> GSX600F --> GSX1250FA :D --> GSXR600 K7 :diabel:

JenJer napisał(a):Ragor zdrajca nie ma jajca :diabel:
Ragor
Klubowicz
Klubowicz

Re: Problem z kufrem

Postprzez szydlas » poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 19:47

Proponuję kufer zabierać ze sobą do pracy. :) Problem solved, dziękuję. :P

Problem pewnie leży po stronie plastiku, czy są ślady jakiegoś rozpuszczenia? Myślę że można to zabezpieczyć jakimś środkiem. Lakier?
Ewentualnie można podkleić wnętrze kufra (w miejscu styku) taką niby uszczelką/listwą tłumiącą. Która ma w nosie wyższe temperatury i nie będzie przywierać.
szydlas

Postprzez Ragor » wtorek, 1 września 2015, 20:09

Śladów stopienia brak, trzeba będzie coś wykombinować bo szarpanie się z kufrem nie jest zabawne ;)
Ogar200 --> Simson S51 --> GS500E --> GSX600F --> GSX1250FA :D --> GSXR600 K7 :diabel:

Ragor
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez szydlas » wtorek, 1 września 2015, 21:26

A próbowałeś zostawić w środku delikatnie wilgotną ściereczkę i delikatnie przytrzasnąć ją kufrem?
Może być tak że kufer masz tak szczelny że powietrze które jest w środku przy podgrzaniu mocno zwiększa swoją objętość, co sprawia że rozpycha wieko i utrudnia otwarcie.
szydlas

Postprzez kaamos » wtorek, 1 września 2015, 21:32

Zasugeruję rozwiązanie najprostsze i zapewne najskuteczniejsze: pokrowiec. Materiał (zwłaszcza biały i zwłaszcza gruby) powinien utrzymać temperaturę kufra na sensownym poziomie.
Kosztem praktycznie żadnym możesz sobie zrobić ze starego prześcieradła, albo poduszki (yay, od razu dobry kształt). Tylko jakieś oczka/tunel daj na dole i zwiąż sznurkiem, żeby Ci nie zwiało w razie czego (poduszka ma niby dziurki na spinki). Poza tym pokrowiec w różowe króliczki +6 do lansu.
kaamos

Postprzez kaamos » wtorek, 1 września 2015, 21:37

szydlas napisał(a):Może być tak że kufer masz tak szczelny że powietrze które jest w środku przy podgrzaniu mocno zwiększa swoją objętość

Obrazek
kaamos

Postprzez kaamos » środa, 2 września 2015, 11:39

kaamos napisał(a):
szydlas napisał(a):Może być tak że kufer masz tak szczelny że powietrze które jest w środku przy podgrzaniu mocno zwiększa swoją objętość

Szydlas, czy modyfikowałeś może swój post i przy okazji cytat w moim? Bo wczoraj przeczytałem z 5x to zdanie i za każdym razem widziałem "zmniejsza swoją objętość i zasysa wieko" (5x przeczytałem właśnie dla pewności). :P Jeśli nie, to jestem zszokowany moją wczorajszą percepcją i sorry za komentarz.
kaamos

Postprzez szydlas » środa, 2 września 2015, 19:52

Ja byłem bardzo grzeczny i nic nie modyfikowałem (w tym temacie) :)

Ale żeby trzymać się wątku, to Ragor daj znać czy rozwiązanie kaamos-a pomogło?
szydlas

Postprzez Ragor » środa, 2 września 2015, 20:48

Jak znowu w upał wybiorę się na moto to przetestuję oba patenty (szmatka i pokrowiec) ;)

Ragor
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do AKCESORIA I DODATKI