niklowanie elementów ze stopów aluminum

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

niklowanie elementów ze stopów aluminum

Postprzez Cygi » niedziela, 2 października 2011, 19:02

Mam maly problem, poniewaz uparłem sie zeby niektóre czesci mojej suzety pokryc niklem. Mianowicie wszystko przebiegało zgodnie z planem jezeli chodzi o czesci wykonane nie ze stopu aluminium. I teraz wlasnie kiedy 2/3 roboty (zostały klamki, uchwyty kierownicy, nakretki na lagi) juz mam za soba pojawil sie problem -gdzie jest jakis zaklad ktory wykona to jak nalezy. Wiadomo ze w sieci jest tego duzo ale pytanie do uzytkownikow forum ktorzy robili cos takiego i moga polecic jakis punkt ktory zajmuje sie galwanizacja stopow aluminiowch. Dziekuje. :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez TasmaN » niedziela, 2 października 2011, 20:16

w PL tego szukasz? ja cos podobnego robilem ale byl chrom a aluminium to polerka.
TasmaN

Postprzez Cygi » niedziela, 2 października 2011, 20:53

ano w Pl. Mam jakis namiar ale to jak przyjade za 2 tyg to sie dowiem. Tylko ze jak nie beda chcieli zeby to poczta wyslac to bedzie trzeba naginac ze 250km
Cygi

Postprzez TasmaN » niedziela, 2 października 2011, 21:57

Cygi ja mam bardzo dobrego goscia od polerki (Koyot Garage). On tez zalatwial mi chromowanie (dalem mu czesci, pojechal pochromowal i przywiozl). Moge zapytac czy ma rowniez dojscie do niklowania aluminium.

Jest zaraz obok mojej pracy wiec moge podjechac i zapytac.

A nie myslales zeby aluminium spolerowac?
TasmaN

Postprzez Cygi » niedziela, 2 października 2011, 23:24

nie chce polerowac chce pokryc warstwa niklu ktora bedzie ochrona przed deszczem i itp. Chce zeby wszystkie elementy wygladały jednakowo lustrzanie. :)
Cygi

Postprzez guardian_angel » środa, 5 października 2011, 09:50

Niklowanie i chromowanie aluminium ... ciężka sprawa wrecz trudna do wykonania.
wszelkie pozostałe metale z zawartością węgla to nie problem. Proponuję dobrze wyszlifować elementy z aluminium i wypolerować na lustro, potem pokryć bezbarwnym lakierem żeby zabezpieczyć przed utlenianiem. Efekt będzie taki sam nawet i lepszy galwanizacji (nikiel jest ciemny, chrom jasny, żle zrobiona galwanizacja będzie wszystko odłazić i pękać)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Cygi » czwartek, 6 października 2011, 12:01

chyba tak zrobie jak mówisz... polerka i lakier twardy jakis i powinno wygladac. Jak sie z tym uporam zamieszcze jakies fotki- oczywiscie jak spełnia moje oczekiwania .
:D
Ostatnio edytowano czwartek, 6 października 2011, 12:02 przez Cygi, łącznie edytowano 1 raz
Cygi

Postprzez TasmaN » czwartek, 6 października 2011, 15:23

Sam bedziesz polerowal? :) Przerabialem to juz przy Jajku :)

Obrazek

Obrazek
TasmaN

Postprzez Cygi » piątek, 7 października 2011, 00:28

Jeszcze nie wiem. Czekam do soboty na odpowiedz kolesia ktory robi mi galwanizacje tych elementow ktore bez obawy mozna do kwasu włozyc (czyli wszystko inne oprócz aluminium).
Musze sie naradzic co dalej zeby to wszystko mialo jakis sens- czyli wygladało jak trzeba. Muze przyznac Tasior ze Twoje jajo na zdjeciu ma lagi wlasnie z takim blaskiem jaki chcialbym nadac moim pstrokatym po ostatniej zimie :)
Zajałem sie optyczna poprawa mojego moto po tym jak zobaczyłem jak Laguna odpicował swoja Zuze. Poza tym uwazam ze mojej sie tez nalezy troche kosmetyki i dzieki takim zabiegom bedzie spokoj na jakis czas. Bo nie ma to jak satysfakcja z osiagnietego efektu i co zrobiło sie na wlasnej maszyny zeby cieszyła oko.

[ Dodano: 19-10-11, 20:56 ]
dzis odebralem swoje drobiazgi z galwanizacji. Oczywiscie nowe metalowe czesci sa pokryte niklem i wygladaja super a te uzywane z wzerami rdzy niestety nie wygladaja dobrze. Na szczescie wiekszosc wyglada ok i beda zalozone wkrotce. Fotki juz wkrotce. Pozostaly mi wlasnie aluminiowe elementy. Jutro musze podzwonic i popytac kto sie tym zajmie.

[ Dodano: 24-10-11, 11:50 ]
Obrazek
Obrazek

Tak to wyglada po galwanizacji stalowych elementów. Niestety czas a wlasciwie jego brak (tydzien w PL) Nie pozwolił mi na załatwieniu sprawy z aluminiowymi elementami. Takze przez okres zimowy bede uparcie szukał jak dokonczyc. Sprobuje polerki wlasnoreczniej a jezeli nie bedzie to taki efekt jaki ma byc- wtedy bede szukał kogos kto zrobi mi to jak trzeba od A do Z :D

[ Dodano: 24-10-11, 11:56 ]
Te elementy wlasnie pozostały do zrobienia.
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 28-10-11, 03:44 ]
zarzuciełm do moto dzis poniklowane podkładki ze srubami i uchwyty przednich przewodów hamulcowych. Wyglada to coraz lepiej ale niedokonczone elementy spedzaja sen z powiek. Oprocz powyzszych na zdjeciach pozostały jeszcze własnie Lagi i przednie tarcze hamulcowe oraz sruby.
Wczoraj probowałem filcem polerawac klamke hamulca i mysle ze jednak bede szukał kogos kto to zrobi profesionalnie od poczatku do konca łacznie z zabezpieczniem w postaci lakieru. Poza tym chyba bede chcial sprzedac zapasowe poniklowane naciagi łancucha razem z blaszkami. Zrobie fotke i wrzuce na giełde w najblizszym czasie.
Cygi

Powrót do AKCESORIA I DODATKI