przepisy ruchu drogowego

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

przepisy ruchu drogowego

Postprzez pegaz » poniedziałek, 15 listopada 2010, 15:11

Czy zakaz wyprzedzania dotyczy takze motocykli?

Obrazek

W kodeksie nie ma tego jawnie zabronionego.
pegaz

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 15:36

Cytuje:
Na odcinku drogi, na którym obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe (np. rowery, wózki ręczne)

Wiec jak to z Toba pegaz jest?Masz pojazd silnikowy czy furmanke jednosladowa??? :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez mizzar » poniedziałek, 15 listopada 2010, 16:44

Znalazłem taką formułę:

Zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.
Umieszczona pod znakiem B-25 tabliczka od T-23a do T-23j wskazuje, że zakaz wyprzedzania dotyczy kierującego pojazdem, którego symbol znajduje się na tabliczce.
http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,zakazu,112.html

Więc pytanie wcale nie jest głupie, bo jeśli nie ma tabliczki T-23a pod tym znakiem (a szczerze mówiąc jeszcze się z taką nie spotkałem), to czy nie można wyprzedzać auta motocyklem?
Ma to sens o tyle, że gdyby ten znak dotyczył tylko osobówek, to wtedy pod znakiem musiałyby się znajdować wszystkie tabliczki tego typu (a jest ich trochę)
mizzar

Postprzez Budzik » poniedziałek, 15 listopada 2010, 17:01

kiedys to rozkminialem i:

pojazdy samochodowe - pojazdy silnikowe, których konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h, z wyłączeniem ciągników rolniczych i motorowerów.

czyli rowniez sa to motocykle

Wśród pojazdów samochodowych można wyróżnić:
samochody osobowe służące konstrukcyjnie do przewozu co najwyżej 9 osób;
autobusy służące konstrukcyjnie do przewozu co najmniej 10 osób;
pojazdy ciężarowe służące konstrukcyjnie do przewozu ładunków;
ciągniki samochodowe służące wyłącznie do ciągnięcia przyczep;
motocykle;
taksówki osobowe służące do przewozu co najwyżej 9 osób za opłatą ustaloną taksometrem;
taksówki bagażowe służące do przewozu ładunków o masie nieprzekraczającej 2,5 t za opłatą ustaloną taksometrem.

Ja bym to rozumial tak:
nie mozna wyprzedzac pojazdami samochowowymi (czyli rowniez motocyklami), a jesli jest tabliczka -ta o ktroej piasal mizzar- to znak dotyczy konkretnej krupy pojazdow
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 17:56

Ja nie wiem czego nie rozumiecie. Motocykl jest pojazdem silnikowym i jest napisane czarno na bialym, ze
pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe

Tak wiec, motocykl nie moze wyprzedzac innych pojazdow silnikowych min samochodow osobowych i ciezarowych, ale samochody moga wyprzedzac motocykl i to wszystko na ten temat.

Po co tu szukac dziury w calym??
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez pegaz » poniedziałek, 15 listopada 2010, 18:21

firefox napisał(a):Ja nie wiem czego nie rozumiecie.

Ty akurat tego nie musisz wiedziec.

Dzieki mizzar, budzik.
pegaz

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 18:37

pegaz napisał(a):
firefox napisał(a):Ja nie wiem czego nie rozumiecie.

Ty akurat tego nie musisz wiedziec.

Dzieki mizzar, budzik.[/quote

Musze nie musze nie ma znaczenia, ale zadales pytanie na ktore Ci jasno odpowiedzialem. Zreszta chlopaki odpowiedzieli dokladnie to co ja tylko szukajac dziury w calym.

Wierz lub nie, ale akurat w przepisach ruchu drogowego mam obcykane i wszystkie dane ktore pisze pochodza, ze tak powiem z pierwszej reki i nie sa domyslami czy przeczytanymi informacjami z innego forum czy zrodla danych.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez pegaz » poniedziałek, 15 listopada 2010, 19:22

Pytam bo mam watpliwosci, a Ciebie znam glownie ze szczeniackich textow na forum.

Nigdy bym nie przypuszczal ze masz obcykane przepisy ruchu drogowego, a jezeli nawet to bardzo slabo udaje Ci sie ta wiedze przekazac. :donttouch:
pegaz

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 22:37

pegaz napisał(a):Pytam bo mam watpliwosci, a Ciebie znam glownie ze szczeniackich textow na forum.

Nigdy bym nie przypuszczal ze masz obcykane przepisy ruchu drogowego, a jezeli nawet to bardzo slabo udaje Ci sie ta wiedze przekazac. :donttouch:

A moze problem w zle przekazywanej wiedzy lezy gdzie indziej, np zle przyswajasz nowa wiedze :)

No widzisz stary druhu, za malo mnie znasz a Ci co znaja osobiscie wiedza o co kaman :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez pegaz » poniedziałek, 22 listopada 2010, 23:32

Zmiana przepisow od 1 stycznia. Wiecej TU
pegaz

Postprzez MARO_M » wtorek, 23 listopada 2010, 21:01

Budzik napisał(a):kiedys to rozkminialem i:

pojazdy samochodowe - pojazdy silnikowe, których konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h, z wyłączeniem ciągników rolniczych i motorowerów.

czyli rowniez sa to motocykle

Wśród pojazdów samochodowych można wyróżnić:

...motocykle;...

Ja bym to rozumial tak:
nie mozna wyprzedzac pojazdami samochowowymi (czyli rowniez motocyklami), a jesli jest tabliczka -ta o ktroej piasal mizzar- to znak dotyczy konkretnej krupy pojazdow

dokladnie sam poruszalem ten temat z 2 instruktorami nauki jazdy kat A

Motocykl to pojazd samochodowy
MARO_M

Chowanie kluczyków

Postprzez mariuha » niedziela, 22 stycznia 2012, 21:35

Hipopetyczna sutuacja .Kluczyki od motocykla zostawiam na półce tam gdzie inne kluczyki od domu czy auta. Podczas mojej nieobecnośći syn/żona czy inny domownik nie posiadający prawa jazdy na motocykl biorą kluczyki wsiadają na motocykl i powoduje kolizje.Dostaje ta osoba mandat .Podobno jeśli ne zgłoszę kradzieży kluczyków również ja dostaje mandat za niebezpieczenie ich
Czy są przepisy jakie to regukują
gdzie wy przechowujecie kluczyki mam wstawić sejf czy jak
Ostatnio edytowano niedziela, 22 stycznia 2012, 21:36 przez mariuha, łącznie edytowano 1 raz
mariuha

Postprzez blue angel » poniedziałek, 23 stycznia 2012, 16:39

Nie odpowiadasz za to. Musisz jednak jako właściciel pojazdu wskazać kto się nim poruszał zgodnie z art. Ustawy Prawo o ruchu drogowym

Art. 78.
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Odpowiadasz jednak zgodnie z

Kodeks wykroczeń
Art. 96.
§ 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który na drodze
publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu dopuszcza:
2) do prowadzenia pojazdu osobę niemającą wymaganych uprawnień,

Warto zabezpieczać klucze lub podejmowac kroki wynikające z obowiązku prawa a zatem informowania o nieuprawnionym porusznaia się przez inną osobę twoim pojazdem w celu ograniczenia odpowiedzialności karnej za popełnione przez niego wykroczenia.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Powrót do HYDEPARK