Manetki podgrzewane

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Manetki podgrzewane

Postprzez Riki » piątek, 8 października 2010, 07:16

Jak w temacie kto ma, miał lub chce kupić.
Jakiej firmy, model i jakie są wrażenia z używania tego ustrojstwa.

Podaje te które znalazłem:

Motonita

Moto-akcesoria

Allegro

W sklepie ile sprzedawców tyle różnych zdań na ten temat, jedni Daytona inni Oxford.
Riki

Postprzez firefox » piątek, 8 października 2010, 08:41

Tez sie nad tematem zastanawiam, slyszalem ze oxford jest dobry :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Alpha » piątek, 8 października 2010, 09:06

Miałem jakiś czas , i nie byłem zadowolony z efektów ich stosowania , ale to może indywidualna sprawa , i zastosowanych rękawic . Zwyczajnie , wewnątrz dłoni manetki parzą , a na zewnątrz marzną . Sądzę , ze jeżdżąc teraz , gdy jest chłodno , ok 15°C , sprawę mogły by załatwić osłony dłoni od wiatru . A gdy zimniej , osłony + ciepłe rękawice . Można poczytać też ostatni test rękawic w "Motocyklu " .
Alpha

Postprzez WilQW » piątek, 8 października 2010, 09:57

mój znajomy używa oxfordów i jest bardzo zadowolony
pzdr
WilQW

Postprzez Riki » piątek, 8 października 2010, 12:54

Alpha napisał(a):Miałem jakiś czas , i nie byłem zadowolony z efektów ich stosowania , ale to może indywidualna sprawa , i zastosowanych rękawic . Zwyczajnie , wewnątrz dłoni manetki parzą , a na zewnątrz marzną . Sądzę , ze jeżdżąc teraz , gdy jest chłodno , ok 15°C , sprawę mogły by załatwić osłony dłoni od wiatru . A gdy zimniej , osłony + ciepłe rękawice . Można poczytać też ostatni test rękawic w "Motocyklu " .

Rękawice mam ciepłe ale nie umiem w nich jeździć.
Ostatnio wydziałem fajne osłony made in adam słodowy. Były zrobione z butelki po wodzie mineralnej, przecięte na pół i tak zamontowane. Niezbyt estetyczne ale myślę że swoje zadanie spełniły.

Tych Oxfordów jest pip z rączkami zamkniętymi, otwartymi i o różnym wyglądzie.

A jeszcze zapomniałem sprawdzić mały szczegół, my mamy kierownicę o średnicy 22 mm :?:
Riki

Postprzez olszuwy » piątek, 8 października 2010, 21:08

Miałem daytony w kawasaki gpz500s i grzały dobrze od środka ale z zewnątrz i tak było zimno nadawały się najwyżej na zimne letnie wieczory. Kolejnym problemem podczas używania tych manetek było rozładowywanie akumulatora (alternator nie dawał rady).
olszuwy

Postprzez ivan » sobota, 9 października 2010, 20:09

Radzę też wam podłączyć manetki przez stacyjkę (np pod światła) bo już nie raz znajomemu rozładował się aku (miał podłączone bezpośrednio). Bo ciągną one sporo prądu i nawet chwila bez pracy silnika potrafi zrobić psikusa :)
ivan

Postprzez Mars » czwartek, 14 października 2010, 15:20

Alpha napisał(a):Miałem jakiś czas , i nie byłem zadowolony z efektów ich stosowania , ale to może indywidualna sprawa , i zastosowanych rękawic . Zwyczajnie , wewnątrz dłoni manetki parzą , a na zewnątrz marzną . Sądzę , ze jeżdżąc teraz , gdy jest chłodno , ok 15°C , sprawę mogły by załatwić osłony dłoni od wiatru . A gdy zimniej , osłony + ciepłe rękawice . Można poczytać też ostatni test rękawic w "Motocyklu " .

Mam Oxfordy. Mają one regulację temperatury. Twoje nie miały?
Ze swoich jestem zadowolony. Mam zwykłe rękawice i świetnie się nagrzewają. Co prawda jeżdżę "wokół komina", więc nie wiem, jak to by wyglądało w długiej trasie, ale jeżdżąc "wokół komina" polecam!
Oczywiście jeżdżę ze średnią lub niską temperaturą manetek, bo mają faktycznie dużą moc grzania i nawet przez rękawice parzy przy maksymalnej temperaturze.
Mars

Postprzez Alpha » czwartek, 14 października 2010, 20:53

Miałem na myśli , ze ustawione na max , a i tak dłonie marzną na zewnętrznej stronie , z powodu pędu zimnego powietrza .
Alpha

Postprzez ElViajero » czwartek, 28 października 2010, 09:17

Ja chyba skuszę się na alternatywę:
http://motokoce.pl/index.php?products=p ... rod_id=232

Co o tym myślicie? (oprócz tego że drogie)
ElViajero

Postprzez firefox » czwartek, 28 października 2010, 09:21

Jak ktos nie ma na co kasy wydawac to wporzadku, a Ty kolego chyba masz, tzn na kogo :)

Ja uwazam, ze zwykle rekawiczki welniane pod rekawice w zupelnosci wystarcza, przeciez w temperaturze -30 jezdzic nie bedziemy.

Sprawdzony sposob :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ElViajero » czwartek, 28 października 2010, 09:26

mam na kogo wydawać ale i tak nadwyżka zostaje. więc się doposażam. Mam ciepłe rękawice nawet w okolicach 0 jest w nich ok, jedyny mankament to że marzną końcówki palców i dlatego myślę o czymś takim.

Po za tym kto powiedział że przy -30 nie można :D
Ostatnio edytowano czwartek, 28 października 2010, 09:27 przez ElViajero, łącznie edytowano 1 raz
ElViajero

Postprzez firefox » czwartek, 28 października 2010, 09:31

Mozna mozna, mam filmik jak gosciu zapietruszcza w sniegu ponad 200 :P

To jak masz nadwyzke to wiesz, ja tez mam synka :P :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ElViajero » czwartek, 28 października 2010, 09:33

Po za tym myślę jeszcze o jeździe zimą na quadzie lub skuterze śnieżnym rękawic używam tych samych co na moto
ElViajero

Postprzez mynka_uk » czwartek, 28 października 2010, 11:44

firefox napisał(a):Jak ktos nie ma na co kasy wydawac to wporzadku, a Ty kolego chyba masz, tzn na kogo :)

Ja uwazam, ze zwykle rekawiczki welniane pod rekawice w zupelnosci wystarcza, przeciez w temperaturze -30 jezdzic nie bedziemy.

Sprawdzony sposob :)

a ja myślę że zakup takich rękawic to dobry pomysł. Często jeżdżę nocą i wcale nie potrzeba -30 aby solidnie zmarznąć wystarczy 2-3 stopnie i przejechanie trasy 200-300 km.
Testowałem najrozmaitsze rękawiczki i zawsze było mniej lub bardziej zimno , teraz sam zastanawiam się nad podgrzewanymi rękawiczkami.
mynka_uk

Postprzez firefox » czwartek, 28 października 2010, 12:00

To dajcie znac jak kupicie i przetestujecie, ciekaw jestem jak to dziala i jak sie sprawuje.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez mizzar » czwartek, 28 października 2010, 13:37

Ostatnio wpadł mi w łapy artykuł o całości elektrycznie ogrzewanej:
http://www.motogen.pl/laboratorium/test ... rt112.html
A tutaj art o rękawicach:
http://www.scigacz.pl/Rekawice,elektryc ... 11082.html
mizzar

Postprzez Bones » piątek, 29 października 2010, 10:38

Ciekawe czy jakby się tak ubrał jak piszą, czyli kamizelka, kalesony, rękawice, skarpety itp to oryginalna instalacja motocykla byłaby stanie to obsłużyć. Czy np napięcie ładowania spadłoby tak nisko, że nie będzie w stanie doładowywać akumulatora bądź przy pełnym grzaniu np. światła by przygasły :P

Szkoda że nie piszą o mocy pozostałych elementów poza rękawicami które mają 12V/24W, bo można by łatwo to sprawdzić podpinając jakiekolwiek obciążenie o takich samych parametrach :)

Jadąc w trasę należy liczyć ze ten GPS trochę Ci weźmie, 2 gnieździe powiedzmy ładowarka telefonu, a dodatkowo ubrania.

Ogólnie to ciekawy temat, jakbyście coś kupili to zróbcie jakiś opis :)
Bones

Postprzez ElViajero » piątek, 29 października 2010, 10:51

Taki zestaw jak napisałeś pobiera 132W
45W kamizelka
45W kalesony
24W wkładki do standardowych rękawic
18W Skarpety
ElViajero

Postprzez pegaz » niedziela, 8 maja 2011, 19:23

ivan napisał(a):Radzę też wam podłączyć manetki przez stacyjkę (np pod światła) bo już nie raz znajomemu rozładował się aku (miał podłączone bezpośrednio). Bo ciągną one sporo prądu i nawet chwila bez pracy silnika potrafi zrobić psikusa :)

Wlasnie planowalem podlaczyc sie pod swiatla (mijania), ale nie wiem czy to jest dobry pomysl. Czy ktos testowal inne rozwiazanie?
pegaz

Następna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI