GNIAZDO ZAPALNICZKI 12 V

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

GNIAZDO ZAPALNICZKI 12 V

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 10:44

Nasze Jajka, mają spełniać funkcję szosowo-turystyczne. No w końcu do takiej kategorii zaliczane są nasze GSXF-y.

W podróży wiadomo przydają się takie dodatki jak AntyRadar, Nawigacja. No i tu się pojawia problem, bo Nawigacja na swoim akumulatorze nie pracuje zbyt długo, a AntyRadarów na baterie w sumie chyba też jest jak na lekarstwo. Dlatego pomyślałem, że można byłoby postarać się o gniazdo zasilania 12V w naszym jajku. Miejsca do montażu w wypełnieniu zegarów mamy aż nadto więc z tym nie byłoby problemów. Pytanie tylko jak wspiąć się w instalację, żeby np na postoju nie rozładować sobie Aku, tylko dlatego że nie wypieliśmy z gniazda naszej Nawigacji. Zapewne gniazdo musiałoby być inicjowane poprzez przekręcenie kluczyka w stacyjce.
Mając takie gniazdo można też zawsze w podróży naładować swój telefon i inne urządzenia.

Czy ktoś z Was ma takie gniazdo w sowim Jajku?
Myśleliście o takim dodatku i jego przydatności?

Zapraszam do dyskusji na ten temat.
Ostatnio edytowano wtorek, 15 czerwca 2010, 18:02 przez ZiGi, łącznie edytowano 2 razy
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 10:59

Ja juz mam zakupione takie gniazdo zapalniczki, mozna je podpiac bezposrednio pod aku, ale ze wzgledow bezpieczenstwa przerabiam kabelek zeby bezpiecznik wstawic i dopiero wtedy podlacze pod aku.
firefox

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 11:03

Nie wiem czy podpinanie bezpośrednio do aku to dobry pomysł. Nawet jeśli po drodze na kablach wstawisz bezpiecznik. Zawsze będziesz miał zasilanie w tym gnieździe niezależnie czy zapłon będzie włączony czy też nie. Lepsze byłoby gniazdo odłączane poprzez wyłączenie zapłonu.

Myślę że takie gniazdo byłoby w porządku:

Link do aukcji na Alledrogo :P
Ostatnio edytowano czwartek, 26 marca 2009, 11:12 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 11:27

no tak ale ja chce miec gniazdo pod siedzeniem, mimo ze jest ono hermetyczne to nie bedzie narazone na warunki atosferyczne i chyba nie bedzie problemu jak caly czas bedzie zasilanie.

Co do gniazda zaplacilem 8 zl wiecej ale w wawie i od razu odebralem :)
firefox

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 11:45

firefox napisał(a):zaplacilem 8 zl wiecej ale w wawie i od razu odebralem :)

No to moje kosztowało 25zł z wysyłką i jeszcze nie wiem kiedy je dostanę, bo dopiero kupiłem 8)
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 12:18

No a ja kupilem chyba za 27 i przy trasie lazienkowskiej do odbioru :) na to samo wyszlo cenowo ale nie czekalem i nie kupilem kota w worku
firefox

Postprzez Miki » czwartek, 26 marca 2009, 13:00

pomysł ciekawy, ciekawe jak rozwiążecie, sam bym sobie takie cudo zamontował, ale czy to by nie wpływało na szybsze zużycie aku :?:
Miki

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 13:23

Mysle ze nie, tzn jesli navi bedzie podlaczone w czasie jazdy, na postoju byc moze. Chociaz mam wrazenie ze jesli zaplon nie bedzie uruchomiony a navi podlaczone do gniazda i tak nie bedzie dzialac??

Tak czy siak mam uchwyt w gniazdku zeby zaczepic na kier, ale w zwiazku z bezpieczenstwem i zeby ludzi nie korcilo i wyrywali to schowam pod siedzenie, jezeli bedzie mi potrzebne (nie bede uzywac zbyt czesto) to wyjme spod siedzenia tylkokabel to tankbaga

Taki moj pomysl, tylko musze ten bezpiecznik zrobic :) :mrgreen:
firefox

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 14:03

firefox napisał(a):Chociaz mam wrazenie ze jesli zaplon nie bedzie uruchomiony a navi podlaczone do gniazda i tak nie bedzie dzialac??

No moje założenie jest takie, przekręcasz kluczyk na ON i masz prąd w gnieździe przekręcasz na OFF i prądu nie ma również w gnieździe, więc nie ładujesz Navi czy też telefonu. Ja mam zamiar zrobić nawiert w wypełnieniu zegarów i umieścić na stałe w kokpicie. Tylko muszę obczaić schemat elektryczny żeby podłączyć to tak żeby działało zgodnie z powyższymi założeniami. No ale zabiorę się za to dopiero jak ściągnę moto do Wawy (mam nadzieję że już w tą niedzielę).

[ Dodano: 26-03-09, 14:08 ]
firefox napisał(a):tylko musze ten bezpiecznik zrobic

A w tym gnieździe co ja kupiłem bezpiecznik jest od razu :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez Loku » czwartek, 26 marca 2009, 16:40

ZiGi, ma dobre założenie, nie chciałbym aby prąd był w gniazdku non stop. Do gsxf są specjalne zestawy akcesoryjne do montażu ale jak znam suzuki i firmowe ich salony to pewnie cena też jest odpowiednia. W tym tygodniu sie dowiedziałem że nasz mechanik wpadł na pomysł aby we wspomnianej już Balck Widow założyć takie cudo, jak zobacze jak to jest zrobione to wam powiem.
Ostatnio edytowano czwartek, 26 marca 2009, 16:41 przez Loku, łącznie edytowano 1 raz
Loku

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 18:19

Skoro tak, to chetnie sie dowiem jak to powinno wygladac :mrgreen: :mrgreen:
firefox

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 19:40

Loku napisał(a):Do gsxf są specjalne zestawy akcesoryjne do montażu ale jak znam suzuki i firmowe ich salony to pewnie cena też jest odpowiednia.

Z ciekawości napisałem do POLand POSITION dealera Suzuki w Warszawie.

Poniżej odpowiedź:

Witam,

Gniazdo zapalniczki uniwersalne 12V - 30 zł
dostępne od ręki

POLand POSITION
> www.polandposition.pl
> 022 716 66 66 wew 23

No to chyba dużo więcej nie chcą :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez blue angel » czwartek, 26 marca 2009, 19:48

Witam.

Przepraszam z góry za umieszczenie linków do stron na allegro ale dzielę się tylko swoimi doświadczeniami nie jestem właścicielem tych przedmiotów a jedynie jednym z kupujących.

Ponieważ wybieram się tego lata do Zakopanego (coś około 750 km od mojego domu) potrzebuję nawigacji. Jak wiecie gniazda nie ma seryjnie umieszczonego wiec kupiłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item556151670_gni ... tanio.html

oraz

http://www.allegro.pl/item564812842_gni ... owego.html

Całość spiąłem tuż za akumulatorem a ponieważ bałem się żeby cały czas nie byo prądu w tym gniazdku zamontowałem zwykły przełącznik, którym włączam prąd tylko wtedy, gdy podłączam jakieś urządzenie. Gniazdo umieściłem pod siedzeniem tuż za akumulatorem. Po podłączeniu nawidacji, którą montuję na kierownicy kabel idzie sobie przy baku. Dla mnie to nie jest jakiś wielki problem a i specjalnie w niczym nie przeszkadza. Szukałem miejsca gdzieś przyzegarach ale tam dośc ciasno a pozatym dośc ciężko podłączyć ładowarkę do mojej Mio bo jest dość duża i przy naszych dziurach wypadałaby z gniazda. Całość jak łatwo policzyć 1,60 + 2,50 = 4,10 plus koszty przesyłki co jako że są dwa gniazda poszo na połowę bo montowałem w dwóch motorach. U mnie działa bez zarzutu.
Ostatnio edytowano czwartek, 26 marca 2009, 19:51 przez blue angel, łącznie edytowano 1 raz
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez firefox » czwartek, 26 marca 2009, 20:19

Czyli dokladnie to co ja planuje, tylko ze dodatkowo masz przelacznik i to tez nie glupi pomysl :)
firefox

Postprzez blue angel » czwartek, 26 marca 2009, 20:45

Został mi po jakiejś naprawie auta. Pasował idealnie a w sumie bałem się że jak nie zrobię tego to rozładuję aku choć to mało realne. Teraz jest wyłączony a jak trzeba pstryk i działa :)
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Loku » czwartek, 26 marca 2009, 20:53

blue angel, sprytnie z tym przełącznikiem.
ZiGi, no to rzeczywiście grosze, jak dadzą do tego jakiś sensowny schemat podłączenia w jajku to juz rewelacja.
Loku

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 23:04

Poczytam troszkę serwisówke Haynes'a i będę wiedział jak to podłączyć :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » środa, 1 kwietnia 2009, 10:34

Ja jednak sie zdecyduje na rozwiazanie blue, czyli przelacznik bo tak sobie dumalem i:

bede uzywac gniazda rzadko, czyli na jakies dluzsze wypady, codziennie jednak bede uzywac moto w Wawie, wiec zasilanie bedzie tam nie potrzebnie podlaczone. Wydaje mi sie, ze to mija sie z celem, bo po to podlaczamy pod stacyjke zeby ograniczyc zasilanie gniazda do momentu kiedy przekrecamy kluczykiem. Kiedy przekrecimy kluczykiem i tak 90% czasu bedzie nie potrzebnie podlaczone gniazdo. Dlatego wole na te kilka razy w roku pstryknac wlacznik :) :mrgreen:
firefox

Postprzez ZiGi » środa, 1 kwietnia 2009, 10:49

A ja dosłownie przed chwilą dostałem zamówione gniazdo. Może w sumie też zrobię z przełącznikiem kołyskowym i podepnę na stałe do aku. Jeszcze nad tym pomyślę raczej będzie na to czas.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez Loku » środa, 1 kwietnia 2009, 11:57

A Black Widow dalej stoi u mechanika normalnie już 3 albo 4 tydzien, jak byłem w piatek to gniazdko było jeszcze nie podłączone. Ale mechanik ma powiedziane ze jutro przychodze odebrać sprzęt wiec moze jutro juz wam napisze jak on to rozwiązał.
Loku

Następna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI